En del av

”Hur gör jag för att bekräfta mitt barns känslor på rätt sätt?”

27 jun, 2023 
Hannah Bergroth
barn sitter ledsen på marken
Foto: TT
Glad som en sol, arg som en åskmoln. Barn känner mycket och det både syns och hörs.

En läsare upplever att hennes son är väldigt känslig och ber om råd hur hon ska bemöta alla känslor som kommer.
Annons

Fråga: ”Jag upplever att min son, som är 7 år, är så himla känslig. Han reagerar på allt, så lätt. Han blir ledsen när han blir tillsagd, säger ofta ”ja, det är mitt fel” och kan börja gråta av minsta lilla. Han kan också bli arg lika snabbt! Som förälder är det svårt att bekräfta känslorna för de kommer så ofta, och ibland tycker jag inte att han har rätt att bete sig så här. Hur ska jag tänka? Hur ska jag bekräfta alla känslor som kommer? Och framför allt – hur ska jag hjälpa honom?”

/Morsan

Se 5 tecken på att du bor med en "threenager"Brand logo
Se 5 tecken på att du bor med en "threenager"

Ja, hur är det riktigt – får man som förälder tycka att barnet är för känsligt? Och hur bekräftar man barnets känslor? Vi lät barnpsykologen och psykologiforskaren Lars Klintwall svara på frågan.

Lars Klintwall
Lars Klintwall är forskare vid Karolinska Institutets Centrum för psykiatriforskning. Han är även författare samt hörs i podden ”Barnpsykologerna”.Foto: Ahang Bashi

Hur hanterar man känsliga barn?

”En härlig och jobbig del av att vara barn är ju att känslor är så snabba och starka! Eftersom du frågar om hur du ska bekräfta känslorna tycker jag tyder på att du redan är på rätt spår.

Annons

Att bekräfta känslan är ju att acceptera att barnet har den, att sätta ord på känslan, och kanske prata om hur och var den känns i kroppen. Att bekräfta känslan är inte detsamma som att låta känslan styra även om man är arg eller ledsen är det ju saker vi måste göra, och även barn.

Man kan gå till skolan även om man är ledsen, eller vara med i aktiviteter fastän man är känner sig arg. Kanske det skulle hjälpa att även du accepterar att din sons känslor kommer och går, att man pratar om dem odramatiskt, men att livet samtidigt rullar på?”

/Lars, legitimerad psykolog

Annons