En del av

Jessica, 42, blev gravid med tvillingar – bara en bebis överlevde

13 apr, 2023 
Hannah Bergroth
Jessica Hallbäck

När det visade sig att konstnären Jessica Hallbäck, 42, och sambon Rámon väntade tvillingar var det blandade känslor som dök upp. Några veckor senare fick de beskedet att ena bebisen inte klarat sig och paret fick ytterligare en chock att hantera.
– Jag har accepterat att läget är så här, säger Jessica.

Annons

Fyrabarnsmamman Jessica Hallbäck, 42, är ett välkänt ansikte i influencer-världen. Dels tack vare sin gatukonst, dels de fina och kloka texterna hon skriver på sin välbesökta blogg.

När Jessica var i 26 års åldern födde hon sitt första barn – en dotter som fick namnet Zoe. Några år senare fick hon sin andra bebis, dottern Lily, som idag hunnit fylla 13.

På smällen: Så hanterar du foglossningBrand logo
På smällen: Så hanterar du foglossning

Sedan dess har hon fått ytterligare två barn, Liana, 3, och Frankie, 2, som hon har tillsammans med sambon Ramón. Jessica har hela tiden känt att hon varit klar med barn, men i höstas gick tankarna åt ett annat håll.

– Ramón har hela tiden sagt att han vill ha många barn, medan jag känt mig nöjd. Men i höstas kände jag att jag verkligen ha en sista och då började vi försöka, säger Jessica.

Annons

Konstnären Jessica Hallbäck gravid med sitt femte barn

Det var på Instagram som Jessica delade med sig av den fina nyheten att hon är gravid och när Motherhood ringer upp Jessica berättar hon att gravidillamåendet äntligen börjar ge med sig.

– Just nu känner jag mig väldigt trött, men det är inte så farligt. Jag mådde jättedåligt i början med illamående, men det har blivit bättre med tiden. Så jag passar på att njuta nu.

Jessica Hallbäck
-

Ålder: 42 år.
Familj: Ramón sambo, 44, Frankie 2, Liana 3, Lily 13, Zoe 16.
Bor: Malmö
Gör: Konstnär och profil på Motherhood
Följ: @hemmahosjessicahallback

I skrivande stund har hon gått halva tiden. Hon beskriver de senaste veckorna som känslosamma eftersom hon varit med om mycket under så kort tid.

– Det har varit väldigt upp och ner. Jag hade tänkt mig att det skulle vara som en ”vanlig” graviditet, men så visade sig att den skulle bli mer jobbig – och jag bli mer orolig – än vad jag hade förväntat mig.

Jessica berättar att hon innan den här graviditeten hade ett missfall, och säger att det var tufft och tråkigt att vara med om det.

Annons

– Jag har alltid haft lätt att bli gravid, så jag var liksom inte så orolig trots att det blev missfall. Jag har mer inställningen att det är naturens gång, om något är fel så sköter kroppen det.

Men sedan blev du gravid rätt snabbt igen?

– Ja, jag hann inte få min mens innan jag märkte att jag var gravid på nytt.

”Vi kunde direkt se att den ena bebisen hade dött”

Så fort hon plussade märkte hon att något var annorlunda. Kroppen betedde sig på ett sätt hon inte kände igen.

– Jag hade extremt ont, som växtvärk gånger tusen. Jag kände direkt att den skilde sig från min andra graviditeter, så jag och min sambo Rámon började prata om att det kanske kunde vara tvillingar.

Känslan stämde och när Jessica gick på ett tidigt ultraljud blev det bekräftat att de skulle bli tvillingföräldrar.

Jag och Rámon blev chockade och började direkt fundera på hur vi rent praktiskt skulle palla två barn till. Vi googlade mycket om hur det är att vara tvillingföräldrar, haha!

Jessica Hallbäck
Jessica, med sin fina gravidmage.

Den som varit eller är gravid vet att många saker går enligt veckorna, att man räknar ner och kan lugna sig ju fler veckor som går.

Annons

När det var dags för rutinultraljudet var Jessica och hennes sambo peppade – äntligen skulle de få se bebisarna igen.

Men livet ville annorlunda.

– När vi hade landat i att allt skulle bli bra, att det skulle bli roligt med två små kom nästa chock. Under rutinultraljudet upptäcktes nämligen att den ena bebisen var mycket mindre och vi kunde direkt se att den hade dött.

Jessica berättar att livet återigen sattes på sin spets. Hon förklarar det som att allt kastades upp och ner – hon började bli ordentligt orolig. Vad berodde det på att ena barnet hade dött så pass tidigt? Och den största frågan: skulle det påverka den andra?

Det visade sig att barnmorskan inte hade så mycket kunskap eftersom det här händer så extremt sällan, vilket Jessica menar gjorde att allt blev ännu värre.

Kunde ni på något sätt finna tacksamhet över bebisen som klarade sig?

– Ja, vi bestämde oss ganska snabbt att vi skulle vara glada för den som lever – och fokusera på det istället. Efter någon vecka fick jag återigen gå på ett ultraljud och då visade sig att att allt var bra med den, och att den växer som den ska.

Annons

Jessica menar att hon fått svar på de flesta av sina frågor och att hon nu, mitt i graviditeten äntligen kan vara lugn och trygg i att allt kommer gå bra.

”Jag har vant mig vid den tanken och accepterat att läget är så här”

Eftersom det var så tidigt i graviditeten som fostrets hjärta slutade slå valde läkarna att inte göra någonting. De menade att kroppen själv kommer ta hand om den, att den liksom kommer ”tillbakabildas”.

Jessica säger att man sett på det senaste ultraljudet att den blivit mindre och liksom blivit som en liten ”klump”.

– Ja, läkarna säger att den kommer att komma ut med moderkakan sen.

Hur kändes det när du fick veta att ena bebisen inte klarat sig – och att du behöver gå med din magen graviditeten ut?

– Jag har vant mig vid den tanken, men i början var det jättekonstigt. Jag har accepterat att läget är så här.

Ibland behöver man acceptera livet – och allt som hör till. Tack snälla Jessica för att du delar med dig av din historia.

Foto: Privat

På smällen: Att spricka vid förlossningBrand logo
På smällen: Att spricka vid förlossning
Annons