En del av

Gunilla Bergström död – Alfons Åbergs "mamma" blev 79 år

26 aug, 2021 
AvMirijam Geyerhofer
Gunilla Bergström
Barnboksförfattaren och illustratören Gunilla Bergström är död. Enligt hennes bokförlag Bok-Makaren avled hon i sitt hem efter en tids sjukdom. Gunilla Bergström blev 79 år.
Annons
TV: Barnboksförfattaren Gunilla Bergström har gått bortBrand logo
TV: Barnboksförfattaren Gunilla Bergström har gått bort

De flesta har någon form av relation till Alfons Åberg och hans pappa. Böckerna om Alfons har roat många generationer och "jag ska bara" är en klassisk Alfons-fras som fortfarande används flitigt. Men Gunilla Bergström har inte bara skapat berättelserna om Alfons, totalt har det blivit ett 40-tal barnböcker som hon både har skrivit och illustrerat själv.

Arbetslivet började dock med skrivande för vuxna då hon läste journalistik i mitten av 60-talet och tog sin examen vid Journalist-institutet 1966. Efter det arbetade hon på bland annat Aftonbladet och Dagens Nyheter.

Hon började sin karriär som barnboksförfattare 1971 och har sedan 1975 jobbat heltid med att skriva och illustrera barnböcker, och hon har även sagt att hon ser sig mer som en tecknare än en författare.

Annons

Utbildade sig till journalist

Kultur riktad till barn har varit den röda tråden i hennes karriär, förutom böckerna om Alfons har hon skrivit flera rim-böcker, arbetat med att dramatisera en del av sina alster för teater och gjort barnvisor ihop med bland andra George Riedel.

För sina gärningar inom barnkulturen har hon fått flertalet fina priser, bland annat tre kungliga medaljer. Den senaste utdelad av kung Carl XVI Gustaf i februari 2019, då fick hon ta emot den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare.

Gunilla Bergström avled i hemmet efter ”en längre tids försämrad hälsa”, enligt ett pressmeddelande från bokförlaget och familjeföretaget Bok-Makaren. Hon blev 79 år.

Foto: TT

Annons