En del av

Barnmorskan Anna firar jul på förlossningen: ”Värre för familjen än för mig”

17 dec, 2021 
AvElisabeth Granseth
Anna Svensson vid en julgran och två av hennes barn

Är du en av dem som ska jobba på julafton? Du är inte ensam! Barnmorskor, läkare och annan vårdpersonal med livsviktiga yrken arbetar också. Motherhood har pratat med en av julens alla hjältar: barnmorskan Anna Svensson.

Annons

För många är julen förknippad med lediga dagar tillsammans med nära och kära. Men så är det inte för alla. Anna Svensson är en av dem som arbetar på julafton.

Se även: Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns

Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minnsBrand logo
Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns

I år kan gravida som ska föda på Östra sjukhuset i Göteborg mötas av barnmorskan Anna Svensson med en tomteluva på huvudet eller med glitter i håret. Hon är barnmorska och har under flera år jobbat på julafton. Det här året jobbar hon natt och slutar klockan sju på julaftonsmorgon och hinner hem till familjens julfrukost.

Anna Svensson

Bor: Lindome utanför Göteborg

Gör: Arbetar som barnmorska på Östra sjukhuset

Familj: Tre barn på 17, 15 och 10 år

– Jag tycker det är mysigt att jobba på julafton, lite mysigare än andra dagar, säger hon.

Anna Svensson är trebarnsmamma och har arbetat i många år som barnmorska. Det här året är speciellt för henne, eftersom hon efter julhelgen kommer att byta arbete från förlossningen till en gyn-avdelning.

Anna Svensson tillammans med barnen
Anna Svennson tillsammans med två av sina barn.

– För min egen del är det helt okej att arbeta på själva julafton, det är möjligtvis värre för familjen hemma som inte förstår hur jobbet är. Men som barnmorska på förlossningen är man behövd dygnets alla timmar, året runt, så julafton är som vilken dag som helst.

Annons

Att behöva jobba på julafton

Att jobba på förlossningen under julafton skiljer sig inte så mycket från andra dagar men personalen försöker göra det julmysigt för föräldrar och bebisar. Anna Svensson berättar att för två år sedan när hon jobbade på julafton fick de nyfödda bebisarna en liten tomteluva på sig.

– Vi hade gjort små tomteluvor till de nyfödda bebisarna, många bebisar brukar ju få en strumpa på huvudet för att de är lite kalla, så man hade färgat de strumporna röda och knutit ett litet vitt band som en tomteluva, det var lite speciellt.

Även personalgruppen försöker uppmärksamma att det är julhelg, de brukar ordna lite festligare frukost eller mat. I år äter de smörgåstårta med julmust och alkoholfritt bubbel.

Anna Svensson tillsammans med dotter
Anna Svensson med sin yngsta dotter.

Aldrig ångrat sitt yrkesval

Anna Svensson berättar att hon blev barnmorska av en slump. Hon studerade först till sjuksköterska och efter utbildningen träffade hon en vän som skulle bli barnmorska. Vännen övertygade Anna Svensson att göra samma sak.

– Jag har aldrig ångrat att jag blev barnmorska, säger Anna Svensson.

Och många jular med att hjälpa nyfödda bebisar till välden har det blivit för henne. Nu är det kanske sista året eftersom hon ska byta jobb. Anna Svensson hoppas att arbetsmiljön för barnmorskor på förlossningsavdelningar ska bli bättre. För bebisar kommer alltid att födas. Även på julafton.

– Barn kommer ju när de vill. Vill de födas på julafton så gör dem det, säger hon.

Foto: Privat

Annons