En del av

Experten: Så går du tillväga för att göra en livsförändring

10 aug, 2023 
Lovisa Svedlund
kvinna som tittar över hav
Nytt jobb, flytt, bättre lön, en familjeliv närmre naturen eller en relation som behöver avslutas? Om du känner ett behov av förändring efter sommaren är du inte ensam.

Men hur vet man om man ska ta känslorna på allvar – och var börjar man?

– I tristaste fall lägger man det utanför sig själv. Man blir en offerkofta som istället skyller på en dum chef, en tråkig partner eller något annat, säger samtalsterapeut Charlotte Sander.
Annons
5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressenBrand logo
5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressen

Man ska alltid ta känslor av att vilja förändra efter en längre ledighet på allvar, menar Charlotte Sander. Och när du tittar på vad det är du faktiskt känner har hon ett tips:
– Att inte värdera olika känslor på olika sätt. De finns där och säger dig något, så försök att tita nyfiket på känslorna, säger hon och fortsätter:

– Däremot så ska man inte agera direkt utan ge det tid och pröva både känsla och intellekt. Det är oftast där som balansen finns och som kan ge en bra konsekvens som stämmer med dina val.

Charlotte Sander är samtalsterapeut och relationsexpert.Foto: Privat

Förändra över tre månader

Även om du snabbt vill säga upp dig, flytta eller byta ut din livssituation, kan det alltså vara bra att också låta dina rationella kompetenser ta plats.

Annons

Då är det större chans att dina drömmar blir verkliga och vad du faktiskt hoppas på.

– Konkret kan det handla om att vara proaktiv, i form av att uppdatera sig hur marknaden ser ut för till exempel jobb eller flytt. Det kanske inte direkt är lägligt att göra en stor förändring just nu men – man kan alltid göra upp en plan med delmål och sedan göra en avstämning om var man befinner sig nu. Vill man fortfarande förändra eller var det mer ett infall, att man var uttråkad eller bara less för stunden? (semestern var så härlig!...)

Charlotte Sander brukar jobba efter en tremånadersplanering i sina samtal. Det ät ofta en en lagom lång period ta steg mot ditt nya mål.

Relationer är annorlunda

Dock är det något annat att avsluta en relation som inte känns bra för dig.

– En dålig relation är ju inget som bara plötsligt händer. Finns den känslan kvar efter tre månader och man verkligen gjort allt från sitt eget håll och/men inte fått någon respons från partnern så ska man nog börja planera mer praktiskt för hur man ska gå tillväga.

Annons

– Sök gärna terapeut som kan finnas vid din sida och som med sin erfarenhet kan se stegen som kan komma, och vilken ordning man ska ta dessa.

När förändringen känns läskig

Det kan kännas stressande, osäkert eller rentav lite ”hotande” att känna lust för stora livsförändringar. Tänk om man misslyckas, eller inte har vad som krävs för att komma dit man önskar? Hur kommer mina barn påverkas?

Det är en vanlig att man "fastnar" här , menar Charlotte Sander. Det får man vara lite vaksam på.

En förändring kräver tt dy lyssnar både på känsla och intellekt, säger Charlotte Sander.TT

– Förändring är ju att kliva utanför det vardagliga och det man är van vid. En del väljer ju att vara kvar i jobb eller relation även om det är dysfunktionellt för att det är trots allt det trygga, eller det man känner till.

Annons

– Just därför så behöver man börja med att nyfiket testa tanken/känslan på det nya, och vad man tror att konsekvensen skulle kunna bli vid olika val. Om man fastnar och blir inaktiv i det andra, så kan det handla om att man inte riktigt är redo att ta ansvar för sig. I tristaste fall lägger man det kanske utanför sig själv. Man blir en offerkofta som istället för att jobba med sig själv skyller på en dum chef, en tråkig partner eller något annat.

Vilka konkreta förutsättningar kan man behöva för att göra en livsförändring?

– Det läget vi är i nu samhällsmässigt och totalt i världen gör att vi många gånger måste vara mer försiktiga både med byte jobb och boende – men även relationer. Det är inte alltid så lätt att bara bryta upp för. Man har kanske inte har ett arbete, eller bostaden är inte lika mycket värd idag som den var vid inköp, och så vidare.

– Det här ser jag tar en hel del energi från klienter. Här behöver man vara realist och ta det steg för steg – inte tänka för långt fram.

Annons

Hur gör man det?

– Jag brukar rekommendera att jobba efter frågan Hur kan man göra just nu – även om man tänkt att bryta upp senare? Delplaner, även om det är små steg, kan lugna ner allt som man kanske upplever övermäktigt. Att ta små steg kan mycket väl vara det som gör att du orkar genomföra det du slutligen vill nå.

Så lyckades småbarnsfamiljen spara in en miljonBrand logo
Så lyckades småbarnsfamiljen spara in en miljon


Vad krävs för att förändra livet?

Vad som krävs för att du ska nå just din förändring kan vara allt möjligt. En sparpeng, att du jobbat med dig själv eller något annat, säger Charlotte Sander. Det är alltså delmål som inte alltid går snabbt att övervinna, även om man önskar det.

Att acceptera det eller leva med frustrationen med att förändringen inte kommer ske på ett kick kan vara utmanande men gör det lättare för dig, säger hon.

Annons

Hur trivs jag med livet så länge?

I väntan på din förändring kan du också försöka uppmärksamma och bli medveten om andra saker omkring dig.

– Det kanske kommer låta lite flummigt eller svårt. Men för att hitta tillfredsställelse här och nu, även om allt inte är som du vill, är mitt råd faktiskt att titta dig omkring. Se de små, fina sakerna, upplevelserna eller människorna du har omkring dig som du tycker om. Det är så lätt att fokusera på det man vill ha en förändring i så till den grad att man tappar nuet och det man faktiskt har.

Vill du komma framåt med din förändring ska du också unna dig att att sätta gränser – och vara noga med vilka som får ta del av dina planer och drömmar:

– Att ha människor omkring sig som vill en väl, utan att blanda in alltför mycket av sina egna erfarenheter när de ska vara ett stöd, kan också göra en skillnad i hur man tar sig igenom en förändring.

Annons