En del av

Ny studie: Alla vuxna förstår inte vad bebisens skrik betyder

11 aug, 2022 
https://image.motherhood.se/image-2581249?imageId=2581249&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Redaktionen Motherhood
mamma som försöker trösta sitt barn som skriker
Med tecken, kroppsspråk eller läten. Det finns många sätt att kommunicera på. För en nyfödd handlar det om att skrika eller gråta. Dock har en ny studie visat att alla vuxna inte nödvändigtvis förstår vad en bebis som skriker försöker säga.
Annons

Under de första veckorna handlar det om att lära känna den nyfödda bebisen. Det är mycket nytt för både föräldrar och barn, men att lära sig hur barnet kommunicerar brukar gå ganska snabbt.

För ett spädbarn handlar det oftast om att göra sig förstådd genom att gråta eller skrika. Det är med ljud som hen berättar om magen gör ont, det är kiss i blöjan eller om hen är hungrig. I takt med att barnet blir äldre förändras även språket. Från att endast skrikit börjar hen till exempel redan vid cirka två månaders ålder ljuda ett slags gurglande ljud.

Visst är det fantastiskt när man som förälder märker att man kommunicera med sitt barn?

VIDEO: 5 märkliga (men helt normala) saker om din nyfödda bebisBrand logo
VIDEO: 5 märkliga (men helt normala) saker om din nyfödda bebis

En studie visar att en del vuxna är bättre än andra att förstå om en bebis skriker för att den har ont eller bara är missnöjd, rapporterar Vetenskapsradion.

Annons

Det betyder din bebis gråt

När ett spädbarn känner smärta, som exempelvis vid knip och gaser i magen brukar de uttrycka det genom att skrika väldigt starkt och länge. Tonen på skriket är hårdare och varierar både i ljud och ton. Ja, du som har haft ett barn med kolik vet att hen nästintill är otröstlig.

Handlar det istället om att bebisen känner obehag eller i missnöjd är gråtet ofta lite lugnare och längre – och framför allt går det om rätt snabbt.

mamma kramar sin nyfödda bebis
Det sägs att man som föräldrar känner sitt barn bäst, men när hen gråter kan nog de flesta vuxna förstå vad det handlar om.

Studie visar att alla inte förstår ”bebiska”

Studien som nu har kommit genomfördes i Frankrike och gick ut på att vuxna försökspersoner fick lyssna på olika slags spädbarnsskrik. Forskarna hade spelat in gråt i två olika sammanhang. En inspelning där det hördes ett lättare och mjukare obehagsskrik som hade fångats upp när en nyfödd badade. Det andra var inspelat när en bebis skrek av smärta på grund av att hen fick sin vaccination.

Annons

De som ingick i experimentet och fick lyssna var vuxna, med olika erfarenhet av spädbarn. Vissa hade ingen kunskap överhuvudtaget, medan andra inte hade några barn själv men som arbetat med barn på ett eller annat sätt. En del var föräldrar till barn som var minst 5 år gamla och några hade spädbarn eller barn under 2 år. Den femte gruppen var personer med lång erfarenhet av professionell vård, men som inte var förälder.

Syftet med studien var att ta reda på vilka vuxna som förstår en bebis skrik bäst.

Resultatet av experimentet visade att de som var bäst på att förstå de olika skriken, var föräldrar till mycket små barn, skriver Vetenskapsradion.

Vissa försökspersoner kunde till och med identifiera smärtskriken från en bebis som var helt obekant för dem.

Som vuxen reagerar man ofta starkt när man hör en bebis som gråter. Hur är det för dig? Om du hör ett spädbarn som inte är ditt gråta, kan du då förstå vad skriket betyder? I klippet hos Vetenskapsradion kan du lyssna till ett av ljuden.

Foto: TT

SE OCKSÅ: 3 tips om ditt barn slåss och bråkarBrand logo
SE OCKSÅ: 3 tips om ditt barn slåss och bråkar
Annons