Hovrätten dömer mamman till åtta års fängelse i Esmeraldafallet

Esmeralda i Esmeraldafallet

Foto: Privat, genrebild/TT

Nu har hovrättens dom fallit i det uppmärksammade fallet där den treåriga flickan Esmeralda som kallades ”Lilla hjärtat” hittades död hos sina biologiska föräldrar. Flickan hade då fått flytta tillbaka till de biologiska föräldrarna efter en tid i tryggt familjehem.

TV: Så stöttar du någon i sorg
1:21

Efter reklamen: TV: Så stöttar du någon i sorg

(1:21)

Redan förra sommaren dömdes den biologiska mamman till ett år och nio månaders fängelse för grovt vållande till annans död, men tingsrättens dom överklagades då av båda parter.

Idag, måndag, föll hovrättens dom i Göta hovrätt – och nu ändras domen med en kraftig skärpning. Den här gången döms mamman för dråp, med ett straff på åtta års fängelse. Mamman ska också häktas tills dess att fängelsestraffet kan påbörjas.

I domen skriver hovrätten att mamman hade så kallat "likgiltighetsuppsåt" till att flickan skulle dö. Eftersom mamman inte såg till att flickan fick vård vid tillfället, anser rätten att de kunnat bevisa att hon var likgiltig inför om dottern skulle avlida.

Hovrätten bedömer också att skadeståndet till flickans två bröder ska höjas.

– Nu känns det som att rättsväsendet har tagit sitt ansvar. Det är en viktig markering för barnens rätt, säger Melinda Jacobs, Esmeraldas familjehemsmamma, till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Inget kan få Lilla hjärtat tillbaka, men det här är ändå någon form av upprättelse.

Hittades under sängen

På övriga åtalspunkter gjorde hovrätten samma bedömningar som tingsrätten. Till exempel döms mamman på samma sätt för narkotikabrotten som i tidigare dom. Flickan hade narkotika i kroppen när hon hittades död, insvept i ett bylte under sängen hemma hos de biologiska föräldrarna. Men hovrätten har, liksom tingsrätten, alltså inte kunnat styrka att hon hade fått i sig narkotika vid tidigare tillfällen.

Väckt stor uppmärksamhet

Fallet med Esmeralda har väckt mycket uppmärksamhet i media och hos allmänheten.

Inspektionen för vård och omsorg har också riktat skarp kritik mot hur socialnämnden i Norrköping hanterat ärendet. Under våren presenterades också ett antal nya lagförslag under namnet Lex Lilla hjärtat.

Den biologiska pappan avled i häktet i början av 2020 som en följd av sitt drogmissbruk.

Källa: DN, SVT

Mer läsning för dig

Hanna blev lämnad mitt under graviditeten

Från depression till missfall – 8 gånger som Disney lyft viktiga frågor

Ny granskning: Allt fler klipper bebisens tungband – men det finns problem