En del av

Gravida överläkaren Kristin Wennmo Zuk: "Riskerar kvinnor och barns liv"

12 mar, 2021 
https://image.motherhood.se/emilie-dalhamn.jpg.jpg?imageId=7310473&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Emilie Josephson Dalhamn
Besparingarna inom förlossningsvården har fått Kristin Wennmo Zuk, biträdande överläkare på kvinnokliniken på Södersjukhuset, själv höggravid att reagera starkt.
Annons

Motherhood har tidigare berättat om att Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm ska spara över femtio miljoner kronor. Detta trots att region Stockholm gjorde sex miljarder i överskott förra året. Det har fått personalen att reagera. En av dem som uttalat sig är den höggravida biträdande överläkaren Kristin Wennmo Zuk. För en tid sedan skrev hon ett uppmärksammat inlägg på Facebook där hon riktade kritik mot politikerna i Region Stockholm. I veckan intervjuades hon i Efter Fem tillsammans med Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

– Det är tid för regionalpolitikerna att betala för den vård vi bedriver, annars är risken att man tummar på patientsäkerheten, det vill säga kvinnor och barns liv, säger hon i intervjun.

"Förstår inte hur det ska gå till"

Den senaste tiden har ledningen varslat ett flertal anställda läkare, trots att belastningen redan är ohållbar. I ett tidigare uttalande berättar hon om reaktionerna på att flera kollegor slutat.

Annons

– Vi var chockade. Vi jobbar väldigt hårt på kvinnokliniken. Jourbördan är tung. Det finns inga som sitter och gömmer sig i ett rum, och man förstår inte hur det ska gå till. Man tappar också tron på arbetsgivaren, och känner sig inte så uppskattad för det arbete man gör.

Ska själv föda barn på SÖS

Snart ska Wennmo Zuk själv föda barn på Södersjukhuset. Trots besparingar och nedskärningar är hon ändå stolt över kliniken och det arbete de bedriver.

– Jag rekommenderar alla jag känner att föda på SÖS för jag vet att det finns en oerhörd kompetens hos oss. Med ett högt antal förlossningar finns också en stor erfarenhet. Jag är väldigt stort över vår klinik.

Källa: Läkartidningen, Ekot och TV4 Efter Fem
Foto: TT och Instagram

Annons
Innehåller reklamlänkar