En del av

Så påverkas föräldrar av jämförelse på sociala medier: "Mår dåligt"

12 maj, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
föräldrar jämför sig på sociala medier – så påverkar det
Glada barn, snygga mammor och perfekta semestrar. Så ser det ut på Instagram och Facebook, men hur påverkas vi av att ständigt jämföra oss med andra föräldrar? Terese Glatz, docent i psykologi vid Örebro universitet och influencern Michaela Forni uttalar sig i Nyhetsmorgon på TV4.
Annons
5 Saker du inte visste om KenzaBrand logo
5 Saker du inte visste om Kenza

Hur påverkas föräldraskapet av att jämföra sig med andra på sociala medier? Den frågan ställde sig Terese Glatz, docent i psykologi vid Örebro universitet och började forska i ämnet. Även influencern Michaela Forni har funderat över föräldraskapet och de krav samhället ställer på nyblivna mammor. I ett inslag på TV4 bekräftar de den stress som många upplever på grund av sociala medier.

– Det kan vara så himla bra med sociala medier för att du kan känna samhörighet, få trygghet och stöd från andra mammor, men det kan också vara så otroligt stressigt för du jämför dig hela tiden med andra. Du sitter där själv och tänker att: jag gör ju inte egna ekologiska barnmatspureer, säger influencern Michaela Forni till TV4 Nyheterna.

Annons

Den perfekta bilden

– Det är när vi jämför med andra föräldrar som vi tycker är bra som det kan bli negativ med sociala medier. Generellt så postas väldigt positiva bilder, och det är den perfekta bilden som vi jämför med vårt verkliga liv och då mår vi dåligt, bekräftar psykologidocent Terese Glatz.

Men hos vem ligger egentligen ansvaret, följaren eller kontoinnehavaren? Ansvaret är bådas, konstateras i inslaget samtidigt som Terese Glatz menar att det inte vore fel att hjälpa föräldrar i hur de kan distansera sig till flödet.

– Vi behöver stötta föräldrar i hur de ska förhålla sig till bilderna, hjälpa dem att reflektera över de bilder som som ser, tycker Terese Glatz.

Samtidigt ligger även ett visst ansvar hos den som postar, att även våga skildra verkligheten.

Michaela instämmer:

– Jag brukar försöka påminna följare om att den här perfekta bilden är en kort sekund av verkligheten. Jag brukar skriva det i min caption "perfekt middag fram till bråket efteråt" till exempel. Men det är också upp till dig som följare att ta eget ansvar, menar Michaela Forni.

Källa: TV4

Bild: TT och TV4

Annons