En del av

Konstnären Jessica Hallbäck släpper bok på kvinnodagen

08 mar, 2022 
AvHannah Bergroth
Konstnären Jessica Hallbäck
Motherhood-profilen, konstnären och fyrabarnsmamman Jessica Hallbäck är aktuell med en ny bok, en slags feministbok där hon samlat sina favoritposters från tidigt 1900-tal. Här berättar hon om tankarna bakom boken.
Annons

Konstnären, författaren och Motherhood-profilen Jessica Hallbäck är känd för sina feministiska budskap. I dag, på Internationella kvinnodagen, släpper hon affischboken I can't believe I still have to protest this shit som lyfter 100 år av kvinnokamp.

Här berättar hon om tankarna bakom boken och varför hon tycker att Internationella kvinnodagen fortfarande behövs.

Se också: 5 inspirerande böcker du borde läsa om kvinnodagen

5 inspirerande böcker du borde läsa på kvinnodagenBrand logo
5 inspirerande böcker du borde läsa på kvinnodagen

Konstnären Jessica Hallbäck aktuell med ny bok

Du har precis släppt affischboken I can´t believe I still have to protest this shit. Stort grattis! Hur fick du idén till boken?

– Boken blev till för att jag ofta möter äldre kvinnor under mina föreläsningar som tycker att vi inte kommit någonstans med kvinnofrågorna sedan 1970-talet. Det i kombination med att jag gillar konsten med posters gjorde att jag började undersöka vilka posters som gjorts genom tiderna – och vad som hänt sedan dess. Det har hänt en hel del även om vi har mycket kvar att göra, så klart.

Annons

Jessica Hallbäck
x

Jessica. Hallbäck
Jessica med barnen Liana och Frankie.

Ålder: 41 år.

Familj: Barnen Zoe, 15 år, Lily, 12 år, Liana, 2 år, Frankie, 1 år och sambo Ramón 43 år.

Bor: I centrala Malmö.

Gör: Konstnär.

Följ: @jessicahallback

Jessicas motto: Det går alltid att ändra sig.

Boken är alltså en samling posters där den äldsta är från 1911. Hur tänkte du när du valde ut de som skulle vara med?

– Jag ville att de ska ha funnits i det offentliga rummet, inte bara vara konst – och vara en blandning för olika tider. Jag ville också att de skulle ge en peppig känsla till boken. Man ska känna en styrka och ”wow, vad mycket som har hänt” när man har läst den. Och att man kan ta de till sig och orka kämpa lite till.

En av de 20 posters som finns med i Jessicas bok.

Hur tänker du då?

– Jag tänker att det är viktigt att få med alla och inte bara de som jobbar med politik. Jag försöker göra feministiska frågor så enkelt som möjligt. I början när jag började bli mer aktiv stötte jag ofta på svåra ord. Med min konst och min bok vill jag förenkla och förklara så att folk kan förstå. För att få en förändring behöver alla vara med och dra sitt lilla strå till stacken.

Annons

Vad är ditt bästa tips?

– Hmm, kanske att man ska våga starta diskussioner på jobbet, det är en liten sak som gör så mycket.

Du släpper boken på Internationella kvinnodagen. Vad betyder dagen för dig?

– De senaste åren har de handlat om att uppmärksamma kvinnokampen och jag har sett det som ett mission och få folk att förstå och ansluta sig till det. Det handlar inte om att ge kvinnor blommor eller skåla i bubbel.

Varför tycker du att kvinnodagen behövs?

– För att det fortfarande finns mycket jobb att göra. Sverige är ett av de mest jämnställda länderna – men även här finns det mycket att göra. Ute i världen ser det helt annorlunda, som exempelvis aborträtten, att det ens ska vara behöva vara en fråga?

Bra tips! Jag har förstått att man får en liten gåva med boken också?

– Ja! Boken innehåller 20 posters som är tryckta på ett fint papper. Meningen är att man ska kunna dra ut en poster och hänga upp dem. På baksidan av varje poster finns det fakta om vad man kämpande för just då – ja, som en liten historielektion.

Vad fint. Stort lycka till med nya boken!

– Tack snälla!

Foto: Instagram

Annons