En del av

Jessica Hallbäck: Bilden av hur en mamma ska vara behöver förändras

28 mar, 2023 
Hannah Bergroth
Jessica hallbäck

Åh, vad svårt det är att vara förälder ibland. Dessa krav som samhället och en själv har om hur en mamma ska vara. Motherhood-profilen Jessica Hallbäck menar att det är en bild som sällan rimmar med verkligheten.
– Många ser den perfekta bilden av mammalivet i sociala medier och tror att alla andra lever så, säger hon.

Annons

Att bli mamma är det mest fantastiska, det är underbart att få se en liten knodd växa till sig och bli en människa som ska ta sig an världen. Men lika härligt som det är, kan det också vara riktigt svårt.

Idag handlar föräldraskapet om mycket förväntningar. Dels från en själv – hur vill jag vara som förälder? Och dels från samhället – hur ska jag vara för att passa in? Samtidigt som du ska vara världens bästa mamma förväntas du vara en bra jobbkompis, partner och vän. För de flesta är det en ekvationen som inte går ihop.

Så blir du en lugn och harmonisk förälderBrand logo
Så blir du en lugn och harmonisk förälder

Jessica Hallbäck är en omtyckt konstnär och Motherhood-profil. På sin blogg delar hon med sig av både föräldraskap och mammaliv.

I ett välläst blogginlägg lyfte hon precis det här om att dagens mammaroll är så snäv.

Annons

”I bland kan jag känna mig så irriterad över bilden av en mamma i Sverige. Hon ska nämligen vara världens bästa mamma och samtidigt låtsas som att barnen inte finns. För du får inte släpa med barnen överallt. Herregud, ordna barnvakt! Sitt inte ihop med dina barn! Du måste ha ett eget liv! Men tänk om en mår bättre av att sitta ihop med sina barn? Tänk om en inte vill ta en glas vin eller dansa på ett bord? Tänk om en inte vill göra karriär utan bara vara mamma. Är den mamman en sämre person då?”, skrev hon.

Bilden av en mamma – så ser den ut idag

Jessica menar att den här frågan fortfarande är aktuell. Hon förklarar det som att man som mamma ska vara så ”osynlig” som möjligt, att föräldraskapet liksom inte får ta plats.

– Samtidigt så tycker jag också att det finns en gnällkultur som framställer föräldraskapet som något extremt jobbigt. Och så är det ju, det är svårt att vara förälder samtidigt som man ska sköta sitt jobb och sitt sociala liv perfekt. Tiden räcker inte till, man känner sig pressad och då är det väl självklart att barnen känns jobbiga, menar Jessica.

Annons

Jessica säger att ingen kan hinna baka eget bröd, laga mat från grunden, shoppa fina fynd på second hand, dricka vin med kompisar, ha en fantastisk relation med sin kille, åka på roliga utflykter, vara ledig på alla lov OCH jobba heltid. Det är en omöjlig ekvation som inte går ihop.

Jessica Hallbäck
-

Ålder: 42 år.
Familj: Ramón sambo, 44, Frankie 2, Liana 3, Lily 13, Zoe 16.
Bor: Malmö
Gör: Konstnär och profil på Motherhood
Följ: @hemmahosjessicahallback

När slog det dig att bilden av en mamma var omöjlig?

– Jag tror det blivit mer och mer tydligt ju längre tid jag varit mamma. När mina stora barn var små kämpade jag för att både vara mamma och en rolig tjej som träffade mina vänner. Det var otroligt utmattande. Nu har jag visserligen fler barn och därmed ännu mindre tid men har kapitulerat inför föräldraskapet och ser inget fult med att bara hinna vara mamma, sambo och egen företagare. Det räcker.

Sociala medier påverkar

Det finns säkert flera orsaker till att bilden av mammor ser ut som den gör. Jessica menar att det kan handla om att mammor fick rätten att arbeta, men behöll arbetet i hemmet.

Annons

En annan sak som hon tror spelar stor roll är sociala medier som sällan speglar den riktiga bilden av mammalivet.

– Många ser den perfekta bilden av mammalivet i sociala medier och tror att alla andra lever så. Man ser inte det utanför bilden och får orimliga mål att sträva efter.

Jessica Hallbäck kramar barn
Att vara mamma är jobbigt ibland – och det är helt okej att känna så, menar Jessica.

Jessica säger att om ingen förändring sker kan vi komma att se fler sjukskrivningar och familjer med dålig ekonomi. Hon menar att alla skulle vinna på ett samhälle som är anpassat för livet med barn – speciellt på hur vi ser på varandra och vad sociala medier sänder för signaler.

– Det är så svart och vitt. Antigen klarar man allt perfekt och är superpositiv och förstår inte alls varför andra kan ha det jobbigt, eller så är man jättegnällig och tycker barn är skitjobbigt. Och så är det sällan, det finns både bra och dåliga dagar för alla.

Annons

Om du skulle få önska – hur tycker du att bilden av en mamma skulle se ut?

– Det är en svår fråga, men en sak jag tänker är att man såg på barn som man gör i flera andra länder. Att barn är en del av samhället och inte bara några som stör livet. Det skulle också vara fint om föräldrar slapp vara så ensamma i sitt föräldraskap, att alla skulle hjälpas åt.

”Hjälper om man har en positiv grundinställning till livet med barn”

För att dra sitt strå till stacken försöker Jessica ständigt tänka på hur hon kan bidra för att kan vara mamma och samtidigt en kvinna mitt i karriären.

– Jag försöker inkludera mina barn i alla sammanhang jag vill och kan. Jag tar med dem på events och after works utan att känna att de är störande. Jag försöker göra det naturligt för mig att jag hänger ihop med barnen. Samtidigt vill jag försöka visa att jag inte är perfekt, jag vill försöka visa ett ”normalt” liv där stök och bök med barn ingår.

Jessica Hallbäck med barnen
Jessica försöker inkludera barnen Frankie, 2, och Liana, 3, i livet ”utanför” mammarollen.

Hur gör du för att visa att de dåliga dagarna faktiskt kommer?

– Jag är allra bäst på att prata om det med vänner, men sämre på att dela med mig av det i sociala medier. Tyvärr. Men jag tänker att det är så för många, det är lättare att vilja vara perfekt för främlingar.

Annons

Vad vill du säga till den som känner att bilden av en mamma inte rimmar med verkligheten?

– Eftersom jag har två tonåringar vet jag att småbarnsåren går otroligt fort, därför vill jag säga”njut av tiden i stället för att kämpa emot”. Jag vet att det kan vara skitjobbigt när barnen vägrar sova och så vidare, och du får absolut gnälla över det. Men jag tror att det hjälper om man har en positiv grundinställning till livet med barn, avslutar Jessica.

Vill du läsa Jessicas blogginlägg i sin helhet – klicka här.

Foto: Privat/TT

Annons