En del av

Fördomar funkisföräldrar och barn stöter på i vardagen – 8 berättelser

03 dec, 2020 
AvLinn Seipel
Pojke i rullstol håller hand med sin pappa.
Instagramkontot saduprecis startades för att belysa den okunskap som cirkulerar kring olika funktionsvariationer. Kontot publicerar följarnas inskickade funkofobiska berättelser, vilka ger en inblick i hur det kan vara att stå utanför samhällets normer.
Annons
Välkommen till MotherhoodBrand logo
Välkommen till Motherhood

De flesta föräldrar har nog någon gång fått oönskade kommentarer eller ”råd” från släkt, bekanta eller övriga vuxna. Dessa kan, även om de är välmenande, vara irriterande.

För föräldrar till barn med speciella behov, kan okunniga kommentarer verkligen göra skada. Grundaren bakom Instagramkontot saduprecis, Negar Mottaghi (negmottaghi) har sammanställt mängder med berättelser från funkisföräldrar, som förtydligar varför ämnet behöver pratas mer om.

Åtta kommentarer från en funkisförälders vardag

1.

"Jag berättade för min ”kompis” om min son och hans olika diagnoser. Om en kromosomavvikelse, missbildning på hjärnan och att han är sen i utvecklingen. Hon suckade och sa, ja jag är iallafall lyckligt lottad som haft tur och fått två helt friska barn. Jag förstår verkligen om ni inte vill ha fler barn.."

2.

"När vår dotter föddes kommenterade läkaren hennes utseende på förlossningen - hon är ju inte lik er det ser ni väl själva (vår dotter föddes med Downs syndrom)"

Annons

3.

"Är så jäkla trött på alla kommentarer om min autistiska sons selektiva ätovilja. ”Han bestämmer inte vad han ska äta, det gör du!” ”Vänta bara ut honom. Han äter när han är hungrig.” ”Det växer bort när han blir äldre.” ”Sluta curla honom! Du skämmer bort honom om du vänjer honom vid att han alltid kan byta maten mot rostad macka.” Suck! Sonen lever i princip på rostad smörgås, müsli, pommes, panerad fisk och liknande beige, krispig mat. Han svälter hellre än äter något utanför sin snäva kostcirkel."

4.

"Sonen låg på IVA strax efter jul och läget var riktigt kritiskt. Han hade fått en ketoacidos, dvs en syraförgiftning pga oupptäckt diabetes typ 1. Vi visste inte om han skulle överleva. Jag ringer min chef för att berätta hur allt ligger till och får till svar "ojdå, har han ätit för mycket socker över jul?". Låt mig tillägga att sonen var strax över året gammal och hans diabetes typ 1 beror INTE på långvarig ohälsosam levnadsstil."

Annons

5.

"När jag berättade om min sons autism på jobbet och kollegan säger "det är så skönt att jag har sluppit det där och fått friska barn" "

6.

"Var på simhallen med dottern på 2 år som är kortväxt och har svår skolios. I duschen tittar en äldre dam på henne och säger sen - "stackars barn, vad är det för liv du har gett henne". Bet ihop för att inte visa tårarna som brann innanför ögonlocken"

7.

"Så många gånger i olika sammanhang: ”Det viktigaste är ju att barnet är friskt” när personer varit på ultraljud. Och där sitter jag, med ett barn som inte är friskt. Det är som att jag inte har rätt att vara glad över henne."

8.

"En kommentar från vår granne om vår då 2,5-åriga dotter med en ovanlig kromosomavvikelse: ”Äntligen har hon lärt sig att gå, vad skönt! Hon kommer väl bli som vanliga barn, i huvudet alltså?" "

Foto: TT

Annons