En del av

Hon spelade Lotta på Bråkmakargatan – det gör Grete Havnesköld i dag

12 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
lotta bråkmakargatan
Grete Havnesköld slog igenom som femåring när hon spelade Lotta i filmatiseringen av Astrid Lindgren-boken Lotta på Bråkmakargatan.
Efter sin tidiga karriär som barnskådespelare valde hon att fortsätta satsa på skådespelaryrket.
Så här lever Lotta på Bråkmakargatan-stjärnan i dag.
Annons
7 kändisbarn som har vuxit uppBrand logo
7 kändisbarn som har vuxit upp

Grete Havnesköld var bara fem år när hon blev känd för hela svenska folket som den envisa och upproriska flickan Lotta i Lotta på Bråkmakargatan.

Till skillnad från många andra barnskådespelare fortsatte dock Grete med skådespelarkarriären upp i vuxen ålder, och erfarenheterna från barndomen har varit positivt.

– Det känns som en ära att få ha varit en del av Astrid Lindgrens verk, sa Grete Havnesköld till Expressen 2018.

Lotta på Bråkmakargatan.
Grete i Lotta på Bråkmakargatan.

Efter att ha studerat teater på gymnasiet i Södertälje gick hon vidare till en skådespelarutbildning på Stockholms Elementära Teaterskola. Hon har också tagit en masterexamen i statsvetenskap, och har jobbat med jämställdhet på Socialdepartementet.

Annons

Grete Havneskölds karriär efter Lotta på Bråkmakargatan

2008 var Grete med i Hål i väggen tillsammans med Nour El Refai och Cecilia Forss, och året därpå var Grete Havnesköld med i kortfilmen Att återvända och filmen Prinsessa. 2010 spelade hon också i Wallanderfilmen Dödsängeln.

Grete Havnesköld och Nour El Refai.
Grete Havnesköld och Nour El Refai på biopremiär 2009.

I dag är Grete Havnesköld 35 år gammal, och tillsammans med maken Olov och deras två barn bor hon i Gnesta utanför Södertälje. Grete har valt att lägga skådespelarkarriären på hyllan och i stället fokusera på att jobba med ungdomar och deras rätt till kulturliv med hjälp av projektet ”Livet bitch!”, där hon också skriver föreställningar.

Målet är att fler tjejer ska känna att de har en plats inom kulturen, och de uppmuntrar att tonårstjejer med olika bakgrund och språkkunskaper jobbar tillsammans.

– Vi jobbar för att unga tjejer ska ha en mer självklar plats i kulturlivet, oavsett bakgrund, sa hon till Expressen 2018, och menade att projektet fått mycket uppmärksamhet i Södertälje.

Grete Havnesköld.
Så här ser Grete Havnesköld ut nu.
Annons