En del av

Fritidspedagogen: 3 anledningar till att låta barn gå på sommarfritids

29 jun, 2023 
Hannah Bergroth
Barn leker
Foto: TT
Är du en av de som har dåligt samvete för att ditt barn går på fritids under sommarlovet? Fritidspedagogen menar att det finns många orsaker till att inte ha det. Här får du veta vilka – toppen att läsa när du känner minsta lilla dåliga samvete.
Annons

Att pussla ett långt sommarlov med få semesterveckor kan för vissa föräldrar vara en omöjlighet. Därför kan det bli så att kidsen får vara ett par veckor på fritids, vilket många mammor och pappor kan känna dåligt samvete för.

Så får du barnen att läsa på sommarlovet – författaren tipsarBrand logo
Så får du barnen att läsa på sommarlovet – författaren tipsar

Tino Skovlund är legitimerad lärare i fritidsverksamhet och har jobbat med barn och unga på många olika sätt. Han menar att orsaken till att föräldrar känner skuld är antagligen beror på flera olika saker.

– Jag tror att man som förälder känner skuldkänslor för att man inte kan ge tid för sitt barn. Man saknar ju sina barn så fort man inte är med dem.

– Men en annan sak som kan grunda sig i det dåliga samvete är normer. Man tänker mycket på vad andra tycker och det i sin tur kan leda till en känsla av att vara en dålig förälder, säger han.

Annons

Fritidspedagogen: Kan vara orsaken till föräldrars dåliga samvete

Även om du som förälder känner skuld eller dåligt samvete för att barnen är på fritids under skolloven är det bra om du försöker undvika att visa hur du känner för den situationen, för barnen.

– Om du tror att det är dåligt att ha ditt barn på fritids så tror barnet också det. Det kan leda till att barnet mår dåligt för sin förälders skull.

Tino menar att det är bättre om man fokuserar på att stärka sitt barn, att fritids är en bra plats att vara på – även de dagar när det är färre barn där.

– Men visst är det viktigt att lyssna in. Om du märker att ditt barn mår dåligt av att vistas på fritidshemmet behöver du försöka förstå varför.

Tino Skovlund
Tino Skovlund arbetar idag för Fritidsbanken Sverige, med ett nationellt skolprojekt.Foto: Privat.

En annan sak som är bra att tänka på är att visa intresse för hur barnet har det under dagarna. Att ställa frågor om vad hen varit med om, lyssna och ta reda på hur hen haft det under tiden som mamma och pappa jobbat betyder mycket för de små.

Annons

– Om barnet märker att du är intresserad känner hen att tiden som spenderas på fritids är viktig, säger Tino och fortsätter:

– Tänk även på att berätta om din dag. På så vis kan barnet förstå sammanhanget och att både hen och du har en viktig roll.

3 anledningar till att låta barn gå på fritids under sommarlovet

Det finns flera fördelar med att låta sitt barn vara på fritids, säger Tino.

– På sommaren är det mindre barngrupper, och det ger mer tid för lek samtidigt som barnen får en djupare relation med kompisarna och personalen.

Tino väljer att dela med sig av ytterligare tre fördelar:

1. Att få vara på fritids kan ge en boost. För de barn som har svårt att skapa trygga kompisrelationer, att leka med andra barn eller delta i fritidsaktiviteter kan just fritids vara en plats där de får känna sig trygga.

2. Sociala relationer främjas. Eftersom man vet att barn utvecklar sina kompisrelationer när de är på fritids vill många kommuner idag erbjuda en plats på fritids även i de situationer där föräldrar är arbetslösa eller sjukskrivna.

Annons

3. Det är utvecklande för barnet. Åldern 6-12 år kallas för de sociala åren och mycket av kraften hos barn går åt till att hitta sin plats i kompisgruppen. Att låta sitt barn vara på fritids och ”duschas” av sociala relationer är alltså livsviktigt för den personliga utvecklingen.

– Under alla mina år som fritidspedagog har jag upplevt att barn som är oftare än andra är på fritids underloven är tryggare i sig själva, känner mer tillit till andra och har en större förståelse för skolan och fritidshemmet, avslutar Tino.

Annons