En del av

Så blir ditt år som mamma – stort årshoroskop för 2022

10 dec, 2021 
AvSofia Pontén
Mamma och barn som myser
Är 2022 året du på riktigt investerar i dig själv, får en ny vän för livet eller byter bana helt? Oavsett vad som händer står det redan skrivet i stjärnorna, fantastiska mamma. Här är ditt årshoroskop för det nya året!
Annons
TV: Så blir ditt år som mamma – stort årshoroskop för 2022Brand logo
TV: Så blir ditt år som mamma – stort årshoroskop för 2022

2021 var året saker sakta började återgå till det normala samtidigt som varje nytt kapitel innebar anpassningar efter åren vi har bakom oss. Vi ser fram emot 2022 och allt vad det nya året än kan bära med sig.

Är du också nyfiken på 2022? Astrologen Sofia Pontén på Scorpio Rising låter stjärntecknen guida i ett stort årsastro för alla föräldrar.

Väduren 21 mars – 20 april

Vädur

Om ditt föregående mamma-år var mer socialt, så närmar du dig nu ett år som lägger sitt fokus på dig, kära Vädursmamma. Den första halvan av året är det mycket känslor, mycket längtan efter tid för dig själv och inre sökande. Vem är du som mamma, och vad bär du med dig för något från egna föräldrar och upplevelser under barndomen? Vad känns viktigt att sprida vidare, och vad är snarare sådant som du vill undvika att ge dina barn? Den här tiden kan visa dig att det finns rikedomar inom dig som du kan ha glömt, men som du verkligen borde unna dig att använda dig av. När vi sedan närmar oss sommaren har du modet att använda dig av alla dessa rikedomar, och blir orädd för att axla mammarollen som den stora och viktiga roll det är. Du kan lätt bli den som tar tydligast ställning i konflikter, är lika snabb med att erkänna att du har fel för att gå vidare, och ständigt söka efter nya äventyr för dig och de dina. Det känns plötsligt viktigare än någonsin att fånga dagen och få leva ut, snarare än att grubbla, fundera och liksom vänta på att andra ska få saker att hända. Den här känslan av rikedom följer med dig året ut, men du kan behöva vara lite försiktig med vad du gör för investeringar i år. Att konsumera sig till lycka fungerar sällan, och sannerligen fungerar det inte på barn.

Oxen 21 april – 21 maj

Oxe

Årets stora utmaning blir inte att hålla koll på vart krypandet eller tassandet för den du ska hålla koll på, kära Oxmamma, utan snarare att hålla ordning på dig själv. Du verkar nämligen ha minst lika många utvecklingsfaser som en mindre person att hantera, och ibland flera samtidigt. Så sätt fokus på att hänga med i din egen personliga utveckling, och var öppen för att du kan komma ut på andra sidan som en helt annan person med helt andra värderingar, beteendemönster och nyslipade verktyg. För du lär dig att gallra bort saker du hållit i som du egentligen inte behöver, lika mycket som du utmanas att bli något mer, utöver det du redan är. Den här förändringen påverkar självklart även hur du är som förälder på ett mycket gynnsamt sätt, eftersom du rensar bort onödigheter som kan stå i vägen för dig och ditt barns relation, men under vissa perioder kan det kännas som att du inte heller riktigt vet var du kan hitta fast mark under fötterna. Det här är läskigt, och påverkar såklart även dina relationer. Här gäller det att hålla i, och att njuta av att - framförallt under årets första halva - ditt sociala liv är så rikt. Bland vänner och andra mammor hittar du stöd, och när du öppnar upp får dig inte minst höra om alla de galenskaper som andras liv innefattar, vilket ger efterlängtade och välbehövliga perspektiv.

Tvillingarna 22 maj – 21 juni

Tvilling

Året börjar med ganska intensiva, djupa funderingar och förändringar för dig, kära Tvillingmamma, och dessa kan gälla såväl både din relation till barn du har som barn du drömmer om. Tankar på vad du kan ge en annan person, vad du fått med dig som du vill ge en ny person, drömmar om att få skapa och fördjupa en relation med någon som du kommer älska oavsett vad som händer. Allt detta gör att du nästan ramlar in i ett hål av längtan efter förändring, och om det är något som barn kommer med så är det konstant förändring. Men början av året kan stundvis, trots den styrka som finns här, kännas svårt att navigera, för en del oro lagras även här. Det här kan också resultera i en del oro kring ditt barn, för såväl stort som smått. När detta släpper en bit in i mars så blir det lättare att hantera vad den specifika längtan består av, det faktum att vi inte alltid får det vi vill ha och att saker sällan blir som vi tror. Istället tillåter du dig en större dos av det-blir-som-det-är-menat och göra-det-bästa-av-situationen-tankar och motiveras av att du kan skapa förutsättningar för att samma attityd ska genomsyra, och kanske till och med smitta av sig, på ditt föräldraskap. Se även till att göra så mycket du kan för din egen hälsa detta år, då detta annars blir din akilleshäl i stressigare perioder.

Kräftan 22 juni – 22 juli

Kräfta

Livet rullar på, kära Kräftmamma, trots de omvälvande händelser som snurrat in, upp och ut dig under 2021, så är du fortfarande dig själv, känner igen din spegelbild och kan återigen börja drömma om framtiden. Det bästa med det här året är just den återvunna energin, lusten och längtan efter att göra fler och nya saker, och en känsla av att du kan börja ta initiativ igen. Under 2021 kändes det ofta som att om det inte var självförtroendet, så var det pandemin eller andra praktiska omständigheter, som tvingade dig att spendera mycket tid till introspektion. Under början av 2022 kan du komma ikapp och ta igen förlorad tid, och göra allt det som du längtat efter att få ägna dig åt. Det här är stort i sig, men hjälper dig också att bli en mer inspirerande förälder, vars viktigaste uppdrag är att motivera och lära ditt barn allt du kan och lite till. Två saker kan göra mammalivet lite segt. Den sociala biten är inte helt självklar detta år, kanske för att du inser att du inte har lika mycket gemensamt med vissa vänner nu, eller brist på mammor som du känner gemenskap med. Årets sista månader kan också bjuda på lite prövningar i relationen till just barn, där du är tvungen att göra ganska stora upptäckter om dig själv. Dessa gör lite ont att göra, men hjälper dig utvecklas som mamma något enormt.

Lejonet 23 juli – 23 augusti

Lejonet

Det här är ett år för att verkligen lära känna ditt barn, kära Lejonmamma, och det på djupet. Inte bara att känna igen vissa drag som hen bär med sig, utan att börja lära känna den unika personlighet som detta nya liv bär på. Det är lätt att läsa in ditt eget eller den andre/andra föräldern/föräldrars beteende i den lilla person som finns i ditt liv, men nu behöver du utvidga även denna blick till att handla om de delar hos barnet som gör hen till en helt engen person, och inte bara ett ihopkok. Det här kan ibland vara en något smärtsam process, då vissa föräldrar kan känna att barnet inte längre är ”deras”, men ju mer du tillåter dig själv att lära känna ditt barns hela jag, desto större chans har ni att få en djupare relation. Unna dig detta fantastiska, för du kommer komma ur processen med helt nya möjligheter att hjälpa och lära ut. Den senare halvan av året ger nämligen tillfälle för att börja visa ditt barn världen, med en passion och intensitet som bara en Lejonmamma kan ha. Året kan bjuda på en del förändringar i din hemmiljö, inte minst en flytt eller förändring i hemmet som både tar energi och ger ny inspiration. Det här kan göra att du ibland oroar dig för att det saknas trygghet och hur det ska påverka ditt barn, men denna förändring är också den nödvändig.

Jungfrun 24 augusti – 22 september

Jungfrun

En relation är inte allt, kära Jungfrumamma, men för många är föräldraskapet lika mycket en gemensam resa med en partner som med ett barn. Det här året ger en otrolig möjlighet att fördjupa en relation, och det här kan förvisso handla om just din relation till ett barn, men med större sannolikhet rör det en partner. Att ta steget att skaffa barn är en sådan sak som verkligen gör något med en relation, som för den framåt med ibland alltför hög fart, även om beslutet eller tanken funnits med länge. Början av året är en otroligt lovande tid, både gällande chansen att bli gravid såväl som att ta beslutet att vilja bli gravid, eller varför inte för att träffa någon som du i framtiden vill skaffa barn med? Detta starka år ger även den som tvekat eller haft svårigheter ork att försöka igen, försöka mer eller ta stöd hos någon som kan visa en annan väg mot målet. Och kanske är målet inte helt som du tänkt dig! Du som inte velat träffa någon som redan har barn, eller du som inte velat testa en alternativ metod, eller du som aldrig kunnat tänka dig att skaffa familj samtidigt som du är mellan jobb - plötsligt känns det möjligt att ta chansen, att göra det på ett annat sätt. Den fördjupade relationen till ett barn är i sig den största gåvan av allt, och dess transformativa kraft njuter du av ordentligt detta år.

Vågen 23 september – 22 september

Vågen

Livet består av en del prövningar, kära Vågmamma, och ett nytt liv kommer med sina egna typer av prövningar. Det har inte varit den lättaste av tider för dig som förälder. Allt från att bli gravid till att hitta rätt typ av sätt för att lägga upp rutiner till att uppfostra på ett rimligt sätt har varit områden där du behövt jobba lite extra hårt de senaste åren. Samtidigt har det funnits en enrom kraft inom dig, en längtan och en motivation för att göra det idoga arbete som krävs för att hitta vägen även när vägen känts som en grusfylld lerpöl. Allt har verkligen inte varit hopplöst, men det har varit en utmaning att få tag på lusten. Det här har härdat dig och lärt dig uppskatta de ljusglimtar som skiner igenom, och 2022 fortsätter på många sätt i samma takt. Bara det att du nu har mer på fötterna, och därför blir det betydligt lättare att hantera både mot- och medgångar nu. Det viktigaste verktyget i din föräldra-låda är tålamod och gränssättning. Om du tidigare känt att det varit svårt och känts jobbigt att sätta gränser, så är du nu mer bekväm med varför de finns och hur de hjälper dig i din roll som mamma. Din bästa vän är annars att sätta upp tydliga mål och hålla ditt fokus på dem, året igenom. Se till att det är rimliga, snälla och uppnåeliga mål som du känner mer lust än måste inför.

Skorpionen 23 september – 21 oktober

Skorpionen

En underbar mammavår väntar dig, kära Skorpionmamma, och det har sällan sett så generöst ut vad gäller tillökning. Om det är den längtan du har, att få familjen att växa eller skapas, så är det här en tid du kan komma att njuta av något otroligt. Den är förvisso lika njutbar annars också, inte minst eftersom den är så kärleksfull och vänligt inställd till att fördjupa relationer med just barn. Att leka ihop, vara kreativa ihop, verkligen komma varandra nära är ett starkt tema under årets första månader, och här ryms en typ av kärlek som gör att hela livet känns rikt. Njut, njut, njut! Det är nämligen ett intensivt år i övrigt, så du kommer vid flera tillfällen behöva jobba ganska intensivt med att fundera över dig själv och dina relationer - inte minst ett partnerskap - och då är det desto viktigare att du varit i kontakt med den här djupare, romantiska, kreativa, lustfyllda delen av livet för att komma ihåg vad allt handlar om. Den senare delen av året kan det vara klokt att ligga ganska lågt, i alla fall inte ta i så du spricker, då du kommer ha mycket att göra oavsett. Det här gör att tiden för fri hopp och lek blir rejält begränsad, och du kommer vara extra glad att du tog vara på den tiden du fick för att bara busa och bonda.

Skytten 22 oktober – 21 december

Skytten

Det är ett berikande år för dig, kära Skyttmamma, där du börjar få ordentligt med utdelning för det du försökt skapa. Under våren spenderar du en hel del tid hemma - kanske har du/ni precis flyttat och inreder nytt, gör om för att få plats med mer eller fler, men kanske är det också i hemmet som du börjar känna att du får lön för mödan. Alla idéer du haft och kämpat för under det föregående året, som var både givande och krävande, kan du landa i nu. Antagligen blev det inte som du tänkt dig, men du kan ändå sjunka ned i att du har något mjukt under fötterna, något att luta dig mot och att det som du kan kalla ditt eget också känns som hemma, som du vill och velat att det ska kännas. Att inreda, göra om och öppna upp utrymme är stora teman under våren. Den senare delen av året kommer sedan med stora möjligheter att både komma närmare barn som redan är här, men också för att skaffa barn. Det är en lovande och fertil tid, där en personlig dröm gärna vill gå i uppfyllelse. Det här försätter dig i ett inspirerat och utvecklande läge, där din lust och energi är stark. Att vardagen i övrigt kan vara svår att få ihop, och att du mellan varven känner att du skulle behöva ett år av egentid för att ta igen dig, är en del av hinderbanan som du gör bäst i att axla med all den styrka du byggt upp under de senaste åren. Du klarar det!

Stenbocken 22 december – 19 januari

Stenbocken

Början av 2022 är en magisk tid för dig, kära Stenbocksmamma, där du har tid och möjlighet att lägga allt ditt fokus på ditt föräldraskap. Oavsett om det här innebär att du vill fokusera så gott du kan på att lära känna ditt barn, planera en förlossning eller är mitt inne i karusellen av att försöka bli gravid, så har du så mycket att upptäcka nu - både om dig själv och om det som händer när ett nytt liv äntrar världen. Ta den här tiden för att reflektera, njuta, lära känna både det svåra och obehagliga, såväl som det underbara och magiska. Att du tillsammans med ett barn, och ibland även tanken på ett barn, upptäcker så mycket mer om vad det innebär att vara människa gör att du får lättare att ta emot alla de gåvor som livet bär med sig. Inte minst de gåvor som vi till en början kanske inte ser som just gåvor, men som visar sig vara just det. Året är i stort nämligen omvälvande och intensivt när det kommer till just barn, och kan egentligen bäst sammanfattas med ett enda ord: överraskningar. Överraskningar i vem ditt barn visar sig vara, i vad du lär dig om dig själv och din relation till kärlek, och hur mycket som ryms inom dig som du inte hade den blekaste aning om att du brydde dig om. Ett sista råd är att vara ekonomiskt återhållsam i år. Det skadar inte att spara framför att slösa nu, speciellt som du är så rik på så många andra sätt.

Vattumannen 20 januari – 18 februari

Vattumannen

De senaste åren har varit lite utmanande när det gäller just föräldraskap, kära Vattumansmamma, och ibland har det känts som att det liksom inte går att komma på rätsida med allt som behöver falla på plats för att du ska få saker att fungera. En hinderbana som går på repeat har gjort att det som brukade kännas kul och givande kan ha förvandlats till något som mest känns komplicerat. Det här året börjar du få kontakt med det som du är van vid att kunna njuta av i lugn och ro, vilket också gör det lättare att uppleva att det ju faktiskt finns en mening med allt springande och jäktande, eller idogt fixande. Frånvaron av komplicerade inslag i det som ska vara roligt är nog för att kunna njuta av att bara få vara med dina barn, umgås och leka, men frigör också energi så att du orkar göra fint, göra mer och tänka lite utanför boxen, som du är van vid att kunna göra. Året kommer dock med en utmaning under hösten, där det kan kännas frustrerande på många plan. Allt från en jobbig utvecklingsfas hos din minsting till en fysiskt utmanande graviditet eller fnurror på tråden i en relation kan göra saker tuffa nu. Det här kan påminna om hinderbanan du trodde du tagit dig ur, och det har du! Det som pågår nu är egentligen bara en övning i att hålla många saker igång samtidigt, även när energin är på upphällningen.

Fiskarna 19 februari – 20 mars

Fiskarna

Det här, kära Fiskmamma, är ditt år, så låt ingen ta det ifrån dig! Det börjar med en enorm möjlighet till expansion, utveckling och för dig som längtar efter tillökning är timingen perfekt. Hela våren är en lång väg av att saker faller på plats, att du får det du önskat dig, och det enda problemet egentligen är väl att vi ibland när vi får vad vi önskar oss inte riktigt förstått vad det är vi önskat oss. Att bli överväldigad, känna att det är för mycket av det goda eller bara för mycket av allt samtidigt kan göra dig en aning desillusionerad en stund. Samtidigt är det här en magisk tid som du inte vill vara utan. Det är ett år av rikedom, där du kan uppleva att du har allt det som du behöver och längtade efter, och kan därför unna dig att dessutom skaffa eller njuta av det som är lite extra, lite utöver det vanliga. Go for it! Det är också ett år av att lära om och lära nytt, där nästan allt du trodde att du visste hamnar i nytt ljus. Det här kan i stunden kännas läskigt, men tänk då på hur det är för ett barn. Att hela världen är ny, lärandet är konstant och kunskapen ovärderlig. Så är detta år även för dig! Att lära känna världen genom barnets ögon är ett sätt för dig att också lära känna dig själv, och kan snabbt ge mersmak. Kanske finns det vägar du inte testat som du är redo att prova nu?

Foto: TT
Illustrationer: Unni Zetterling

Annons