En del av

Hej hej vardag om Gift vid första ögonkastet – läs analysen av avsnitt 1!

11 apr, 2022 
AvLouise Edlund Winblad
Gift vid första ögonkastet
Grattis alla som väntat! Den nya säsong av Gift vid första ögonkastet är här.

I år flyttar Motherhood-profilen Louise Edlund Winblad, också känd som Hej hej vardag, in sina älskade och roande analyser av avsnitten här på sajten.

Håll tillgodo – dags att borra ner oss i första delen av kärleksdramat.
Annons

Det här är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar är skribentens egna.

Jag ÄLSKAR Gift vid första ögonkastet – nu kommer äntligen en ny säsong! Jag fastnade totalt förra säsongen och ville prata om det med alla, skriva om varje avsnitt på min blogg och analysera allt. Nu får jag göra det även denna säsong, fast här. Min pepp är enorm!

Jag funderar lite på varför jag känner såhär? Jag brukar tycka att reality är lite för jobbigt. Jag har väldigt lätt för att sekundärskämmas och det känns nästan som syftet med många reality-program – att folk ska göra bort sig. Kanske är det därför jag tycker så mycket om GVFÖ? För att syftet inte är att skratta åt någon? De här personerna bjuder in oss till något otroligt intimt och känslosamt. Eftersom terapeuterna är med hela vägen så blir det mer nyanserat tycker jag. Paren och personerna var för sig får hjälp med att reda ut vad som känns och varför, hela vägen.

Gift vid första ögonkastet: Se trailern

Gift vid första ögonkastet – se trailern härBrand logo
Gift vid första ögonkastet – se trailern här

Där har vi ytterligare en anledning till att jag älskar denna serie. Möjligheten att analysera programmet tillsammans med sin egen partner! Att prata om andras relationer och problem är ju världens bästa sätt att få insikter i sin egen. Att dessutom få höra psykologers professionella syn på olika situationer som uppstår fyller mig som självutnämnd hobbyterapeut med så mycket ”ahaaa” och ”m-hm!”. Ännu bättre hade det varit om min man ville kolla tillsammans med mig, så vi kunde analysera ihop. Men å andra sidan blir kanske diskussionerna lite enklare när jag sitter med proffsens tips och trix... Då vet vi ju vem som har rätt liksom.

Annons

Hej hej vardag om GVFÖ – avsnitt 1: ”Favorittippade för min del”

Okej, men nu till dagens avsnitt! Äntligen får man träffa dessa modiga människor! Tänk att de vågar. Det ska vi påminna oss om genom hela säsongen. Att de är modiga och att det är massor av material som klipps ner till en timme långa avsnitt. Vi kommer ju få se långt ifrån allt. Men vad vore väl en sådan här serie om man inte fick gå in och analysera, gissa och diskutera? Låt oss!

Först och främst, KUL med Maria Farm som ny psykolog! Ser mycket fram emot att höra och se henne här. Och Kalle, världens finaste och klokaste, alltid så himla nyanserad i alla sina tankar. Ja det här blir toppen. Visst var det roligt att se scenerna från ”vill du gifta dig?”-samtalen till deltagarna? Se reaktionerna på ”frieriet”. Det kändes nästan som att man satt där själv! Man kunde förstå hur stort det var att få det där samtalet.

panelen i gift vid första ögonkastet
Psykolog Fredric Bohm, sexolog Kalle Norwald och psykoterapeut Maria Farm är årets expertpanel. Foto: Janne Danielsson/SVT

Paren då? Här kommer mina första tankar. Alltid kul att skriva ner dem för att sedan se hur fel man hade om allt.

Annons

Louise & Jonas

Ja men de här två är favorittippade för min del. Jag menar, ALLT är ju perfekt matchat! På pappret i alla fall. Vad kan gå fel tänker man? Men det har man ju tänkt förr... så vi ropar väl HEJ högt som tusan och får väl eventuellt äta upp det senare. Jag tycker man känner att båda verkligen vill det här, inga tveksamheter. De är så pepp på att hitta någon och de vill ha en relation. ”Det vill väl alla som söker till detta” kanske ni tänker och ja, det är väl grundtanken. Men min känsla för dessa två är att de är villiga att satsa för att få relationen också. Jobba för det liksom. Jag får känslan av att de har landat i sig själva men inte hunnit rota sig för mycket i sitt.

Är ”På Spåret” deras ”tacos”? (Ni som såg förra säsongen fattar). Orosmoln? Inga än så länge.

Jonas & Martin

Jag har en bra känsla för att de på pappret också är så bra match. Men här är det lite mer molnigt på min kärlekshimmel. Kanske mest för att man fick höra en del om bagage, i alla fall för Jonas del. Jag tror de delar rätt mycket känslor fast bara ger uttryck för dem på lite olika sätt. Det känns som att båda ändå längtar efter trygghet. Jonas pratar om skörheten och Martin har en liten distans – något som jag egentligen tror är olika uttryck för samma sak.

Annons

Orosmoln? Att det blir otajmat i jakten på tryggheten.

Det kan ju också vara så att man upplever en liten distans eftersom allt sker framför ett kamerateam...

De verkar båda vara mysiga och jag tror de kommer kunna ha väldigt roligt ihop! Orosmoln? Att det blir otajmat i jakten på tryggheten.

Märtha & Axel

Det här blir intressant! Det skulle kunna bli grymt bra – kan se framför mig hur de diskuterar vilt och högljutt och har ett superintressant, energifyllt liv ihop. Det kan också bli kaos. Här känner jag liksom att båda vill det här, men att mycket mer måste klaffa direkt om det inte ska stängas igen dörrar som blir slitiga att öppna.

Märtha känns rolig och smart, jag tror att hon kan vara svårflörtad. Jag får känslan av att hon är bestämd av sig, vilket kan bli svinbra om det är rätt. Svårare om det finns skav. Axel skulle kunna vara helt rätt för det där svårflörtade jag gissat mig till hos Märtha, med sin entusiasm och värme. Om båda har den där humorn som jag tyckt mig skymta så kan de nog landa rätt.

Annons

Hoppas orosmolnen jag känner blåser bort direkt!

Bodil & Hans

Nej men hallå vad snopet att hon drar sig ur? Ska det inte bli något mer här eller blir vi tv-lurade att tro att det är över redan? Jag hoppas ju att vi luras. Jag tror ju på det här paret. Hobbyanalytikern Louise (jag) tror att Bodil skulle ha svårt att släppa in Hans, men att om det fick ta lite tid så är han rätt person.

Kanske kunde den här starten – om de sedan faktiskt skulle gifta sig – ändå vara en lite bra start? Om hon skulle få landa i att köra på och därmed kanske vara lite mer säker på sitt beslut, hänga med i känslorna liksom. Hans skulle kunna få lite av det där extraintresset man rätt ofta får när man känner att man håller på att förlora någon. När något ställs på sin spets. Tyckte man kände av det redan nu.

Båda dessa lever redan sina liv och jag tänkte först att de kanske har landat lite för mycket för att palla släppa in någon på det här sättet. Men efter denna stormiga start så tror jag ännu mer på dem. Jag hoppas verkligen att de inte försvinner ur programmet efter detta avsnitt, men tyvärr är nog detta anledningen till att det är fyra par i år. Ett ska inte vidare...

Annons

Det gör mig besviken för jag var nyfiken på dem, men det förstärker också min känsla för hur bra man jobbar i denna produktion, ingen tvingas köra på. Hon fick dra sig ur, trots att det gått så långt. Bra!

I nästa avsnitt blir det bröllop. Alla paren ska få se varandra, möta sin blivande man/fru. Föreställ er förväntningarna de hinner bygga upp? Det känns nästan orimligt att det inte ska dyka upp skav. Inte nödvändigtvis för att någon/något känns ”fel” vid mötet, utan mest för att man har förställt sig en person på KÄNSLA, liksom konturlös och blurrig, och så dyker det upp en helt verklig person med kropp och huvud, näsa och mun, ord och kroppsspråk. Runt omkring finns alla människor man är som mest trygg med, och alla ska döma och bedöma och tänka alla de där första tankarna... Nej, bröllopet är en situation jag inte är avundsjuk på! Men väldigt spänd inför! Längtar redan till nästa måndag!

Foto: SVT

Annons