Indredningen i Astrid Lindgren – 9 idéer att inspireras ev lite extra

En broderad duk, stärkta linnelakan och den där underbara gunghästen. Astrid Lindgrens filmer är inspelade mellan sent 40-tal och fram till 90-talet, men utspelar sig ofta i äldre miljöer än så.

Och inte sällan är hemmen och barnrummen centrala i barnboksförfattarens berättelser. Eller vad sägs om Bullerbyn, huset på Bråkmakargatan eller Madickens idylliska hem – alla riktigt ikoniska!

Se också: Barnnamn från Astrid lindgrens filmer och böcker

Barnnamn från Astrid Lindgrens filmer och böcker
1:15

Efter reklamen: Barnnamn från Astrid Lindgrens filmer och böcker

(1:15)

Slå på ljud

Det bästa för oss inredningsälskare är att Astrid Lindgren-karaktärernas hem också fått stort utrymme i filmatiseringarna. Och med miljöerna förknippar vi inte bara det som händer i historierna är också underbara högtider. Som att lacka julklappar i Bullerbyn eller när Lottas mamma sätter upp påskgardiner i funkisköket.

9 fina inredningar i Astrid Lindgrens filmer

Varsågod – några scroll av ögongodis och inspo! Här har vi valt ut ett gäng av de finaste inredningarna i Astrid Lingrens värld att inspireras av när vi inreder för lillen där hemma.

1. Lottas mysiga sänghörna

Lotta på bråkamakargatan sovrum
säng lotta på bråkmakargatan

Sängen i trästomme, den väggfasta lampan med tofsar och gardinkappan. Docksängen av trä och de små detaljerna på väggen. Kan det bli mer mysigt och inbjudande än denna 50-talsdröm?

2. 50-talsdetaljerna hos Lotta

Lotta i Lotta på bråkmakargatan klipper sönder tröja

Men det finns mer! Trasmattan och den gröna pinnstolen, pottan med hjärtan. Någon mer som blir sugen på att loppisfynda?

3. Madickens veranda

Madicken och Lisabet äter med sin pappa

Grönskan hemma hos Madicken sätter verkligen en vacker kuliss. Gröna växter som levt ett långt liv, ett blomsterbord, korgmöbler och broderade textilier – ja tack!

4. Madicken och Lisabets rum

Madicken och Lisabet leker i sitt rum
Lisabet pratar med Madicken på kvällen
Madicken får ett paket när hon har slagit i huvudet

Här vill vi kopiera allt. Den gamla dockvagnen, den blårandiga tapeten och gunghästen. Trämöbler, broderade lakan, de blommiga överkasten och trasmatta sätter pricken över i:et i Madicken och Lisabets rum.

5. Lisas rum i Bullerbyn

Barnen i bullerbyn har julvaka

Tjejmys vid jul på Lisas rum i Bullerbyn. Kan det härligare? Hörnskåpet, lampan, den fina trägranen, bonaden på väggen och tapeten från tidigt 1900-tal är saker vi blir inspirerade av här. (Även om vi väljer en något tryggare användning av stearinljus i kombination med föräldrafritt umgänge).

6. Köket hos Lotta

Köket på Lotta på Bråkmakargatan

Även hemma i Astrid Lindgren-köken finns massor av fin inspiration att hämta till barnrummet. Som familjens rutiga påskgardiner eller den underbara funkislampan i köket på Bråkmakargatan. En rutig duk på Perstorpsbordet bordet skapar också rätt känsla.

7. Lottas födelsedag

Lottas tårta i Lotta på Bråkmakargatan

Minns du detaljerna på Lottas födelsedag? En underbar tårta med tjocka röda ljus och tårtpapper, enkelt inslagna paket i mönstrade papper och en ljusgrön kakelbricka – vilken perfekt och enkel kombination.

8. Köket hos Madicken

Madicken och Alma i köket hemma hos Madicken

Vi fortsätter att inspireras av kök. Som här hos Madicken där pärlsponten i den perfekta grön-beiga kulörten sätter stämningen. En röd korg, en inmålad hylla och några äldre burkar skapar också fin harmoni.

9. Kök i Bullerbyn

Kök vid jul i Bullerbyn

Även i Bullerbyn får vi se exempel på riktigt hemtrevliga kök. Bröstpanel, ett rustikt bord och skomakarlampan i taket är några saker som sätter mysfaktorn.

Foto: Print screens, Facebook: Lotta på Bråkmakaregatan

Mer läsning för dig
Hon spelade Madicken – så lever Jonna Liljendahl i dag

Utvald läsning