En del av

Förskolläraren om långa dagar: Det behöver inte vara dåligt

14 apr, 2023 
Hannah Bergroth
Flicka leker på förskola
Är du den som får dåligt samvete för att du låter barnen gå långa dagar på förskola och fritids? Från och med nu kan du försöka släppa det, menar förskolläraren.
Annons

Yvonne Törnroos Olsson har lång erfarenhet när det gäller barn – i snart 30 års tid har hon jobbat som förskollärare, med barn i olika åldrar.

– Det är en förmån att få vara en del av de första åren av ett barns liv. Att få följa barnets utveckling, tankar och funderingar – och att hjälpa och stötta dem som behöver är fantastiskt roligt, säger Yvonne om varför hon trivs med sitt yrkesval.

Julia Wiberg tipsar inför skolstartBrand logo
Julia Wiberg tipsar inför skolstart

Spelar ingen roll om barnet går sju eller tio timmar

Att lägga vardagspusslet är inte lätt – det är många saker som ska pressas in under dygnets 24 timmar. Som förälder gör du allt för dina barn, men nu som då kommer det där samvetet som säger att du kanske inte gör tillräckligt.

En sak som många föräldrar säker tänkt är det här med hur långa dagar barnen ska ha. Borde jag gå ner i arbetstid för att kunna hämta tidigare? För det är väl inte meningen att barnen ska ha för långa dagar?

Annons

Yvonne säger att hon under åren träffat en hel del barn som varit på förskola mellan 45 och 50 timmar i veckan, något som fått henne att reflektera över att många av dem ändå varit harmoniska, mått bra och tyckt om att vara på sin förskola.

– Jag tror att om barnen har ett tryggt, stabilt hem där det finns kärlek, rutiner och sunda värderingar, mår barnet bra oavsett om barnet är sju eller tio timmar på förskolan.

Yvonne Törnroos Olsson
Yvonne har jobbat som förskollärare i snart 30 år.

Yvonne tänker att en förutsättning för det är att föräldern är engagerad och intresserad av sitt barn när de väl är tillsammans på kvällar och helger.

– Däremot kan barnet självklart bli trött av långa dagar, men det är förskolans uppgift att erbjuda alla barn en verksamhet där det finns möjlighet till lek, aktivitet och vila.

Annons

”Föräldern är den viktigaste personen i ett barns liv”

Men hur kommer det sig att många föräldrar känner det här dåliga samvetet? De flesta barn gillar ju att vara på förskola och fritids.

Yvonne tror att mycket handlar om en norm som vuxit fram på sociala medier. Förut pratades det om att det var bra för barn att vara på förskola. Om någon förälder valde att ha barnet hemma tills barnet började skolan ifrågasattes det av många i omgivningen.

– Nu har det svängt till att normen hos många verkar vara att det är bra för barn att vara på förskola, men långa dagar är dåligt.

Det är svårt att säga om det finns för- eller nackdelar med att låta barnen gå länge. Yvonne menar att det är många olika faktorer som påverkar. Hur har barnen det i sin hemmamiljö? Hur mår föräldern i sin föräldraroll? Vad gör barnet hemma de timmar som det skulle vara kvar på förskolan?

– Föräldern är den viktigaste personen i ett barns liv, men man minskar liksom inte i vikt hos sitt barn om hen går tio timmar istället för sju på förskolan.

Vad vill du säga till föräldrar som har dåligt samvete för att barnen går långa dagar?

– Om ditt barn trivs på förskolan, sluta oroa dig bums och lägg energin på att vara närvarande och bra föräldrar före och efter jobbet.

– Om ditt barn inte trivs på sin förskola, var med en halv dag och bilda dig en uppfattning om vad som inte är bra för ditt barn. Be om samtal med förskollärare eller rektor. Leta efter en annan förskola om det inte blir bättre.

Foto: TT/Privat

Se hur du blir en lugn och harmonisk förälderBrand logo
Se hur du blir en lugn och harmonisk förälder
Annons