En del av

Instagram-profilen Johanna Bladh gravid trots PCOS

27 apr, 2022 
AvHannah Bergroth
Instagramprofilen Johanna Bladh

Instagram-profilen Johanna Bladh har alltid drömt om att bli mamma och efter många års väntan är hon gravid med sitt och sambon Gustavs första barn. I en öppen intervju berättar Johanna om den svåra sjukdomen hon drabbats av, gravidillamåendet och vad hon vill ge sin dotter.

Annons

Då och då tar vi ett snack med en härlig morsa som bjussar på sin tankar om mammalivet och hur hon ser på föräldraskapet. Häng med in vardagen hemma hos poddaren och Instagram-profilen Johanna Bladh – som nu väntar sitt första barn.

Journalisten Johanna Bladh är ett känt ansikte på sociala medier. På Instagram har hon närmare 70 000 följare som får skratta högt tack vare underhållande inlägg och stories. Johanna har döpt sitt konto till Self-love for all girls – där hon lägger ut allt från roliga filmer till viktiga texter om hur det är att växa upp i ett samhälle som lär en att hata sin kropp.

Nu är Johanna gravid och efter sommaren ska hon och sambon Gustav bli föräldrar för första gången. I en intervju med Motherhood berättar Johanna om sjukdomen som gjorde att hon inte trodde att hon kunde bli gravid, illamåendet som aldrig verkar gå över och vad hon ser mest fram emot när det gäller att få bli någons mamma.

Se också: Det här är artikelserien Ett snack med

Artikelserien "Ett snack med"Brand logo
Artikelserien "Ett snack med"

Johanna Bladh om sjukdomen PCOS och gravidillamående

Hallå Johanna! Hur är läget med dig idag?

– Idag mår jag bra, tack! Igår spydde jag halva dagen, så det var lite skakigt, haha! Det här gravid-illamåendet håller verkligen i sig.

Annons

Jamen, usch! Vi återkommer till det. Berätta, när förstod du att du var gravid?

– När mina bröst svullnade helt galet mycket! Och sen fick jag en nidblödning (en mindre blödning när ägget fäster i livmodern), vilket jag reagerade på.

Åh! Vad kände du när plusset på stickan visade sig?

– En sån otrolig lycka, och CHOCK! Jag hade fått höra så många gånger att vi kommer behöva hjälp för att bli gravida. Men herregud. Plötsligt var det bara två streck på den där stickan och jag höll på att SVIMMA.

Johanna Bladh
-

Foto: Malin Lindell

Ålder: 29 år.

Familj: Sambo Gustav och hela min fantastiska lilla Instagram-familj!.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Gör: Jobbar med media.

Följ: @johanna.bladh

Har BF: 27 augusti 2022.

Har du förresten börjat dra ”gravidkortet”?

– Haha, ja hela tiden. När jag åker buss till exempel. Eller tåg. Supersmidigt, man får en plats direkt!

Haha, precis! Och om bebisen skulle heta efter din största craving, vad skulle hon heta då?

– Illamående-medicin! Det är det enda jag haft cravings efter eftersom jag mått så illa! Tabletter som får det värsta illamåendet att lägga sig lite.

Annons

Hur skulle du beskriva graviditeten so far?

– Jag är såklart överlycklig över att ens få uppleva att vara gravid, men tidigt i graviditeten drabbats jag av Hyperemesis Gradium som är ett tillstånd där man mår extremt illa. Det är som magsjuka, fast det håller på i månader. Vissa spyr fram till förlossningen, flera gånger om dagen. För mig har det inneburit att bli inlagd på akuten med dropp för att jag spytt så mycket, och en första trimester där jag gick ner i vikt istället för upp. Även om det nu börjat lätta, så var det extremt tuffa månader för mig. Som att vara helt däckad i extrem matförgiftning i 4 månader i streck.

Johanna Bladh sitter i soffa
I Johannas mage växer en liten flicka. Foto: Malin Lindell

Usch, låter riktigt jobbigt. Vad tänkte du under den här tiden?

– Ingenting tror jag. Det har varit ett extremt mörker där jag knappt kunnat ta mig upp till toaletten. Det enda som höll mig flytande var att jag visste att det inte är farligt för barnet, och att det kommer gå över förr eller senare. Barnet ska ju liksom ut, haha.

Annons

Du nämnde tidigare att du inte trodde att du kunde bli gravid.

– Jag har PCOS, vilket betyder att jag har ägglossning väldigt sällan. När det var som värst hade jag inte ägglossning på nästan ett helt år. Man förstår ju då att det inte går att bli gravid – om man inte ägglossar. Så jag har fått höra från flera läkare att vi kommer behöva hjälp för att bli gravida, vilket är såklart kämpigt att höra. Trots det försökte vi väldigt längre utan hjälp, men det gick inte. Till sist tog jag hjälp av en fertilitetsklinik som vi var under utredning hos när det plötsligt blev av sig självt. Så märkligt livet kan bli ändå!

Åh, blir alldeles tårögd här! Har du alltid vetat att du vill ha barn?

– Ja, absolut! Vi är en livlig familj med flera syskon, min syster har många barn och jag vill uppfostra en ny generation att göra bättre än vad vi gjort.

Johanna Bladh och sambon Gustav håller om gravidmagen
I sommar går Johanna och sambon Gustav från två till en familj om tre. Foto: Malin Lindell

Så fint. Vad skulle du vilja säga till den som längtar efter ett plus?

– Ge inte upp! Det är svintufft att kämpa och längta, men du är inte ensam. Vi är många som varit i din sits. Men framför allt: ta hjälp! Det finns hjälp att få och ibland kan det vara viktigt att starta i tid. Det är ingen skam i det.

Annons

Vad ser du mest fram emot att få bli mamma?

– Att få visa min dotter hur en kvinna kan leva på riktigt, utan alla jävla krav och regler. Att man inte måste passa in i ”mallen”. Att lära henne att ta för sig! Och att njuta av livet från första stund, utan att slösa en sekund på att ha ångest över sin kropp, hur hon ser ut eller hur andra uppfattar henne.

Så sant. Hur ser du på föräldraskapet?

– Jag gillar att tänka naturligt. Jag vill amma länge, samsova, bära bebisen i sele. Inte stressa om att barnet ska bli ”självständigt” direkt eller klara av att sova själv. Jag har ställt in mig på att det kommer krävas mycket av mig som förälder i början och det får jag offra till förmån för att mitt barn ska må bra.

Finns det något du är orolig för?

– Att allt ska gå bra på förlossningen, det tror jag de flesta gravida känner sig lite nervösa inför.

Ja, man kan ju aldrig riktigt veta hur förlossningen kommer bli. Men du... det är ju verkligen som att en dröm gått i uppfyllelse för dig. Något annat du drömmer om prick just nu?

– Att slippa må illa mer! Jag har provat allt som finns men om någon har en mirakelkur så betalar jag dyrt!

5 snabba med Johanna Bladh

Kaffe eller te: Te! Slutade dricka koffein för att hjälpa min PCOS bli bättre.

Slöscrolla på Instagram eller se serier: Instagram! Spenderar 4h om dagen här, haha.

Glass eller smågodis: Glass! Alla dagar!

Podd eller Instagram: Instagram igen!

Landet eller stan: Landet. Alltid!

Foto: Malin Lindell

Annons