En del av

9 smarta knep för att organisera en stor familj

22 apr, 2021 
Lovisa Svedlund
familj livspussel
Burkskåpet, digital handlingslista och egentid. Här är nio (ibland oväntade!) saker som kommer förenkla livspusslet för den stora familjen.
Annons
9 likheter mellan små barn och en riktigt dålig chefBrand logo
9 likheter mellan små barn och en riktigt dålig chef

Så fort vi får två barn, eller kanske ännu fler, blir det mer jobb hemma. Ofta känns det som ett mirakel att vi ens fått fram mat på bordet, inte glömt gympapåsen och dessutom hunnit sitta i soffan en halvtimme på kvällen.

Hade du önskat lite mer av den sista aktiviteten? Eller rent av några timmar helt för dig själv? Med några hjälpande – och ibland oväntade – knep går det faktiskt att organisera storfamiljen så att vi får mer tid och mindre frustration i vardagen.

9 hacks för att organisera familjen

1. Gör inte allt

För det första – strunta i att göra några saker. Både tråkiga och roliga.

Ett exempel: Du tycker egentligen det är kul att plantera om blommor och känner lust för det. Gör det förslagsvis inte klockan 22 på kvällen när du är jättetrött och klar med allt annat. De klarar sig till den dagen du tycker det känns som en kul syssla.

Annons

Ett till exempel: Du har varken lust eller tid att fixa en inspirerande matsäck när ditt barn ska på fotbollskupp. Gör inte det, köp en färdig och grå pastasallad.

2. Dela upp

Lever du i en tvåsam kärleksrelation där det finns barn? Testa till exempel att göra det här testet för att se hur det ligger till hemma hos er. Gör någon mer eller mindre? Behöver det ändras?

Fråga dig/er också vad barnen kan börja hjälpa till med. Redan små barn kan göra enkla saker hemma om det är en lagom stor, lite rolig och överblickbar syssla. Peppa och beröm så vill de göra det igen!

3. Burkar och lock

Kan tyckas – och är nog – banalt.

Men såhär: Visst blir vi lite trötta på hur barnens kompisar (det vill säga deras förälder) tycks ha OTROLIG ordning på hur och i vad de packar pannkakor, varm choklad och mackor till utflykten? Och den där bananformade behållaren som ungen bär runt på så att den familjen aldrig har kladd i väskan.

Annons

Kanske ska vi sluta vara avundsjuka och... bara ta efter? Varför inte slänga gamla glasslådor med sneda lock och köpa ett gäng hållbara/billiga/trevliga och framförallt IDENTISKA burkar till burkskåpet?

Inte bara har vi då alltid en burk och ett lock som passar ihop när vi behöver det. Innehållet i burkskåpet kommer heller aldrig igen landa i vårt huvud när vi öppnar det, eftersom vår soliga mix av behållare nu kan STAPLAS.

4. Ät frysmat/hämtmat/frukostmat till middag

Bestäm er för att äta frukost eller frysmat till middag med en frekvens som passar er. Ingen har nämligen dött av det.

5. Gemensam familjekalender

Kanske ska kalendern ni delar till och med vara i papper? Och sitta på kylskåpet? Analogt ger ibland bäst överblick.

Annons

Och nej vi får inte alltid till det, men om ni kan försöka sitta ner och titta i kalendern tillsammans ibland för att få lite struktur kan det underlätta.

6. Skapa en station för läxor

En mapp, en burk med pennor, en miniräknare. Läxläsning ska göras varje dag om man har barn i skolåldern. En dedikerad plats och rutin för var man sitter och gör läxorna och vilka saker man plockar fram, från vilket skåp, skapar ordning.

7. Gemensam handlingslista

Den här ska kanske, till skillnad från almanackan, faktiskt delas i era mobiler? Skapa en vana där både barn och vuxna skriver upp på handlingslistan vad man önskar handla hem och om något tar slut. På så sätt behöver du inte komma hem och bli förvånad när någon ätit upp alla pålägg.

8. Ruta in egentid även för dig som förälder

Så att du håller och är glad! Du behöver tid både för att ta hand om din relation om du har en sådan, och för att ägna dig åt dig själv. Rucka inte på slotten i almanackan även om det är lockande.

9. Tvätta leksaker i tvättmaskinen

Lägg leksaker som dragits runt på golvet, ner i en nätpåse där inget kan ramla ur. Lägg i tvättmaskinen. Tvätta, rent, klart.

Annons