En del av

5 känslor alla föräldrar går igenom när barn börjar skolan

23 aug, 2023 
Hannah Bergroth
pojke påväg till skolan
Liten blir stor och nu är det dags för skolstart. Här är fem känslor en förälder till ett nytt skolbarn garanterat kan känna igen sig i.
Annons

I samma stund som du blev förälder hände det något med tiden. Du upplever säkert att den går snabbare och på så vis har blivit mer värdefull för dig. För hur sorgligt det än låter så är det antagligen sant – tiden med barnen är något som är svårt att få tillbaka.

Julia Wiberg tipsar inför skolstartBrand logo
Julia Wiberg tipsar inför skolstart

En vecka, några månader och så plötsligt har det gått ett år. Från många långa lediga dagar tillsammans börjar det så småningom bli dags för förskola och en ny vardag.

Efter ytterligare en tid är det dags för nästa steg, nämligen skolstart. Att börja skolan är ett stort – och ett tecken på att tiden går.

Barn börjar skolan: 5 känslor alla föräldrar går igenom

Plötsligt har du en ”ettagluttare” med ryggsäck och schema – och det KÄNNS.

Hur många känslostadier kan du bocka av på den här listan?

Annons

1. ”Wow, det här är SÅ spännande”

Du tar med dig barnet till affären för att handla pennskrin, pennor, suddigum och andra saker ett skolbarn behöver. Även om det inte är DU som ska börja skolan vill du ändå hjälpa till att förbereda – för det är ju bara så roligt och spännande.

2. ”Nyfiken? JA!”

Visst, det är barnet som ska börja skolan men som förälder är du säkert minst lika nervös. Hur är läraren? Vilka kompisar kommer hen få? Hur ser klassrummet ut?

Ja, det är egentligen inte så konstigt att du är nyfiken – ditt barn ska ju vara där hela dagarna.

3. ”Stoltaste föräldern - det är jag!”

Ni vinkar hej då på skolgården och när du ser den där lilla minimänniskan med stora ryggsäcken på ryggen känner du en sådan stolthet. ”Tänk att mini vågade!”, tänker du tyst för dig själv medan ögonen tåras.

Som förälder är du alltid stolt över ditt barn, men när barnet går ensam de första stegen mot en ny tid känns det lite extra i hjärtat.

Annons

4. ”Det blir nog bra det här!”

I början är det så mycket nytt som händer och för det mesta tycker barnet att det är häftigt och roligt med skolan. Men efter ett tag kommer verkligheten emot och det kan dyka upp små utmaningar. Då gäller det att övertyga ditt barn – och dig själv – att allt kommer med tiden bli bra.

5. ”Ja, jag vet att allt har sin tid”

Trots att du är glad och stolt finns det nog en liten sorg som ibland gör sig påmind. Ditt barn går i skolan (ja, det är ju inte klokt!), men vart försvann åren när du fick följa hen till förskolan?

Du kan inte göra något åt att tiden går. Försök istället glädjas åt det som har varit – och det som ska komma. Allt är som det ska.

Foto: TT

Annons