En del av

Barnmorskans dag – 14 mammor om hur de minns sin barnmorska

05 maj, 2021 
AvLovisa Svedlund
barnmorskans dag
Lugna ögon och ett Du kan! i precis rätt ögonblick. När vi är med om det största i livet står barnmorskorna vid sidan och hjälper – varje dag.
Såhär vill 14 mammor hylla sina barnmorskor idag på Barnmorskan dag.
Annons
Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossningBrand logo
Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossning

Ofta är det personer vi aldrig glömmer – barnmorskan eller barnmorskorna som var med vid vår förlossning. Idag på barnmorskans dag, den 5 maj, lät vi mammorna minnas och hylla sina barnmorskor!

14 kvinnor – så minns vi vår barnmorska

Jag var med i projektet Min Barnmorska så jag hade samma barnmorska under graviditeten som under förlossningen. Fantastiska Anna var sedan med från att vattnet gick 19.30 (först i telefon) till att sonen föddes 14.30 dagen efter. Hon var med oss hela tiden, pratade med mig hemma och gav mig råd, gjorde mig lugn, påminde om det vi lärt oss med andning och röst, tryckte på rätt ställen och gjorde så jag mitt i kaoset slapp vara rädd. När jag var helt slut och bad om sugklocka hämtade hon lugnt en läkare och sugklocka, även om hon visste att det inte skulle behövas (vilket det inte gjorde heller) gjorde hon så att jag kände att jag hade kontroll.

Annons

Att jag sedan när hon äntligen (och välförtjänt) fick åka hem och sova fick två barnmorskor på Huddinge sjukhus som tog sig ordentlig tid och sydde mig så jag idag är i princip helt som innan.

Är så tacksam och har så mycket beundran för alla barnmorskor i vårt land

– Lotten

Min barnmorska visste att jag hade det tufft under förlossningen. Hon kom upp till mig på BB-avdelningen dagen efter för att höra hur jag mådde

– Cecilia

manlig barnmorska
Monica hade en manlig barnmorska: ”Han räddade hela upplevelsen”. Foto: Unsplash

De skulle sätta en skalpelektrod på hennes huvud för att kolla stressnivån, jag tror att de fick försöka med tre eller fem stycken för de bara lossnade. En av få minnesbilder jag har är att BM sa ”Men va f.. den lossnar ju bara, vad mycket hår den har! Eller är det en hockeyhjälm den har på sig där inne?!” (Underbart med humor mitt i allt!)

Annons

Efter några timmar skulle epiduralen fyllas på och då tog den bara halvsidigt så jag hade jävulskt ont på höger sida när värkarna kom. BM, den underbara människan, fyllde då på epiduralen lite mer fast läkaren sa att han inte fick, och mycket riktigt…smärtan försvann. Han (manlig BM, superbra) räddade verkligen hela upplevelsen, snacka om rätt person på rätt plats. Till slut blev det akutsnitt men min upplevelse var i alla fall positiv pga underbar BM och uska

– Monica

Där och då kändes det logiskt att fota dem tillsammans med nyfödda Julie och klistra in dem i familjealbumet.

Jennie

När jag skulle föda mitt första barn fick jag världens underbaraste barnmorska som jag klickade perfekt med. Var så lyrisk efter förlossningen så jag skickade choklad till henne. I september förra året var det dags att förlösa mitt tredje barn och gissa om jag då blev överlycklig när just hon som förlöste mitt första barn är den som möter oss. Att hon kände igen mig och min man tyckte jag var helt otroligt då det ju var över 5 år sedan hon hjälpte mig med storebror. Frågade henne när hon slutade sitt pass och bestämde då att vi skulle sluta cirkeln då det här nu är mitt sista barn. Vi fixade det och jag är så tacksam för den otroliga hjälp hon gav mig och glad att jag fick träffa henne igen.

Annons

– Caroline

Hon såg hur rädd jag var och mötte mig där jag var i känslorna!

– Motherhoodmamma

Min barnmorska pratade hela tiden om att de va så ROLIGT att föda barn! De tyckte jag av så udda. Hade aldrig hört någon säga de. Men de gjorde min inställning till födandet mycket mer positiv iaf.

– Ela

Hon stöttade mitt val i planerat snitt, hon såg mitt dåliga mående. En fantastisk kvinna! <3

– Motherhoodmamma

förlossning
I vår lyckligaste – och kämpigaste – stund finns de där!

Jag minns ingen av de BM jag haft vid de tre tillfällen jag fött våra fyra barn. Men eftersom det ju passerade ett helt gäng vid varje tillfälle – och särskilt sista då det blev tvillingar (och jag dessutom födde första tvillingen vanliga vägen och den andra med snitt och vid tvillingförlossningar har man alltid dubbelt upp av alla i rummet utom mamman o partnern då), så är det ju en herrans massa människor som hjälpt våra barn till världen (inte bara BM förstås).

Annons

Och jag vill hylla dem ALLA! Utan dem hade det ju inte gått alls. De har peppat, coachat och hejjat på (men varit lite väl snåla med lustgasen). Vilka hjältar!

– Anna

Jag vill hylla henne för att hon tog min magkänsla på allvar, hade inget fostervatten kvar i v35, = akutsnitt.

– Motherhoodmamma

Kommer aldrig glömma barnmorskans vackra trygga ögon att hämta kraft i när jag under svår smärta krystade fram mitt första barn.

– Annika

Jag minns mina första barnmorskor som hette Moa och Jenny, hur nära vi kom varandra och vilket magiskt ögonblick vi delade. Där och då kändes det logiskt att fota dem tillsammans med nyfödda Julie och klistra in dem i familjealbumet.

– Jennie

När jag födde min dotter Bonnie så var det en BM som var så rolig! Minns inte hennes namn men minns hennes skämt om att starta Facebook-gruppen “tung i stjärten” för att hon ville att jag skulle slappna av. Jag garvade istället och det blev inte så mjuka muskler – men bra stämning i rummet!

Annons

– Jennie

Erica på BB Sthlm <3 stöttade mig när jag födde min första son. Han fyller 10 år i sommar.

– Motherhoodmamma

Har haft turen att ha VÄRLDENS bästa barnmorska under 2 (av 3) graviditeter. Så lyhörd och underbar!

– Motherhoodmamma

Kommer aldrig glömma Lena och Ylva som såg till att min dotter gjorde storstilad entré. Allt gick så galet fort men kände mig alltid helt trygg med varma, kloka och stabila barnmorskor omkring mig. Men det krävdes att de började prata om sugklocka för att jag skulle samla sista kraften för att orka föda ut henne

– Sanna

Foto: TT

Annons