En del av

Ida Hallquist om Idol, småbarnslivet och hur det är att vara mamma

14 okt, 2022 
Hannah Bergroth
Ida Hallquist med döttrarna Lotta och Stella
Tacos och soffhäng framför Idol. Alla som känner igen sig i detta fantastiska fredagskoncept, sträck upp en hand!
I årets säsong har vi fått se småbarnsmamman Ida Hallquist stå på scenen och ta hela Sverige med storm. Vem är hon och vad var det som gjorde att hon sökte till programmet?
Annons

Ingen har väl missat den sprudlande och roliga tvåbarnsmamman Ida Hallquist från Värmland – som till slut tog sig ända till fredagsfinalerna i Idol.

Motherhood fick en pratstund med Ida som här berättar om hur allt började och hur hon är som mamma.

Se också: 5 saker om Kishti Tomita som du kanske inte visste

5 saker om Kishti Tomita som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Kishti Tomita som du kanske inte visste

Ida Hallquist – en av deltagarna i Idol 2022

Hallå Ida, stort grattis till dina framgångar i Idol!

– Nämen, tack! Det känns SÅ bra och är SJUKT kul att vara med. Dock är livet jag lever nu otroligt annorlunda från hur det såg ut innan, så det har tagit tid för mig att landa i allt.

Hur menar du?

– Det har varit jobbigt eftersom det inte är ett vanligt liv jag lever nu. Jag är en högkänslig person och då blir det extra svårt när det är mycket som händer, med många förändringar. Ja, det har varit rätt tufft faktiskt.

Annons

Oj då, men du mår okej nu?

– Ja, nu mår jag bra. För ett par dagar sedan landade jag i allt och nu kan jag äntligen njuta till 100 procent. Nu inser jag hur kul jag har och kan för första gången njuta av den här tiden.

Ida Hallquist
-

Ålder: 28 år.

Familj: Döttrarna Lotta, 4, och Stella, 2, samt mamma Helena, pappa Malte, lillebror Josef och syster Viktoria.

Bor: Bromma, Stockholm.

Gör: Studerar till mellanstadielärare.

Följ: @ida_bottikil

Aktuell med: En av årets deltagare i Idol 2022.

Vad fint. Men du, för den som inte känner till dig… Vem är Ida Hallquist?

– Åh, haha! Jag skulle nog beskriva mig som en väldigt grundad person, som är mån om andras välmående. Jag är otroligt självkritisk och analyserar det mesta. Jag är glad och positiv, speciellt när det kommer till andra förutom mig själv. Ja, och som jag nämnde är jag högkänslig – och det är så klart på både gott och ont.

Hur kom det sig att du sökte till Idol?

– Förra året var väldigt tufft för mig. Min syster blev sjuk och gick bort, min pappa blev hjärtsjuk och så separerade jag från barnens pappa. Allt det här tillsammans gjorde så att jag blev påmind om att jag bara har ett liv och jag började tänka på hur jag ville att det skulle se ut. En natt, i december förra året, låg jag vaken och scrollade på min telefon, när det dök upp ett inlägg om att det var dags att söka till Idol. Det var då jag bestämde mig.

Annons

Och det var ju tur! Har musiken alltid varit en viktig del av ditt liv?

– Ja! Jag har vuxit upp med musiken. För mig är musik det starkaste språket och något man kan utöva på olika sätt. Det vill jag föra vidare och dela med barnen.

Dina dagar är intensiva med rep och sångövningar, roliga aktiviteter och annat som hör till produktionen. Hur såg ditt liv ut innan du blev Idol-Ida?

– Haha! Som en helt vanlig mamma, skulle jag säga. Om man bortser från de tuffa händelserna så levde jag ett vanligt ”mamma-pappa-barn-liv”. Jag pluggade till lärare, hade barnen på halvtid, lämnade och hämtade på förskolan. Jag trivdes jättebra med det, men har hela tiden känt att jag saknar en passion för något. Det är väl den jag nu håller på att närma mig, antar jag.

Det låter fantastiskt! Hur mycket får du hänga med barnen nu?

– Mycket! Det är tack vare deras pappa, min familj och mina vänner som jag får det att funka med Idol. Jag och flickorna ses i veckorna och jag är hemma med dem i min lägenhet under helgerna. Ja, och så hälsar de på här då och då! Alla i min närhet vill att jag ska ha göra det här, så jag försöker att inte ha dåligt samvete över barnen.

Ida och dottern Lotta
Barnen får följa med när mamma är med om sin livs resa.

Helt rätt! På tal om barnen… Hur tycker du det är att vara mamma?

– Det är det absolut bästa i livet! Att få bli mamma har varit min största dröm – en dröm som nu blivit uppfylld. Jag tror att det kan vara det som gjort att jag tryckt bort allt annat, för det kommer liksom aldrig finnas något viktigare. Men jag inser nu att för den sakens skull kan jag inte prioritera bort det som jag brinner för. Man kan vara mer än bara mamma.

Annons

Så sant. Vad önskar du kunna ge dina barn?

– Jag vill ge dem en trygghet i att de alltid kommer bli sedda och hörda utan att de för den sakens skull behöver säga något. De kommer inte behöva skrika högt, jag kommer kunna förstå dem ändå. Jag vill vara en kombination av en trygg plats och en bästa kompis. De ska kunna vända sig till mig oavsett vad.

Ida med döttrarna Stella och Lotta
”Jag är en småbarnsmorsa som gillar att sjunga och som testat på att vara skådepelare”, säger Ida när Motherhood ber henne beskriva sig själv.

Hur skulle du beskriva dig som förälder?

– Haha, häromdagen sa min 2-åring till mig: ”Mamma, du är tokig, ful och bästa kompis… och lite gullig!”. Men om jag ska svara själv ser jag mig som en påhittig, kärleksfull och fysisk mamma. Jag vill ha barnen nära och förklarar varje dag hur mycket jag älskar dem.

Vad tycker du är det bästa med att vara mamma?

Annons

– Oj, det är en så stor fråga. Men jag skulle nog säga att det bästa är att jag får älska två personer så mycket och får se dem utvecklas till att bli självständiga människor. Och så den här villkorslösa kärleken, den är fantastisk.

Och det svåraste då?

– Att jag känner mig otillräcklig. Som förälder kan man ju inte räcka till hela tiden och det har jag svårt att acceptera. Ibland har jag en dålig dag, är trött eller ser och hör inte allt. Det tycker jag är jobbigt. Och så den där oron som kommer så fort de föds, den är inte heller lätt.

Vad brukar du göra när det känns extra svårt?

– Det är något jag fortfarande jobbar med. I och med att jag är högkänslig har jag svårt att koppla en tanke till känslan i magen och hjärtat. När det är något som känns svårt brukar jag ringa mina föräldrar eller en kompis, jag vill inte känna mig ensam i min oro.

Fem snabba med Ida

Vad läser du just nu?

– Jag läser inte någonting just nu, blir mest inlägg på Instagram.

Vilken maträtt lagar du helst – som barnen gillar?

– Köttfärssås och spagetti, det går alltid hem.

Din favoritserie?

– Just nu är det Bonde söker fru.

Ditt bästa mamma-tips?

– Våga ha dagar där ni inte planerar någonting. Var hemma, lek och ställ inte så höga krav på dig själv.

Hur gör du för att palla snoriga näsor, galonkläder och höstmörkret?

– Jag kommer lite undan från det nu, men när jag är där så brukar jag tända mycket ljus. Snyt barnens näsor, gör det mysigt hemma, poppa mikropopcorn och njut. Det är mysigt med höst!

Annons

Du berättade att du och barnens pappa har separerat.

– Ja, vi separerade i december men flyttade isär först nästan ett halvt år senare. Men eftersom det var ett gemensamt beslut skulle jag säga att det var det bästa som kunde hända. En god vän sa till mig och barnens pappa ”Ni har varit 50% föräldrar, 100% av tiden. Efter separationen kommer ni vara 100% föräldrar, 50% av tiden” och det stämmer verkligen.

Fanns det något som skrämde dig inför separationen?

– Jag var livrädd för att inte få ha barnen på heltid eftersom jag sedan de föddes bara varit hemma med dem. Ja, knappt så jag var i väg på middag med kompisar. Det är inte sunt, jag vet, men så har jag fungerat – och jag älskade det.

Vad skulle du säga att den här erfarenheten har gett dig?

– Jag har äntligen förstått att det är okej att göra saker på egen hand, att jag kan njuta av att både vara med och utan dem. Men visst, vissa dagar är fruktansvärda – men jag trodde att de skulle vara fler. Dagar jag inte har barnen ser jag till att ladda ”Ida-batteriet” och det fungerar bra.

Vi ska strax släppa dig, en sista fråga… Vad drömmer du om prick just nu?

– Jag drömmer om att underhålla och beröra folk, men i vilket forum vet jag inte. Jag vet att musiken ska få ta plats, men vet inte på vilket sätt. Samtidigt som jag har ett år kvar på min lärarutbildning och det gillar också, så ja… Jag är väl lite splittrad. Att vara kreativ, vara en närvarande mamma och bara leva i nuet lite mer än vad jag hittills gjort är min dröm.

Ida Hallqusit från Idol
”Som mamma prioriterar man de man älskar mest, det vill säga sina barn. Det är lätt att man glömmer bort sig själv. Många har hört av sig till mig och skrivit ”Tack vare att jag har sett dig har jag vågat börja sjunga i kör!”. Det är det jag vill, inspirera andra”, säger Ida.

Foto: Privat

Annons