Gift vid första ögonkastet – 3 klockrena analyser från Hej hej vardag

deltagarna i gift vid första ögonkastet, 7e säsongen

Vi kan inte slita oss från Gift vid första ögonkastet den här säsongen – och framförallt fullkomligt ÄLSKAR vi analyser! Här några höjdpunkter ur Motherhood-bloggaren Hej hej vardag analyser av säsongen hittills.

När drygt halva säsongen släppts på SVT kan vi konstatera att Gift vid första ögonkastet blivit en kär följetong i mångas liv under våren. Men hur smärtsamt är det när man saknar en bästis att analysera programmet med?

TUR att vi har Louise Edlund Winblad bakom Motherhood-bloggen Hej hej vardag. Louise analyserar avsnitten varje vecka så att vi kan reda ut tankarna i detta RAFFLANDE kärleksdrama.

Paren i Gift vid första ögonkastet – blogganalys

Här är några höjdpunkter ur Hej hej vardags analyser av GFVÖ-paren i avsnitt 1-6. Håll till godo!

PS!

 • Längst ner finns länkar till alla inlägg.
 • Håll god ton i kommentarer. Det är modiga deltagare och helt vanliga personer som sökt till programmet

1. Sofia och Anton i GFVÖ – Hej hej vardag analyserar:

Det unga paret från Alingsås och Stockholm! Hej hej vardags analys efter första avsnittet löd bland annat:

 • Åh jag är så nervös här. Det känns som att nån av dem kan bli så sårad om detta inte blir bra. Hanapee skrev att Sofia kändes bestämd och känslig vilket kanske kunde vara svårt, såååå bra analys. Bestämd kan ju liksom misstolkas som hård. Ja där känner jag samma. Risken för missförstånd att de liksom inte förstår varandra och blir sårade. Längtade efter att kamerorna skulle dra så de fick hänga på riktigt, så många stela situationer! Men tror inte de blir så stela med varandra när de är ensamma, jag tror de klickar.
Sofia och Anton i Gift vid första ögonkastet

Sofia och Anton är det yngsta paret i årets säsong.

Några avsnitt in, när Sofia och Antons relation blivit mer avslappnad och de dansat till Dirty Dancing-musik på en stock, skriver Hej hej vardag:

 • Det känns som att de leker familj. Och att det passar dem. De vill liksom skippa dejting-stadiet (vilket de gjort pga gifta). Allra mest Anton kanske. Men de tar detta på största allvar. Ingen av dem förställer sig i alla fall På gott och ibland liiiite ont hehe Jag blev så positivt överraskad av Dirty dancing, behövde se de sidorna. Älskar att de körde den! Avslappnat äntligen!

Efter bråket om feminism och parhelgen där de träffar de andra deltagarna, är analysen bland som följer:

 • Ja men jag TROR på dem. Jag gör det. Jag tycker jag såg en ny sida hos honom detta avsnitt. En mer äkta och ärlig. Han kändes som att han efter grälet faktiskt ser och uppskattar Sofia mer, inte bara är kär i kärleken. Det djupnade mellan dem. Han kändes genuin när han ville förstå. Och att han faktiskt inte gjorde det. Men förstod att han inte förstod. Jag tror han kan ha en oskön sida, som när han surnade till och drog från grälet. Den där stoltheten liksom, eller hmm ja vad det nu är. Det där surandet som ger en makt. Men jag tror faktiskt inte det kommer funka att dra den med Sofia. Hon är för odramatisk och grundad liksom. Sofia känns fortfarande tydlig, rak och genuin.

2. Lars och Elinor i GFVÖ – Hej hej vardag analyserar:

Efter tredje avsnittet skriver Hej hej vardag:

 • Lasse är den perfekte dejtaren! Proffs på det. Överraskar, styr upp, gör planer, håller igång. Elinor kapar ”lära känna”-trevandet och bara är sig själv. Jag älskar det!

Efter avsnittet när paret pratar med terapeuten under sin spahelg analyserar Louise:

 • Han är sluten och blir nervös. Han är ju superomhändertagande, kan tänka mig att han är en väldigt lojal kompis. Hon blir ensam och han känner av det, blir stressad och känner ansvar att hålla god stämning. Sedan kom ju snacket med terapeuten. Jag blev så överraskad av hur öppen Lasse var och över självinsikten! Och att Elinor var lite tuff när han hade öppnat upp, liksom bestämd att han måste öppna upp om det ska funka. Lite coolt av henne! Jag hade ba: å vad bra att du öppnade dig, nu får du sluta dig igen.
Lars och Elinor i Goft vid första ögonkastet

Elinor och Lars är båda sprudlande, men kommunicerar ibland på olika nivåer.

Och efter helgen då paren träffar varandra på slottet, och Lars och Elinor hamnar i ett av sina bråk, skriver Hej hej vardag:

 • Lasse tror att hans tydlighet om att han är ärlig blir en trygghet för Elinor. ”Om jag efter ett år säger att jag älskar dig så är det sant” – jag kan fatta att han TROR att det är en trygghetsstämpel, men det är det ju inte, tvärtom! Allt han lovar är ärlighet. Inte kärlek, inte engagemang, inte drömmar. Elinor vill ju att de ska drömma ihop, fantisera och vara romantiska. Så man får känna samhörighet och trygghet. Hon tolkar hans långsamma tempo och löften om att inte lova nåt förrän han kan hålla det som kyla. Vilket det ju är?

3. Susanna och Johan i GFVÖ – Hej hej vardag analyserar:

Några klockrena analyser skriver Louise Edlund Winblad självklart också av Susanna och Johan:

 • Susanna. Så störigt att jag blir stressad av en kvinna som tar plats. Jag är liksom orolig att hon ska bli dömd. Att han ska tycka att hon är för mycket = känna sig för liten = inte fastna.Men jag tror det blir bättre när kamerorna försvinner och nervositeten lägger sig.

Och minns ni, en bit in när Susanna och Johan är på bröllopsresan? Hej hej vardags analys löd:

 • Jag tror det har låst sig totalt för Susanna. Hon letar och hittar fel i allt, hon tror att hon vill bli motbevisad för att känna att hon fortfarande är öppen att ge det en chans, men hon vill detaljstyra vad han ska säga och göra fast att det ska komma av sig själv vilket är en omöjlighet. Och han försökte först ducka och anpassa sig. Nu är han lack men låtsas som att ”okej visst, jag ger det en chans”. Önskar att han kunde bita ifrån ordentligt för sin egen skull. Krävs nåt enormt från en terapeut om detta ska lösa sig.
Susanna och Johans i Gift vid första ögonkastet

Den som missat Susannas fina vändning mot Johan har ett stycke TV-godis att ta igen.

MEN, precis det var ju vad som hände. Vi (och Louise) pustar ut!

 • Hon har lyckats tänka om?!?! OMG! Cred till henne för det! Vad fint att han tar emot henne också. Modigt. När hon slappnar av – gud vilken lättnad!! skriver Hej hej vardag efter avsnittet.

Läsarnas kommentarer: ”Blir stolt över nutidskvinnorna i serien”

Hej hej vardag har också fått in en mängd läsarkommentarer med analyser.

Johanna skriver:

Min man erbjöd att vi skulle titta på detta ihop och vi har tyckte det va sjukt spännande avsnitt och säsong i år med riktigt lovande par! Så kul att analysera det med min relationssmarta man också så är grymt pepp på denna säsong!

I analysen efter avsnitt tre skriver läsaren Jennie:

Jag äääälskar GVFÖ och tycker det är så härligt med supermatchade par denna gång. Tidigare har det ju verkligen varit på nivån ”hon älskar långa så vi matchade med en kort”.

Skogshuggarn är inte superpåläst om feminism kanske, men erkänner ju det och säger att han är villig att lära sig. Att skämta om städning är ju bara making conversation (tänk också på alla kameror och hela situationen) var icke för hårda.

Är helt vild inför denna säsong. Jag hejar på alla!

Efter Hej hej vardags analys av avsnitt 5 skriver Doris:

Jag har inte funderat så mycket över kameran. Men självklart kan det bli så att man överdriver vissa sidor.

Tänk om jag själv hade varit med. Jag hade pratat för mycket, skrattat konstigt och helt säkert sagt en del konstiga grejer.

Och Susann skriver:

Jag blir stolt över nutidskvinnorna i serien. Alla tre! Att Susanna och Sofia förväntar sig mer av män än grabbighet och sexistiska skämt. Men också Elinor som förväntar sig att Lars ska vara en nutidsman och kunna prata om känslor. Jag tänker att han som så många andra män som växt upp i då gällande normer fått förhållandevis lite träning i att prata känslor. Han saknar kompetens inom området?Hur som helst tycker jag kvinnorna ställer rimliga krav (med undantag för hur Susanna också stör sig på andra detaljer) men männen har svårt att bryta invanda mönster och tar den lättaste vägen ut.

I analysen av avsnitt sex kommenterar Camilla:

Känslor kring att psykologen sa att det var orimliga förväntningar

För övrigt håller jag inte heller alls med psykologen Fredrik om det omöjliga (?)vi kräver av män. Snark.

Och läsaren Ebba håller med:

Nej. Ska man hålla med om den där andra psykologen om att KVINNORNA har FÖRHÖGA krav? Att det är konstigt att man söker en manlig man som också ska va modern o jämställd? Varför är det så konstigt? Kommer män aldrig komma närmre empati o kontakt med sina egna känslor eller? Baaaah!

Här kan du läsa Hej hej vardags alla analyser av vårt älskade GVFÖ:

Här kan du läsa Hej hej vardags alla analyser av vårt älskade GVFÖ:

Gift vid första ögonkastet avsnitt 1 och 2
Gift vid första ögonkastet avsnitt 3
Gift vid första ögonkastet avsnitt 4
Gift vid första ögonkastet avsnitt 5
Gift vid första ögonkastet avsnitt 6

Foto: SVT/Ulrika Malm, Hej hej vardag

Mer läsning för dig

Louise Edlund Winblad: Kan man hyra hem Kalle i Gift vid första ögonkastet för relationsråd?

Louise Edlund Winblad: Ska vi beklaga pojkmammor nu?

17 vardagstips som gör dig lycklig enligt forskning