En del av

Fyrabarnsmamman Fridha har två blinda barn: ”Otrolig lärdom”

03 aug, 2023 
AvElisabeth Granseth
Kid och Fridha
Foto: Privat
Fridha Ledin är fyrabarnsmamma och två av hennes barn föddes blinda. När hon fick beskedet så rasade hennes värld. Men idag ser hon med tacksamhet på sin familj.
– Jag är tacksam för att vi har våra grabbar. Att se hur starka de andra sinnena blir, när de inte kan se, är en otrolig lärdom, säger Fridha.
Annons

För 11 år sedan när Fridha födde sitt andra barn, Liam, märkte hon att han inte fäste blicken. Hon började misstänka att han hade svårt att se. Efter att ha blivit utredd på Ögonmottagningen fastställdes det att Liam har en ögonsjukdom som heter Lebers kongenitala amarous.

– När vi fick veta att Liam var blind rasade vår värld. Då sa de också till oss att det är ovanligt att man bara är blind. Så inte nog med att vi skulle smälta hans blindhet, vi gick även och oroade oss för att det skulle vara någonting mer, säger Fridha.

Se också: Här är Motherhoods expertpanelBrand logo
Se också: Här är Motherhoods expertpanel

Liam och Kid har samma ögonsjukdom

Men Liam utvecklades som andra barn och han började prata väldigt tidigt. När Fridha blev gravid igen, frågade hon om det fanns någon risk att bebisen också skulle ha samma ögonsjukdom.

Annons

– Läkarna sa att det var slumpen som gjorde att Liam blev blind, berättar Fridha.

Men när lillbror Kid föddes misstänkte föräldrarna rätt fort att han också hade samma ögonsjukdom. Och deras magkänsla stämde.

– När vi fick bekräftat att Kid också var blind så tog vi det med ro och tänkte ”det här kan vi ju”.

Fridha Ledin

Ålder: 34 år.

Familj: Särbo + 4 bonusar och mina 4 söner, Oliver 13, Liam 11, Kid 9 och Dante 5.

Bor: I Ånge.

Gör: Jobbar som resurs i åk 3 och pluggar till elevassistent.

Är tacksam över sina barn

Fridha och barnens pappa fick kolla upp om de bär på anlag för ögonsjukdomen.

– Det visade sig att vi båda har exakt samma defekt på exakt samma gen. Så vid varje graviditet finns det 25 procents risk att få ett blint barn.

Utöver att Kid är blind så har han också autism och intellektuell funktionsnedsättning. Det gör att det är väldigt viktigt med rutiner för honom.

– Vår vardag ser nog ut som de flesta andras. Dock kan vi inte göra något ”utanför boxen” när Kid är hemma. För honom är det otroligt viktigt med rutiner och man måste ständig ha uppsikt över honom. På helgerna är Kid på korttidsboende och då får vi möjlighet att göra saker med de andra barnen, berättar Fridha och fortsätter:

Annons

– Nu när barnen blivit större så är man tacksam, jag är tacksam för att vi har våra grabbar. Att se hur starka de andra sinnena blir, när de inte kan se, är en otrolig lärdom.

Oliver, Liam och Dante
Syskonen Oliver, Liam och Dante.Foto: Privat

Vad skulle du vilja säga till någon annan mamma som precis har fått reda på att deras barn är synskadad?

– Ett försämrat sinne, stärker de andra sinnena. Jag har aldrig någonsin skrattat så mycket med ett barn som jag gjort med Liam. Han snappade upp allt runtom och började prata tidigt. Han var nyfiken och orädd, för han visste ju inget annat. Där fick vi föräldrar tänka till lite extra. Att aldrig någonsin säga saker som ”det där kan ju inte du göra”. Vill man, så kan man. Så är det!

– Uppmuntra, pusha och prata aldrig om funktionshindret som nått negativt och nämn aldrig saker hen inte kan göra. Man kan leva ett toppenliv även om man inte ser. Stärk barnets självkänsla och självförtroende. Låt barnet göra samma saker som seende barn. Begränsningarna sitter hos oss vuxna – inte hos små barn som ska börja utforska omvärlden.

Kid
Kid är 9 år och är näst yngst av syskonen.Foto: Privat
Mitt barn vill inte gå till förskolan – förskollärare Mia ger rådBrand logo
Mitt barn vill inte gå till förskolan – förskollärare Mia ger råd
Annons