Förebilder? Här är djurvärldens bästa och värsta mammor

Elefantmamma och elefantunge

Föräldraskap inom djurriket sett ur ett människas perspektiv kan vara urgulligt, men också otroligt grymt! Vilken djurmamma är du?

Det finns arter som skulle klassas som riktiga curling föräldrar, och djur som inte hyser ett uns av kärlek till sin lilla krabat. Se sammanställningen på våra tre bästa och tre värsta djurmammor.

Djurrikets bästa mammor

Elefantmamman

Först och främst ägnar vi en hyllning till att klara av att vara gravid i nästan två år. Som om inte det vore nog så väger kalven 90(!)kg vid födsel.

Med en sån mangling mot stackars elfantmammans kropp kan man tro att hon på ett underliggande plan kanske skulle förakta sin lille kalv när den väl kommer – men icke!

Får hon en honkalv så lever de ihop sida vid sida tills döden skiljer dem åt. Får hon däremot en hane så lämnar han mamman när han börjat klara sig själv.

Alltså en stark och pålitlig ensamstående mamma!

Björnmamman

Björnmamman har det inte lika tufft som elefantmamman vid födseln. Bland däggdjur är björnar de djur som har den största viktskillnaden mellan sig själv och sin kull, en brunbjörns ungar väger nämligen bara 1 procent av vad mamman själv väger.

En mammabjörn blir sen en riktig helikopterförälder. Hon är tydligt aggressiv och anfaller i princip allt och alla som inkräktar under de första månaderna.

Detta kan inkludera både björnpappan och människor.

Gorillamamman

Gorillor är lika människan på många sätt och ett av dem är i föräldraskapet. En gorillamamma tar noga hand om sin nyfödde, då ungen vore hjälplös utan henne.

Ungen sitter på mammans rygg och får vara med på alla livets upptåg för att lära sig gå i hennes skor.

Även gorillapappan spelar en roll i uppväxten, men mer genom att busa och ställa till med sattyg. Mamman däremot är förebilden när det kommer till viktiga lärdomar.

Djurrikets värsta mammor

Kängurumamman

När kängurumamman har en unge i sin pungen och börjar jagas av ett rovdjur så händer det ofta att hon kastar ut ungen för att bli lättare. Detta kan minska hennes vikt med flera kilo och leda till att att hon blir snabb nog att fly undan den farliga situationen.

Ingen moderlig instinkt som vi känner till den där inte!

Ugglemamman

Ugglan lägger sina ägg utspritt på ungefär en vecka, detta gör att storleken på ungarna när de kläckts skiljer sig mycket.

Ugglemamman prioriterar då de största barnen för att säkerställa att dem blir stora och starka, vilket ofta leder till att de minska syskonen dör av svält. När detta hänt använder hon dem döda ungarna för att mätta de äldre syskonen.

Tips att nämna detta för dina barn nästa gång de klagar på att något är orättvist gentemot sitt syskon – det hade kunnat varit värre!

Gökmamman

Göken är känd som en boparasit. Detta innebär att när en gökmamma ska lägga ägg, så hittar den en annan fågels bo och gör det där.

Sedan fortsätter hon med sitt egna liv. Iskallt att tvinga en annan mamma adoptera sina barn för att slippa slösa sin egen tid…

Läs mer:

Perfektionist? Då löper du större risk att bli en helikopterförälder

Quiz: Så blir du som förälder – här är svaret!