En del av

Johanna blev gravid – trots att hon åt p-piller

21 mar, 2023 
Hannah Bergroth
johanna Bjurfalk
En mens som var sen och en orolig mamma var orsaken till att Johanna Bjurfalk, då 15 år, tog ett graviditetstest. Trots att hon åt p-piller visade det sig att hon blivit gravid. Här berättar hon om känslorna som kom och hur hon ser på händelsen idag, 14 år senare.
Annons

När Johanna Bjurfalk var 15 år levde hon ett vanligt tonårsliv där kompisar var en viktig del av hennes vardag. Hon gick i högstadiet och såg fram emot ett långt sommarlov för att så småningom ta sig an nästa steg i livet.

Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mammaBrand logo
Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mamma

Dock fanns det en sak som inte lät henne vara i fred. Hennes mens var sen och den tanken återkom med jämna mellanrum. Att hon skulle vara gravid fanns inte på kartan – hon åt ju p-piller och mådde som vanligt.

Men med påtryckningar från sin mamma valde Johanna ändå att ta ett graviditetstest.

– Testet visade direkt positivt. Jag blev både ledsen och glad på samma gång, säger Johanna.

Johanna blev gravid trots att hon åt p-piller

På en sekund förändrades Johanna liv och hon säger att trots chocken som kom, var hon ändå glad över att hon skulle få bli mamma.

Annons

– Jag har alltid älskat barn så det var en dröm som gick i uppfyllelse. Helt underbart!

Johanna Bjurfalk
-

Ålder: 30 år

Familj: Mannen Niclas 25, barnen Adrian, 14, Alban, 11, och Hailey, 2.

Bor: Halmstad.

Johanna hade många runt sig som stöttade. Barnets pappa var närvarande och tillsammans kunde de börja prata om hur livet som en liten familj skulle bli. Johannas mamma lovade att finnas där och hjälpa till så Johanna kunde göra sig klar från skolan. Dessutom fick hon och bebisen bo kvar hemma så länge de ville och behövde.

– Jag tror att mamma var i chock över allt som hände, hon skulle ju bli mormor vid 35 års åldern. Men tack vare att hon fick mig när hon var ung kunde hon ändå förstå min situation lite mer.

Veckorna som gravid gick bra och Johanna berättar att det var i början som hon mådde dåligt – så pass att hon ibland kräktes. Men när det värsta var över kunde hon njuta av det lilla liv som växte i hennes mage.

– Det var magiskt när jag började känna sparkarna. En otrolig känsla som knappt går att beskriva, jag njöt.

gravidmage
Graviditeten var snäll och Johanna kunde leva på som vanligt.

Johanna trivdes i den mysiga gravidbubblan och såg fram emot att så småningom får träffa sin lilla bebis.

Annons

Stötta du på några fördomar under den här tiden?

– Ja, det gjorde jag. Jag kunde får kommentarer om att barn inte ska ha barn, att jag förstört mitt liv och så vidare.

Hur tacklade du dem?

– Jag försökte att inte ta åt mig, jag hade ju inte förstört mitt liv. Tvärtom gjorde jag mitt liv till det bättre. Men jag fick även höra många fina och positiva kommenterar och det var nog de som fick mig att le och som gjorde att jag kunde ignorera de som var elaka.

Hennes mamma var med på förlossningen

Veckorna gick och när det var dags för förlossning var Johanna mer peppad än någonsin. Tio dagar innan Johanna skulle fylla 16 år födde hon en liten son.

Hon beskriver sin förlossning som kämpig och lång, men vid sin sida hade hon två viktiga personer som stöttade och hejade, nämligen sin mamma och barnets pappa.

Johanna var lycklig över att äntligen få kalla sig mamma och blev direkt kär i den lilla pojken som kom ut.

johanna med sin bebis
Trots sin unga ålder kände Johanna sig bekväm och trygg i rollen som mamma.

I samband med att barnet hade fötts förändrades Johannas umgängeskrets. Hon berättar att det var några vänner som slutade höra av sig till henne och när hon konfronterade fick hon ofta höra ”du har väl inte tid för att du har barn?”.

Annons

– Det var en jobbig och tuff tid, men jag försökte ändå inte att inte lägga energi på det utan istället fokusera på skolan och min son.

Har du några vänner kvar från den här tiden?

– Ja, några. Och de är jag så tacksam för, de är verkligen guld värda.

johanna busar med sitt barn
Johanna hade drömt om att få bli en ung mamma. 2009 blev drömmen sann.

Två år senare födde Johanna ännu ett till barn. Hon och barnens pappa flyttade till ett eget boende, där och då kunde det gemensamma familjelivet börja på riktigt.

”Jag ångrar absolut inte att jag blev mamma tidigt”

Idag när Johanna ser tillbaka på tiden när hon var nybliven mamma kan hon konstatera att hon mognade rätt snabbt som tonåring, något hon menar bara varit positivt.

Idag är hon 30 år och har tre barn som är 14, 11 och 2, varav den yngsta är från ett nytt förhållande. Hon beskriver livet som komplett och att det är barnen som är meningen med hennes liv.

Annons

– Jag ångrar absolut inte att jag blev mamma tidigt. Jag älskar mammarollen och trivs i den. Jag känner att jag har blivit en bättre människa sedan jag fick barn.

Hon menar att det finns många fördelar med att hon blev mamma som ung, och en av dem handlar nog mest om tiden hon får ha med sina barn.

– Att vara ung förälder ger mer tid med barnen. Jag får se dem växa upp och åldras under en längre tid än om jag hade skaffat barn senare i livet, säger hon och fortsätter:

– Dessutom kanske har vi fler saker gemensamt. Jag och min äldsta son har exempelvis dataspel som intresse och det är roligt att kunna umgås på det viset.

alla barnen
Johannas lilla trio: Alban, Adrian och lilla Hailey.

Men trots att hon är så säker i sin roll som förälder får hon ändå fortfarande höra tråkiga kommentarer om hur hon valt att leva sitt liv. En del människor som får ta del av hennes historia har svårt att begripa varför hon valde att bilda familj så pass ung. Men som tur finns det även de som tycker hon är stark som klarat sig så bra.

Vad skulle du säga att erfarenheten av att bli mamma tidigt i livet har gett dig?

– Den har nog gjort mig starkare. Jag ser livet på ett helt annat sätt nu än innan, men på ett bra och positivt sätt, avslutar Johanna.

Foto: Privat

5 svenska kändisar som blivit föräldrar innan de fyllt 20Brand logo
5 svenska kändisar som blivit föräldrar innan de fyllt 20
Annons