En del av

Hon spelade Lotta på Bråkmakargatan – så lever Grete Havnesköld i dag

30 dec, 2022 
Ebba S. Dahlman
FotografCAP/SFS, Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT
Grete Havnesköld var bara fem år när hon blev Lotta på Bråkmakargatan med hela svenska folket.
I nya tv-serien Mauri – vad hände sen? berättar hon om kändisskapet som följde och varför hon valt ett liv utanför rampljuset.
– Jag har aldrig gillat den typen av uppmärksamhet, säger hon.
Annons

Den bråkiga lilla Lotta, alltid med den gosiga ”grisbjörnen” Bamsen i högsta hugg, är en av Astrid Lindgrens mest älskade karaktärer.

I filmatiseringen av den ikoniska författarens böcker om Lotta, var det den femåriga Grete Havensköld som förkroppsligade den yngsta dottern i familjen Nyman på Bråkmakargatan.

I säsongsavslutningen av TV4:s nya programserie Mauri – vad hände sen? får vi träffa Grete i dag, 30 år efter succérollen.

Återförenas med föräldrarna – 30 år efter succén

År 1992 kom filmen Lotta på Bråkmakargatan, i vilken Grete skrev in sig i Astrid Lindgrens enorma kulturarv.

Hon var som sagt bara fem år, men lyckades ändå leverera en mycket trovärdig tolkning av den busiga Lotta. En Lotta med gott självförtroende, stort mått envishet och en enkel världssyn, som kunde få en att tänka ”Ja, varför krånglar vuxna till det egentligen?”.

Lottas föräldrar; pappa Stefan, spelades av Claes Malmberg, och mamma Doris, spelades av Beatrice Järås. De äldre syskonen Jonas och Mia-Maria spelades av Martin Andersson och Linn Gloppestad.

Annons

”Tänk för att jag kan det ni! I smyg!”, var en välkänd replik som Lotta tog till när de äldre syskonen retade henne för att hon var för liten för vissa färdigheter.

Lotta har ett enkelt knep för att slippa sticksiga tröjor. Man klipper sönder dem. I filmen bråkar Lotta med mamma Doris om tröjan och beslutar sig därefter för att flytta hemifrån.
Lotta har ett enkelt knep för att slippa sticksiga tröjor. Man klipper sönder dem. I filmen bråkar Lotta med mamma Doris om tröjan och beslutar sig därefter för att flytta hemifrån.
“Det är konstigt med mej. Jag kan så mycket. Ja, jag kan allting faktiskt! Fast det förstås... Inte slalom!”
“Det är konstigt med mej. Jag kan så mycket. Ja, jag kan allting faktiskt! Fast det förstås... Inte slalom!”

I avsnittet återvänder Grete till Lottas barndomshem i Vimmerby, där filmerna spelades in. Väl på plats får programledaren Marui Hermundson en ”spontan” idé.

Han föreslår att de två ska återskapa en scen ur Lottas födelsedag från filmen. Hon får lägga sig i sängen och ”sova räv” i väntan på föräldrarna.

Till Gretes stora förvåning och glädje har Mauri lurat dit skådespelarna som spelade hennes föräldrar i filmen, Claes och Beatrice. Vilken överraskning och vilket kärt återseende!

– Du har vuxit sen sist. Jag också, skrattar Malmberg och kramar om Grete Havnesköld.

Lotta (Grete Havnesköld) med hela familjen; pappa (Claes Malmberg), mamma (Beatrice Järås), storebror Jonas (Martin Andersson) och storasyster Mia (Linn Gloppestad) på picknick.
Lotta (Grete Havnesköld) med hela familjen; pappa (Claes Malmberg), mamma (Beatrice Järås), storebror Jonas (Martin Andersson) och storasyster Mia (Linn Gloppestad) på picknick.

Hon spelade Lotta på Bråkmakargatan – så lever Grete i dag

I dag har Grete hunnit fylla 36 år. När hon reflekterar över tiden som Lotta känner hon bara glädje.

Annons

– Jag känner stolthet och tacksamhet. Jag har fått vara med om så himla mycket roliga saker på grund av det, förklarar hon för Mauri.

Efter succén som barnskådespelare tog hon ett steg tillbaka och valde bort ett liv i offentligheten. I dag bor hon på en gård tillsammans med hennes tre barn och hästar.

När Lotta går ut med soporna har hon gosegrisen Bamsen i en identisk påse. Hon får ta till all sin list för att rädda Bamsen från sopbilens mörka käftar.
När Lotta går ut med soporna har hon gosegrisen Bamsen i en identisk påse i andra handen... Hon får ta till all sin list för att rädda Bamsen från sopbilens mörka käftar.

Ångrar hon någonsin att hon inte satsade på en skådespelarkarriär? Nej, så här i efterhand är hon väldigt nöjd över beslutet att lämna rampljuset. Som tonåring fick hon nämligen erfara kändisskapets hysteri, något som hon inte trivdes med.

Filmerna om Lotta hade blivit mycket uppskattade i Japan. Grete tillbringade en vecka i landet under en period som 14-åring.

– När jag kommer dit var det filmkameran rakt i ansiktet. De filmade varje steg jag tog. Hela den veckan var bisarr. Det var som att jag var en superkändis, berättar hon och fortsätter:

– Jag har aldrig gillat den typen av uppmärksamhet. Det var en bra erfarenhet att få som tonåring. Så här känns det att vara superkänd. Vill du vara det? Nej.

Se också: Abba-medlemmarna då och nuBrand logo
Se också: Abba-medlemmarna då och nu

Vad skönt att Grete kunde lämna Lotta bakom sig på hennes egna villkor. Vi hoppas dock att hon fick med sig ett uns av Lottas självförtroende.

Hon kanske inte kan allting (som Lotta påstod sig kunna), men hon kanske i alla fall har lärt sig att åka slalom.

Foto: CAP/SFS

Annons