En del av

Krönika: Hannah Bergroth skriver om att barnen blir stora för snabbt

20 okt, 2022 
Hannah Bergroth
Hannah skriver krönika om barnen Knut och Maj
Önskar du också att det skulle finnas en stoppknapp som gör att barnen är små bara en liten stund till? Motherhoods redaktör skriver om sorgen över att barnen blir äldre och vad hon lärt sig av sin 3-åring.
Annons

Det här är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar är skribentens egna

”Mamma, är det fredagsmys idag?” frågade min 3-åring när vi en helt vanlig tisdagsmorgon satt vid köksbordet och åt vår frukost. Jag, med tankarna på allt som behövde göras innan vi skulle lämna lägenheten och hon – helt obrydd över allt som hände runt omkring henne. Hon ägnade inte en tanke åt att väckarklockan hade väckt henne tidigt eller att hennes mamma gång på gång sa ”Snart behöver vi gå till förskolan, älskling!”

Se också: 5 tecken på att du bor med en ”threenager”

Se 5 tecken på att du bor med en "threenager"Brand logo
Se 5 tecken på att du bor med en "threenager"

”Jag kände varken ångest eller sorg över att åren och tiden gick”

Innan jag fick barn förstod jag inte riktigt vad uttrycket ”fånga dagen” betydde. Jag fyllde ju dagarna genom att jobba, hänga med kompisar, träna och sjunga i kör. Självklart låg jag också en stund på soffan.

Annons

Under den här tiden kände jag varken ångest eller sorg över att tiden och åren gick, jag hade planer och drömmar att uppfylla, där en av de största var att få bli någons mamma.

I samma stund som jag fick mitt första barn blev tiden plötsligt en väldigt stor grej för mig. Den som tidigare flugit mig förbi blev istället en del av mitt liv och var konstant närvarande.

Det enda jag ville var att trycka på den där stoppknappen för aldrig någonsin hade dagarna gått snabbt. Det kan väl de flesta föräldrar känna igen sig i.

”Plötsligt har jag ingen bebisnacke att snusa i”

Nu har det gått åtta år sedan jag blev mamma för första gången och det har hunnit komma ett barn till.

Det är på barnen jag ser att tiden går. Plötsligt har jag ingen liten bebisnacke att snusa i längre. Jag hör ingen prasslande blöjrumpa som vänder sig i spjälsängen under nätterna (och just det, spjälsängen har för länge sen bytts ut mot en storbarnssäng) och det är bara jag som vill se den tecknade versionen av Lejonkungen när vi ska mysa framför en film.

Annons

Allt det där hände i ett ögonblick och jag hann inte med.

Jag tänker ofta på att det vore så skönt att ha samma tidsuppfattning som mina barn har. Det spelar ingen roll hur mycket klockan är eller vad det faktiskt är för veckodag – det gäller att fånga stunden, vara här och nu.

Från och med nu tänker jag njuta av varje sekund jag har – medan de är små.

Och jag tänker lyssna mer på min dotter och inte fokusera så mycket på dag och tid, för vem har sagt att man bara ska mysa på fredagar?

Foto: Privat

Annons