En del av

Henrietta Fromholtz, 31, trodde hon hade postcovid – var gravid

07 feb, 2023 
Hannah Bergroth
Bild med Henrietta Fromholtz och hennes gravidmage
Småbarnsmamma Henrietta, 31, trodde att hon drabbats av postcovid. För Motherhood berättar hon om sina symtom – som sedan skulle visa sig bero på något helt annat.
Annons

Med ett litet barn som går på förskola – i kombination med sömnlösa nätter kan göra så att vilken förälder som helst kan känna sig krasslig och trött.

Därför var en graviditet inte något som småbarnsmamman och ELLE-profilen Henrietta Fromholtz, 31, tänkte på i första taget.

– Jag hade influensa och det är verkligen hemskt att vara sängliggandes när man är i vuxen ålder, speciellt när man har ett barn, säger hon och fortsätter:

– Efter cirka en vecka gick det över, men istället fick jag en obehaglig yrsel och jag trodde jag drabbats av postcovid, berättar Henrietta.

7 kändiscitat om att vara småbarnsförälderBrand logo
7 kändiscitat om att vara småbarnsförälder

Det som Henrietta trodde var postcovid skulle visa sig vara något helt annat.

Henrietta om småbarnslivet

Henrietta beskriver sig som pratglad och varm, utan några som helst spärrar. Hon vågar säga allt hon tycker till alla och brinner för att få fler tjejer att släppa på ”perfektionsspärren”.

Annons

Just nu lever hon det intensiva småbarnslivet, något som hon säger är det bästa som hänt henne.

Henrietta Fromholtz
-

henrietta fromholtz

Ålder: 31 år

Familj: Förlovad med Johan och dottern Billie, som fyller två i mars.

Bor: Lidingö.

Gör: Jobbar som PR & Communication Manager på We Are Era och bloggar på ELLE.se

– Det är verkligen som alla säger: ”Det enda jag ångrar i livet är att jag inte skaffade barn tidigare”. Småbarnslivet är det roligaste och finaste som finns. Självklart får jag någon gång varje dag ta tre djupa andetag och visst känner jag ibland panik när jag inte får kissa i 20 sekunder utan att någon ropar ”mamma”.

Henrietta säger att vardagen ibland är stökig, men tycker ändå all kärlek dottern Billie ger väger tyngre.

Trodde att hon drabbats av postcovid

När Motherhood når Henrietta är det en bra dag. Hon känner sig energifylld och är redo att ta sig an veckan som kommer. Men så har det inte varit den senaste tiden.

– Hade du frågat mig för två veckor sedan hade svaret varit något helt annat, berättar hon.

Annons

Veckorna och månaderna (!) har inte varit lätta för småbarnsmamman. Hon berättar att sjukdomarna avlöst varandra och att hon kom till en punkt när hon behövde ta sin hälsa på allvar.

Hon berättar att hon för några månader sedan drabbades av influensa och behövde vara sängliggandes i mer än en vecka. När hon kände sig bättre dök plötsligt ett nytt symtom upp, något hon aldrig känt innan.

– Jag fick en obehaglig yrsel som varade i hela tre veckor. En yrsel som aldrig avtog. Jag minns att det kändes som att jag druckit fyra glas för mycket. Jag kunde knappt gå.

Vad trodde du att yrseln berodde på?

– Postcovid eller en kronisk inflammation på balansnerven. Jag sov nästan sjuttio procent av dagarna i många veckor. Jag fick höra av andra som insjuknat i postcovid att det var ett tydligt tecken.

henrietta med dottern billie
Henrietta med dottern Billie.

Henrietta gjorde läkarundersökningar, men kände inte riktigt att någon tog henne på allvar. Hon berättade för familj, vänner och kollegor i sin närhet om hur hon mådde.

Annons

– En dag när jag tvingade in mig själv till kontoret sa en kollega till mig ”Men gravid då? Du måste testa för så här kan du ju inte ha det”, säger Henrietta och fortsätter:

– Samma eftermiddag gjorde jag allt som jag själv hade tagit reda på att skulle hjälpa. Jag gick till en naprapat, gjorde syntest och beställde nya brillor samt tog ett graviditetstest. Det sistnämnda visade sig vara orsaken till varför jag mådde så dåligt.

”När vi fick veta att jag var gravid kände jag mest ångest”

Trots att Henrietta varit gravid förut kunde hon ändå inte koppla symtomen till en graviditet.

– Jag tror influensan som jag hade innan lurade mig. Sedan har jag heller aldrig hört talas om grotesk fyllekänsla, flera veckor i rad.

Det visade sig att hon var i sjunde graviditetsveckan och Henrietta berättar att det inte var självklart att hon och fästmannen skulle behålla barnet. Av många olika skäl kände de att tiden inte riktigt var rätt för ett till barn.

Annons

– När vi fick veta att jag var gravid var det svårt och jobbigt. Jag kände mest ångest eftersom jag gjort en abort tidigare, och det är något jag aldrig vill göra igen, säger Henrietta.

henrietta gravidmagae
I vår blir Billie storesyster.

Men som med så mycket annat behöver man ibland få landa och bena ut saker för att komma fram till ett beslut. Efter ett par veckor av prat och diskussion kom paret fram till att de ville behålla barnet.

I skrivande stund är Henrietta i vecka 20 och hon säger att det känns fantastiskt att familjen ska växa.

– Jag är så peppad på ett syskon till Billie!

Hur mår du nu?

– Som en drottning, haha! Yrseln och illamåendet är borta, men visst känner jag mig tyngre och lite segare i kroppen än förra graviditeten, avslutar Henrietta.

Foto: Clara Mortensen

5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är senaBrand logo
5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena
Annons