En del av

Fridas söner drabbades av RS-virus

26 okt, 2021 
AvHannah Bergroth
Fria och sönerna på sjukhuset
Att barnen ska bli riktigt sjuka är en förälders värsta mardröm. Den oro man känner då går knappt att beskriva. Frida Andersson och hennes man Anders hade gjort allt för att skydda sönerna Malte och Elmer, men ändå drabbades båda av RS-viruset. Här är deras historia.
Annons

Under vintern 2022-2023 har vi, precis som i fjol, blivit överrösta av rapporterar om den kraftiga ökningen av RS-viruset. Små barn som behöver åka in och få vård i flera regioner runtom i landet.

Trots att artisten Frida Andersson och hennes familj hade varit väldigt försiktiga drabbades båda hennes söner, Malte och Elmer av viruset. Malte som är äldst var 3 år medan lilla Elmer bara var en månad när de blev sjuka vintern 2021.

Frida Anderssons söner sjuka i RS-virus

– Vi var väldigt försiktiga. Gick inte in någonstans med bebis och vagnen. Inte ens på ICA. Jag, i synnerhet, är väldigt orolig av mig, så vi träffade inte ens vänner inomhus, endast vår omedelbara familj, säger tvåbarnsmamman och artisten Frida Andersson.

Att RS-virus är väldigt smittosamt vet vi, men var går gränsen mellan en vanlig förkylning och något så allvarligt som RS? Så här upptäckte Frida och hennes man Anders att barnen hade fått RS.

Det här är RS-virusBrand logo
Det här är RS-virus

Hur märkte ni att barnen vara sjuka?

– Malte som är tre år, var rejält förkyld. Långvarig feber, spydde upp slem och hade snuva. När det gått en vecka blev han väldigt slö och då åkte vi in med honom till akuten där de konstaterade att han hade fått RS. Då var vi såklart beredda på att Elmer också skulle få det.

Annons

– När Elmer började kännas lite täppt försökte vi göra allt för att lindra sjukdomsförloppet hemma. Eftersom jag helammar, droppade jag bröstmjölk i näsborrarna åt honom (så bra tips!), gav nässprej med koksalt och använde nässug.

Bröderna Malte och Elmer
Malte och lillebror Elmer.

När förstod du och din man att Elmer behövde vård?

– När hans andning började låta lite rosslig och ansträngd. Vi ringde 1177 några gånger under två dygn och så ringde vi faktiskt 112 när vi tyckte att hans andning lät lite pipig och ansträngd även när han inte ammade. Det kändes som att läget vände rätt snabbt, typ på 20 minuter. På 112 lyssnade de genom luren hur han lät och bedömde att skicka ambulans.

Vad obehagligt. Hur var det?

– Det var aldrig så bråttom. De kollade hans syresättning. Den var stabil men de rekommenderade oss ändå att åka med eftersom han är så liten och kämpade lite med andningen.

Annons

Frida Andersson

Familj: Maken Anders, Malte och Elmer.

Bor: Årsta.

Gör: Artist, vissångerska.

Följ: @fridaanderssonmusic

Vad sa läkarna på sjukhuset?

– De berättade att nästan uteslutande alla inlagda bebisar hade storasyskon hemma. De var noga med att poängtera att man som förälder inte ska skuldbelägga sig själv, att det nästan är omöjligt att skydda de pyttesmå från syskonens smittor. Att det mer eller mindre är småsyskonens lott.

Vilken vård fick han?

– Han var egentligen bara under uppsikt, de hade koll på hans syresättning. Han fick inhalera koksaltlösning som ska mjuka upp slemmet, alvedon för att lindra ontet när han hostade. Under två dygn fick han lite syrgashjälp. Tydligen är de svåraste dygnen är mellan dygn tre till fem, och under de dygnen kämpade Elmer med några slemproppar.

Låter läskigt. Berätta, vad är det?

– Det är alltså slem som hopar sig, och likt ett barn som satt något i halsen, vände de på honom för att slemmet skulle komma upp. Det var otroligt läskigt. Jag tryckte på akutlarmet på rummet och in rusade sjuksköterskor och läkare, tog honom från mig och löste situationen. Efter ett tag löste jag det på egen hand.

Annons

Wow, imponerande. Men du, hur mådde du under tiden ni var på sjukhuset?

– Jag mådde ingenting, tills jag kände mig trygg. Jag tror det är så, man går in i ”survival mode”, jag måste bara rädda mitt barn. Vi var kvar på sjukhuset i fyra dygn.

– Visst kände jag skuldkänslor inför min lilla Elmer. Att jag inte hade klarat av att skydda honom, fast det var det första jag lovade när han kom ut. Jag ville hem till storebror Malte som inte var helt frisk än. Spelade in vaggvisor och skickade dem som korta videoklipp när han skulle sova. Jag saknade stödet på sjukhuset av min man. Har man två barn är ju ena på hemmafronten med ena och andra iväg med den andra, så är det ju. Men vårdpersonalen var fantastisk och så hjärtskärande varma och fina.

Sångerskan Frida Andersson och sonen Elmer
Under fyra dagar var Frida och hennes nyfödda son Elmer på sjukhuset.

Nu har ni fått vara hemma ett tag. Hur mår ni nu?

– Vi mår under omständigheterna okej. Vi är till råga på allting även mitt i en flytt. Dock känner vi att vi blivit rätt prövade som tvåbarnsföräldrar och hoppas få landa lite lugnt och mysa in oss som familj nu.

Annons

Vi håller tummarna för det. Någon du skulle vilja säga till alla mammor som är oroliga för RS?

– Jag skulle vilja uppmana andra till att ta RS på allvar, det finns så mycket du kan göra för att skydda din bebis. Som exempelvis att undvika kommunaltrafik, skippa att shoppa med din bebis och tänka på vem du låter pilla på ditt barn. Att göra smarta val, så gott det går.

– En annan sak är att försöka låta bli att vara överorolig. Det är oftast inte livshotande för barnen, även om de är små. De kan behöva lite andningshjälp och slemlösande.

Hur tänker ni nu för framtiden, RS är ju fortfarande aktuellt?

– Eftersom vi redan haft det är vi delvis immuna. Men vi planerar lite för att ha Malte hemma, troligen till årsskiftet från förskolan. Eventuellt får han gå och leka ibland när de är utomhus på förmiddagarna, men inte ännu på ett tag. Så att Elmer ska få växa till sig ordentligt. Vi kommer som familj att åka runt på mina spelningar i höst och vinter och däremellan blir det besök till Skansen, skogsäventyr och lek med andra utomhus förstås.

Foto: Privat

Se också: Barnläkaren om hur du ser att ditt barn har RS-virusetBrand logo
Se också: Barnläkaren om hur du ser att ditt barn har RS-viruset
Annons