Jämställdhet på semestern – sysslorna många glömmer tillkommer!

jämställdhet semestern
De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren
2:30

Efter reklamen: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

(2:30)

Slå på ljud

Äntligen! Du får semester och ska få vila ut efter en tuff termin. Nu ska hela familjen få sänkta axlar, vila och ha kul tillsammans några veckor. Men snart kommer du ihåg – just det att ha semester är inte alltid så vilsamt som man tror.

Plötsligt tillkommer massa sysslor som måste fixas i hemmet och familjen för att alla ska må bra.

Helt naturligt, eftersom ni är hemma mer tillsammans: flera personer ska utfodras ett antal gånger om dagen, det blir snabbare stökigt och ni vill hitta på saker = planering krävs!

Jämställdhet på semestern – vanliga mönster

Men det är samtidigt viktigt att inte glömma jämställdheten under semestern. Just för att den inte ska bli ett enda arbete för mammor och kvinnor som tenderar att få vissa uppgifter på sig.

Kvinna som handlar

Kan det undgå någon förälder hur mycket mat som måste lagas på sommaren?

Linn Heed är psykolog hos Coupleness.

– Under semestern så kan nog en del par hamna i mer socialt förväntade könsroller som präglar fördelning och jämställdhet. Det är till exempel sannolikt fler kvinnor/mammor som tar ansvar för att barnen har rätt solskydd på sig, samt fler män/pappor som tar ansvar för att grillen är i toppskick och levererar god mat till middagen, säger psykologen Linn Heed på Coupleness som bland annat jobbat med par- och familjeterapi.

Hur ni väljer att dela upp det som behöver göras hemma på semestern är såklart upp till er själva. Det viktiga är bara att ingen känner att den ”gör allt” eller har totalansvar, och därför inte får sin återhämtning, säger psykologen.

Är ditt förhållande jämställt? Gör vårt test och få svaret

– Så länge paret är överens om att den fördelningen är fair och rimlig är det inga problem. Problem uppstår om båda vill smörja in barnen eller grilla, då får man fördela arbetsuppgifterna utifrån lustprincip och individuella önskemål.

Vissa semesterrelaterade sysslor är vanligare att vi "släpper på" än andra, menar hon. Vad som är kvinnligt och manligt "kodat" beror ofta på vad vi får lära oss av samhället. Och här kan det som sagt gälla att se upp, så att man är medveten om vilken uppdelning man har av det som behöver göras – och att alla är nöjda med den fördelningen.

prova skor barn

Vem ser till att alla har skor, flytvästar och badkläder i rätt storlek hemma hos er?

– Det är svårt att säga varför man ”släpper” på vissa sysslor, men jag tror att sociala nedärvda normer styr mycket omedvetet. Det är som sagt fler män som står vid grillen och fler kvinnor som hackar sallad och dukar till middagen. Många gånger bidrar även den sociala kontexten till fördelningen. Männen samlas med en öl vid grillen och kvinnorna dukar och fixar tillbehören samt ser till att barnen får i sig lite tidigare middag.

Sysslorna som tillkommer

Vi bad Linn Heed sammanfatta vilka sysslor som hon vet brukar tillkomma för familjer under semestern, utifrån sina samtal med par.

Och kanske dags att checka av – delar ni på dem jämställt där hemma? Om inte, så bra att det kommer upp till ytan så att alla kan få samma möjlighet till vila och avkoppling under er ledighet tillsammans.

Detta gör vi mer av hemma på semestern – enligt psykologen:

  1. Se till att någon ser efter hus/lägenhet, tömmer post och vattnar blommor när man är bortrest.
  2. Upprätta logistikschema med släkten och eventuell ”barnpassning” för sommarlovslediga barn vs. arbetande föräldrar.
  3. Se till att barnen fysiskt aktiverar sig utomhus och inte sitter inne framför skärmar och mobiler.
  4. Planera för hela familjens måltider, frukost, lunch, mellis och middag. Barn som är hemma på heltid skall utfordras väldigt ofta och stressen över att laga mat flera gånger om dagen kan knäcka även den bästa föräldern.
  5. Smörja barnen med solskydd flera gånger om dagen – och mentalt komma ihåg att det behöver göras.
  6. Se till att barnen får i sig tillräckligt med vätska/vatten under dagen – och mentalt komma ihåg att det behöver göras.
  7. Lindra myggbett och leta fästingar på kroppen.
  8. Blåsa upp simpuffar och andra simleksaker, hålla koll på att flytvästar och andra sommarkläder, skor, lakan, handdukar och annat som ska med på semestern är i ordning och i rätt storlekar.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Så löser du sommaren med en tonåring – Motherhoods läsare tipsar
Så bränner kvinnor ut sig på hemsysslor – som män inte märker

Utvald läsning