En del av

”Tanken på sommarlov gör mig utmattad – hur ska jag orka?”

28 jun, 2023 
Hannah Bergroth
Maria Farm
Foto: Fredrik Bernholm/TTFoto: Fredrik Bernholm/TT
Sommarlov - äntligen! För många föräldrar handlar det inte bara om att vara ledig, det är även många utmaningar och måsten som kommer i och med de lediga dagarna.

En Motherhood-läsare undrar hur hon ska klara av ett helt lov utan att bli utbränd. Psykologen Maria Farm ger konkreta råd.
Annons

Fråga: Nu är sommaren äntligen här. Årstiden jag och mina barn som är 4 och 9 år har längtat efter så länge. Vi har några saker inbokade, men vi kommer också ta dagarna som de kommer. Men efter bara några dagar märker jag redan att det kommer bli en utmaning. Barnen vill så olika saker, och det är många känslor och syskonbråk att hantera. Jag ser redan nu att dessa veckor kommer bli kämpiga – och bara tanken på att jag ska ha det så här hela sommarlovet gör mig utbränd. Hur ska jag klara av hela ledigheten utan att bli den där ”sura morsan”? Och hur ska jag tänka för att inte själv gå under?

/Tvåbarnsmamman

Så varvar du ner inför semesternBrand logo
Så varvar du ner inför semestern

Även om hela familjen sett fram emot alla lediga dagar tillsammans kan det ibland bli för mycket av det goda. Vi lät Maria Farm, legitimerad psykolog och psykoterapeut (KBT), svara på den här frågan.

Maria Farm
Maria är även författare och en av psykologerna i tv-programmet Gift vid första ögonkastet.Foto: Fredrik Bernholm

Hur ska jag orka ett helt sommarlov? Psykologen Maria Ferm ger råd

”Sommaren kan verkligen vara underbar och återhämtande. Lediga dagar vi kan planera själv, inga jobbmåsten! Ljus, sol, bad, värme! Våra nordiska själar har ju suktat efter detta hela året och behöver sommaren så väl.

Annons

Samtidigt är det i den här drömmen om sommaren som problemen startar: För höga förväntningar och känslor av att inte räcka till. Som förälder känner man sig också som en serviceinstans som ska ratta mat, disk, tvätt, resor, städning … Vart tog återhämtningen vägen? Kvalitetstiden med barnen?

Du skriver inget om en andra förälder så jag tänker att du är själv med barnen alternativt har dem halvtid. Då kan ju utmaningen att få ihop pusslet bli än mer utmanande. Kan du be om hjälp av vänner, mor- eller farföräldrar eller föräldrar till barnens kompisar? Att få en stund själv då och då kan göra underverk för orken och humöret – och det blir också lättare att uppskatta tiden med barnen sen.

En viss planering av dagarna behöver inte heller vara fel, även om du vill 'ta dagarna som de kommer'. Tillåt dig en struktur som avlastar. Kanske storhandla eller göra menyer några dagar framåt? Det går bra med halvfabrikat och att beställa på nätet. Planera in vissa saker ni kan göra tillsammans och vissa isär. Kanske kan barnen vara lite med kompisar också? Du kan ta ett barn en dag medan du får barnvakt för det andra. Den som får mamma för sig själv en dag kommer verkligen uppskatta det, och du kommer känna dig som en superförälder.

Annons

Konflikter och gräl löses inte sällan bäst av förebyggande arbete, och med barn handlar det ofta om att ge dem tid och uppmärksamhet. När konflikten ändå är ett faktum är ofta avledning en bra strategi, så kan man eventuellt prata om vad som hände och varför lite senare.

Använd humor och pröva att plocka fram ditt eget, inre barn. Dansa 'crazy frog' med dina barn i vardagsrummet eller spela deras tv-spel med dem en stund. Klä ut er tillsammans! Låt dem bli dina läromästare ibland.

I övrigt vill jag säga att det kan vara bra att dra ner på kraven. Fundera på vem som egentligen mår bra av dem? Om 'sommaren' inte vore just det utan mer 'ledig tid jag är med mina barn' så kanske det är lättare att hitta till lösningar och klokskap du redan har kring vad just din familj behöver.”

/Maria Farm, legitimerad psykolog

Annons