En del av

Försäljning av Kinderägg stoppas efter flera salmonellafall

07 apr, 2022 
AvAmanda Olsson
kinder supriseS
Hittills har bland annat fyra svenskar insjuknat i salmonella efter att ha ätit chokladäggen. Nu väljer Storbritannien att stoppa försäljningen.
Annons

Äggens högtid börjar inte riktigt lika bra som vanligt i år. Ett salmonellautbrott pågår just nu i Europa och gemensamt för alla upptäckta fall är att de ätit chokladägget Kinder Surprise.

Verkar vara en besvärlig variant

Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, menar att det verkar vara allvarligare än vanlig salmonella då flera har behövts läggas in på sjukhus. Många av de som drabbats är barn.

Se också: 5 inspirerade tips på påskpyssel för hela familjen

5 inspirerande tips på påskpyssel för hela familjen
5 inspirerande tips på påskpyssel för hela familjen

Livsmedelsverket kartlägger äggen

Sjukdomsfallen går att koppla till en chokladfabrik i Belgien och svenska Livsmedelsverket vet i dagsläget inte hur många chokladägg med salmonella som finns i landet. De jobbar dock med att kartlägga förekomsten i Sverige för att se om produkterna behöver återkallas.

Annons

– Det går inte att uppskatta hur många produkter från fabriken som levererats till Sverige. Vi vet inte det just nu, men man kan konstatera att Sverige har färre fall än andra länder, säger Mats Lindblad.

I Europa har 125 fall bekräftats, varav hälften kommer från Storbritannien – som nu valt att stoppa försäljningen. Även i Frankrike och Irland har de återkallats.

Mats Lindblad berättar vidare att Sverige inte verkar ha fått lika många produkter som Storbritannien. Livsmedelsverket har inte heller gått ut med något råd om att undvika Kinderägg, men vill man avvakta innan det finns mer information är detta upp till var och en att bedöma.

Foto: TT

Annons