En del av

Gift vid första ögonkastet 2023 – Hejhejvardag analyserar säsongen

19 jun, 2023 
AvLouise Edlund Winblad
Louise Edlund Winblad om GVFÖ 2023
Hur går det för paren i säsongens sista avsnitt av Gift vid första ögonkastet 2023? Podd- och instagramprofilen Louise Edlund Winblad (också känd som Hej hej vardag) analyserar vad paren tar för beslut – och spår hur det kommer att gå sen.

(Varning för spoiler om du inte sett sista avsnittet!)
Annons

Det här är en krönika. Åsikter är skribentens egna.

Då har jag fått se ytterligare en säsong av Gift vid första ögonkastet och inte ett öga torrt detta sista avsnitt. SVT fick kämpa för att göra det spännande och de klarade det rätt bra. Jag var nervös!

Jag tippade innan jag tryckte på PLAY och då skrev jag såhär:

”Jag tror Arvid och Ida fortsätter. Alex och Lina – tror hon säger nej. Stina och Fredrik, kan säga nej men vilja fortsätta. Men jag måste gissa så… jag gissar Ja. Agust och Carro har ju redan gjort slut.”

Man kan ju inte få gissa så positivt att alla TRE par säger ja?! Men så blev det!

Det jag gillade mest med denna säsong var hur man fick uppleva parens resor så bra. Eller, det gillar jag ju varje säsong. Men förutom Agust och Carro så var det ju liksom relationsarbete på riktigt med paren. Det var arbete för Agust och Carro med, men de fick jobba för att försöka nå starten, de andra fick jobba för att få en relation och det var så intressant att få följa med på.

deltgarna i Gift vid första ögonkastet 2023
Foto: Ulrika Malm/SVTUlrika Malm

För att säga något kort om Agust och Carro så var de ju ett par som var väldigt intressant att få följa för jag tror många varit på ena eller andra sidan av detta själva. Att se de där låsningarna, se dem försöka men aldrig samtidigt och på så olika sätt. Fundera på vad som händer med dem i de där situationerna. Höra deras tankar. Jag är så tacksam att de var med och att vi fick följa dem dessa intima och svåra veckor.

Annons

Jag kan förstå, som till exempel Lina säger här i sista avsnittet, att det känns jobbigt att man inte varit sitt bästa jag. Det måste vara en enorm stress, såhär ett år senare, att sitta och se de färdigklippta avsnitten med publikens ögon, höra vad folk säger, läsa vad folk skriver. Det där kanske man kan tro att man kan vara beredd på, men det kan man nog aldrig vara.

Jag har läst lite kritik mot programmet på sistone och jag måste säga att jag inte förstår hur det här kan vara den reality som hamnar i strålkastarljuset för den typen av kritik. För mig är detta det mest mjuka och respektfulla av alla dokusåpor. De har terapeuter, de får avsluta i förväg, det kryddas inte med extra drama, som det kanske gjorde i början när man medvetet parade ihop folk för att utmana vissa sidor. Här har man snarare tänkt på behov, likheter och kompletterande egenskaper. Vilket jag tycker man gjort de senaste säsongerna, med kanske vissa undantag eller felbedömningar. För man kan ju aldrig veta.

Annons

Jag tycker också terapeuterna gör ett så fint jobb, så engagerat! Och jag tycker att de inspirerar till att gå i terapi. Tänk när Alex sa att han hade fått lära sig hur han hela tiden tänker med huvudet men nu börjar våga känna också. Vågar JOBBA för en relation. Tänk att få sitta hemma i sin soffa och se resultat av terapi. Hela tiden ju, med alla par! Vilken grej för oss tittare!

Nej men hörni nu går vi väl in på dem par för par?

Arvid och Ida – GVFÖ 2023

Ida och Arvid i Gift vid första ögonkastet 2023
Arvid och Ida. Foto: Ulrika Malm/SVTUlrika Malm

Jag ska erkänna att jag tyckte Ida kändes lite överdriven i början, och det skäms jag för nu för jag ÄLSKAR henne. Hon är så jädra inspirerande, cool, säker. Jag trodde hon skulle bli osäker när Arvid började med sina test och gnäll på Kerstin. Men hon är så trygg och säker. Och på samma gång superförstående och bekräftande mot Arvid. Vilken kvinna! Liksom ställer krav och bekräftar samtidigt.

Annons

Arvid kanske är klippt mer onyanserad är han egentligen är. Jag tyckte han blev mer och mer fyrkantig under säsongen och kanske behövdes det för spänningen eller så blev han det, liksom försökte backa tillbaka till det trygga och bekanta. Jag fick dock känslan av att han har mer sprall i sig i det sista avsnittet, efter hans fejk-nej (som man ändå misstänkte var just fejk pga psykolog-Fredriks inte helt trovärdiga chockade min haha!).

Så jag hoppas att det där kontrollerandet och ständiga försöken till att räkna ut livet blev större i tv-rutan än det egentligen är.

Jag fick så bra känsla av dem nu! Jag tyckte också om att se Ida allvarlig och till och med rörd där på slutet. Det kändes som att hon slappnade av för första gången på hela säsongen. Och det kan man ju förstå!

Var är de om ett år - hur ska det gå sen?

Jag tror detta kan hålla. Men det är klart att det är svårt att se förbi en sådan superstark förälskelse. Men jag hoppas de får fortsätta växa tillsammans, och att Ida får fortsätta att vara sig själv!

Alex och Lina – GVFÖ 2023

Alex och Lina i Gift vid första ögonkastet 2023
Alexander och Lina. Foto: Ulrika Malm/SVTUlrika Malm

Här trodde jag ju, som ni såg, på ett nej från Linas sida. Kanske är klippningen inte den mest positiva för henne och som hon sa kände hon att hon inte varit sitt bästa jag. Men även här såg man hur hon efter beslutet slappnade av ordentligt och sa fina saker till Alex och DET var skönt! Kanske var det mer av hennes riktiga jag som fick komma fram där? Hoppas…

Annons

Alex har jag tyckt så mycket om från start! Men jag förstod också Lina lite mer förra avsnittet när de pratade om att han liksom blev bekväm kanske direkt och var sådär: ”Men jag HAR ju sagt att du är fin en gång.” För hon behöver ju bekräftelse, som de flesta människor, och Alex kanske tänkte att han ju vet vad han känner och att det räcker. Inte helt ovanligt. Men så himla bra att de fick jobba med just det där nu då, att det kanske inte behöver bli ett mönster nu utan att de relationsarbetat i förväg! Är så inspirerad!

Var är de om ett år – hur ska det gå sen?

Hmm... jag är inte helt säker. På ett sätt har de ju jobbat så mycket med relationen så det känns som en bra bas. En så bra start. Men det kan också bli så att när de inte tvingas att jobba på relationen för att de är med i ett tv-program som leder dem dit så kan de tappa den delen… och då är frågan om de glider isär?

Jag vill ändå tro att de är ihop ett år senare. Men så överdrivet romantiskt av mig att tippa ja på alla tre om ett år också va?

Stina och Fredrik – GVFÖ 2023

Fredrik och Stina i Gift vid första ögonkastet 2023
Fredrik och Stina. Foto: Ulrika Malm/SVTUlrika Malm

Det här var paret jag trodde minst på när man fick se bröllopsdagen. Jag tyckte det var stelt och jag tänkte att de aldrig skulle komma igång med en relation. Men ju längre tiden gick, när man fick se deras dejtande och hur de tog så naturliga steg för steg liksom, så blev man ju bara helt övertygad om dem!

Annons

Men så kom Stinas tankar kring att man inte kan säga ja efter fem veckor. Hon resonerade ju logiskt på många sätt och var inte så dramatisk i det utan mer: man kan ju fortsätta ändå, vilket man förstod att hon i så fall skulle vilja. Jag tänkte dock att en skilsmässa nog skulle bli för hårt slag för Fredrik, även om det inte skulle betyda ”slut”.

Men så sa de JAAAA!!! Egentligen ingen överraskning kanske men LÅT mig vara pirrigt nervös!

Var är de om ett år – hur ska det gå sen?

Är helt säker på att de är ihop och bor ihop och pratar om framtid och barn och hela faderuttan! Så det så!

Så hur ska man sammanfatta säsongen?

Vilken säsong! Precis innan alla skulle fatta beslutet gjorde jag en anteckning: Tänk om alla tre säger ja?!

Det kändes för bra för att kunna ske, men så gjorde de det! Vilken grej, vilken säsong, vad de gått igenom! De har liksom levt typ två år på fem veckor. Jag blir helt rörd! Okej inte rörd, jag storbölade.

Annons

Det är såklart för att det är fint med kärlek och rörande. Men det som berör mig mest är hur de jobbat med sig själva och med relationen. Att få se vad det gör med en relation! Och hur man vet att det är många av dessa par som troligtvis inte skulle lyckas komma dit utan stöd och råd från psykologerna. Och för att ta råd och stöd från dem kräver stort mod. Kliva ur sina bekväma skor, titta på sig själv utifrån, se saker och våga förändra och jobba med sig själv. Fifan vad bra!

Tack att vi fått vara med på er resa!

Annons