En del av

Gift vid första ögonkastet-experten svarar på kritiken

16 maj, 2023 
https://image.motherhood.se/image-8596666?imageId=8596666&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Simon Nilsson Larsson
Maria Farm
SVT:s succéprogram Gift vid första ögonkastet har kritiserats för att föra deltagarna bakom ljuset.
Nu går experten Maria Farm ut i försvar för programmet.
Annons
Motherhood möter Kalle NorwaldBrand logo
Motherhood möter Kalle Norwald

I en ledartext på Dagens nyheter ställer sig Lisa Magnusson frågande kring urvalsprocessen till Gift vid första ögonkastet, och framför allt hur många eventuella deltagare som experterna till sist har att jobba med när det kommer till ihopmatchningar.

“Med några hundra möjliga deltagare handlar det inte så mycket om att experterna gör vetenskapliga matchningar – vad nu det egentligen betyder – utan mer om att de parar ihop folk utifrån premissen: ‘Okej, av de kandidater vi har – vilka tror vi passar bäst ihop?’ Säkerligen inverkar även en viss cynism kring vad som blir bra tv, såsom Maria Farm själv är inne på”, skriver Lisa Magnusson med en hänvisning till en artikel där GFVÖ-experten Maria Farm säger att de som väljs ut också måste fungera i tv-rutan.

Annons

“Vi bedömer att en del inte är lämpliga för tv”

Nu går psykoterapeuten Maria Farm i svaromål, och på Instagram skriver hon att det är så att alla som inleder castingprocessen inte är möjliga kandidater för programmet.

“Det är sant, och så ska det vara. Vi selekterar bort och kräver en hel del engagemang av potentiella deltagare i processen, vi bedömer att en del inte är lämpliga för tv (inte av cynism som Magnusson menar, utan av omsorg av både deltagare och tv-tittare)”, skriver Farm.

De väljs inte ut till Gift vid första ögonkastet

Hon menar att det kan handla om tidigare trauman som inte är tillräckligt bearbetade eller att personen i fråga är väldigt blyg.

“Vi har redan från början en selekterad grupp som söker: de som av olika skäl har svårt att växla in attraktion till relation, eller tycker att det är en utmaning att få relationer att fungera. Det vet både de och vi, och vi vill i programmet visa hur man kan jobba för att kunna förbli sårbar, öppen och jobba med sina mönster”, skriver Maria Farm vidare och vill ge deltagarna en eloge för sitt mod.

Annons

Lisa Magnusson menar i sin ledartext att det är synd om deltagarna som matchas ihop med någon som de inte passar bra med, samtidigt som de ”dessutom pressas att känna att det är dem själva det är fel på, när det inte funkar”.

Den premissen håller inte Maria Farm med om.

“Vi har aldrig, som Magnusson påstår, ”pressat deltagare att känna att det är dem det är fel på när det inte funkar”. Tvärtom. Matchning, även av professionella, är mycket svårt och ett experiment på endast fem veckor att lära känna en annan människa kanske ännu svårare. Det betyder inte att det inte är värt att försöka”, skriver hon.

Foto: TT

Annons