En del av

Influencern Emma Halldéns ord om den tuffa graviditeten

14 mar, 2022 
AvHannah Bergroth
emma halldénS
Foto: Rebecka Rynefelt/Instagram
För influencern och träningsprofilen Emma Halldén har graviditeten inneburit en ny nivå av oro. Här berättar hon om den tuffa tiden, hur hon känner inför att familjen ska växa – och så delar hon med sig av sitt bästa hälsotips.
Annons

Ingen som helst matlust, humörsvängningar, envis trötthet och en enorm oro. Att vara gravid är sannerligen inte alltid så lätt. Men i takt med att veckorna går lättar förhoppningsvis illamåendet och du kan börja njuta av den där växande magen. Eller?

För influencern och yogainstruktören Emma Halldén var första tiden in i graviditeten extremt jobbig. Inte bara på grund av illamåendet utan även oron som kom när hon och hennes man under ett ultraljud fick höra orden man absolut inte vill höra.

Motherhood passade på att prata med Emma som nu äntligen kan glädjas åt att familjen ska växa.

Se också: Se när Veronica Calembe svarar på frågor om förlossning

Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossningBrand logo
Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossning

Infleuncern och hälsoprofilen Emma Halldén om tuffa graviditeten

Halloj Emma! För den som inte känner dig, vem ÄR Emma Halldén?

Annons

– Jag är uppvuxen i Stockholm, men har bott större del av min uppväxt i Belgien. Efter många år i modevärlden bytte jag bana för att jobba med det jag älskar mest - bikramyoga! På min fritid hänger jag med min lilla familj eller mina underbara vänner. Jag älskar att fota, sjunga, äta gott, resa och pyssla med min son Elliot.

Du nämner din son Elliot. Berätta om din familj!

– Jag och Viktor träffades på Tinder (I KNOW!!!) för snart sju år sedan och är gifta sedan i september 2021. Vår son Elliot är en glad och ibland trotsig 3-åring som förgyller vår vardag. Han snackar non-stop just nu och får oss ofta att skratta med sina roliga frågor och funderingar.

Emma Halldén
x

emma halldén

Ålder: 35.

Familj: Gift med Viktor, sonen Elliot 3 år, och katten Sydney.

Bor: I Vasastan, Stockholm.

Gör: Bikramyoga instruktör och influencer/bloggare.

Följ: @emmamhallden.

BF: 31 augusti.

Mysigt! Och nu är du gravid – GRATTIS! Hur kändes det när du plussade?

– Åh den känslan! Wow! Jag blev helt överlycklig när det blev ett plus på stickan och jag är otroligt tacksam över att det gick denna gång med.

Annons

Vi är så nyfikna, hur har graviditeten varit hittills?

– Det har varit riktigt tufft. I vecka 12 fick vi KUB-svaret man inte ville ha, det var väldigt hög sannolikhet till kromosomavvikelser. Hela vår värld kraschade och jag kunde inte sluta gråta på flera dagar. Dagen efter testet fick jag göra ett moderkaksprov hos Fostermedicin på Karolinska i Huddinge. Det är ett ganska obehagligt prov att ta, men det ger också det säkraste resultaten. Att vänta på dessa provsvar är det absolut jobbigaste jag och min man varit med om.

Usch, vad fruktansvärt! Vad gjorde du medan du väntade på svaret?

– Jag försökte hålla mig själv sysselsatt genom att rensa garderober, städa, försvinna i en Netflix-serie varvat med att bryta ihop i tårar och ha långa samtal med Viktor om alla tankar som snurrade. Det bästa var som när Elliot kom hem från förskolan på dagarna, då kunde man liksom inte ligga i sängen och gråta. Men till slut fick vi svaren från både trisomitesterna och den mer djupgående analysan, allt såg normalt ut.

Annons

Hur kände ni då?

– Lättnaden var obeskrivlig. Nu visste vi att allt var okej med bebisen i magen, men det var extremt svårt att ställa om efter chocken från det första dåliga beskedet. Vi visste att det skulle bli svårt att lita på de bra resultaten. Jag pratade med min underbara barnmorska som även hon var väldigt lättad av resultatet. Hon frågade oss ”Vad behöver ni nu för att känna er helt lugna?”.

Vad fick ni för hjälp och stöd?

– Kuratorsamtal och samtal med specialistläkare på Fostermedicin som kunde svara på alla våra tusen frågor och extra ultraljud med screening av hela lilla krabaten där allt såg super ut. Nu känner vi oss lugna, trygga, och lättade. Äntligen kan vi glädjas åt denna graviditet, Elliots syskon, som ska komma i augusti. Vi är så lyckliga, äntligen!

emma halldén med sonen Elliot och mannen Viktor Halldén
Nu kan familjen pusta ut och glädjas åt att det ska komma en bebis. Foto: Instagram

Vad skönt! Förutom all oro, hur skulle du jämföra den här graviditeten med din förra?

– Jag har mått mycket mer illa den här gången. Jag har varit – och är lite fortfarande – extremt känslig när det kommer till vissa dofter, mat, råvaror, rätter och så vidare. Jag var känslig med Elliot i magen också, men inte SÅ HÄR känslig. Puh, det var faktiskt väldigt svårt att ens äta de första 13 veckorna.

Annons

Usch då! Hoppas du får må bra nu. Vad skulle du vilja säga till den som är gravid och mår dåligt?

– Sakta ner! Tillåt dig själv att ta det lugnare och passa på att vila. Din kropp har så himla fullt upp med att producera en liten människa i din mage, ge den lugn och ro och spara på din energi tills du mår bättre. Det är okej. Med störst sannolikhet kommer det vända under andra trimestern.

emma halldens gravidmage
Där inne ligger Elliots syskon. ”Om bebisen skulle döpas efter min gravidcraving skulle den heta Apelsin Fil Halldén” berättar Emma. Foto: Rebecka Rynefelt

Men du.. du är ju hälsoprofil och jobbar med yoga. Berätta hur har du tagit hand om dig under graviditeten?

– Det första veckorna när jag mådde illa, ville jag inte yoga. Sen med allt kaos efter KUB-testet ville jag inte göra någonting alls. Men NU! Nu är energin och glädjen tillbaka, och illamåendet har lagt sig – äntligen har jag börjat yoga igen! När man gör bikramyoga som gravid gör man ”gravid-serien”, den är lite annorlunda mot originalserien.

Annons

På vilket sätt annorlunda?

– En del poser hoppar man över, och en del poser byts ut till andra. Det är helt fantastiskt att svettas och känna sig stark.

Låter fantastiskt! Vad är ditt bästa hälsotips till den som är gravid?

– Lyssna på din kropp! Om du inte kan hålla igång som du kanske brukar, ta en kort promenad bara för att få luft och röra på dig, 15–20 minuter räcker. Ät och drick det du är sugen på – när du är sugen på det. Jag hade alltid ett kallt äpple och en vattenflaska med mig, det hjälpte när illamåendet slog till.

emma halldén med sonen Elliot i famnen
I augusti blir Elliot storebror. Foto: Rebecka Rynefelt

Men du, i augusti är det meningen att bebisen ska komma. Hur känner du inför förlossningen?

– Jag är enormt taggad. Den här gången tror jag jag kommer kunna vara lite mer närvarande. Även om man aldrig vet exakt vad som kommer hända så vet man ju lite mer nu när det är andra gången, allt från de olika faserna och hur kroppen jobbar under värkarna.

Annons

Något speciellt du skrivit i ditt förlossningsbrev?

– När Elliot föddes skrev jag att jag gärna ville känna på huvudet när det var på väg ut. Men där och då blev jag lite smått rädd, så nuddade bara med fingertopparna. Nu är det det enda jag kan tänka på – jag vill vara mycket mer ”hands on” den här gången. Jag vill känna och kanske kunna ta emot bebisen själv. Åh, vad jag längtar!

Underbart. Är det något du är orolig för?

– Ja, jag är orolig för att även denna bebis kommer fastna med axlarna, det gjorde Elliot när han var på väg ut. Det är ganska vanligt har jag förstått, men det var ganska obehagligt när dom fick larma och flera barnmorskor sprang in i rummet. De tryckte på magen, jag tog i för kung och fosterland, samtidigt som en annan drog. Det gick jättebra till slut. Men det är verkligen något jag hoppas klara mig ifrån denna gång.

Förbereder du dig på något speciellt sätt?

– Jag yogar för att känna mig stark och hitta en lugn andning även när pulsen går upp. Jag följer inspirerande konton på Instagram med vackra förlossningsbilder och läser förlossningsberättelser. Jag lyssnar på poddar som Vattnet går, Systrarna Britton och Rulla Vagn.

Vad ser du mest fram emot med att ni ska bli fyra?

– Åh, jag ser fram emot så mycket! Det första (och största) är nog mötet mellan Elliot och hans syskon. Jag blir helt rörd bara jag tänker på det. Jag ser fram emot att se Elliot som storebror. Han är redan så stolt när han berättar för hans kompisar att han ska bli storebror. Och så ser jag otroligt mycket fram emot bebisgos!

UPPDATERING!

Den 14 augusti 2022 födde Emma en dotter.

Foto: Instagram, Rebecka Rynefelt

Annons