En del av

Hon spelade Madicken – så lever Jonna Liljendahl i dag

17 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT/Youtube.
madicken i dag
Som sjuåring blev Jonna Liljendahl känd i hela Sverige som Madicken.
Efter karriären som barnskådespelare i filmatiseringen av Astrid Lindgrens klassiker valde Jonna Liljendahl att lämna skådespelandet bakom sig.
Det här gör ”Madicken” i dag – och så ser hon ut!
Annons
Kändisar med samma ålder som skådespelarna i Astrid Lindgrens klassikerBrand logo
Kändisar med samma ålder som skådespelarna i Astrid Lindgrens klassiker

Jonna Liljendahl var bara sju år gammal när hon gjorde filmdebut som Astrid Lindgrens Madicken i långfilmen Madicken på Junibacken och i sex halvtimmeslånga tv-avsnitt som sändes på SVT. 1979 gjordes uppföljningen Du är inte klok, Madicken.

Filmerna och tv-serien blev en stor succé, och Jonna blev känd för hela svenska folket som Madicken.

Jonna med Astrid Lindgren och sin motskådespelare.

Några år senare var hon med i tv-serien Tv-piraterna, men efter det valde Jonna Liljendahl, i dag 50 år, att lägga skådespeleriet bakom sig. Men hon är glad för äventyret att spela en av Astrid Lindgrens karaktärer som barn, och är tacksam för Astrid Lindgren.

Annons

– Hon har ju betytt jättemycket. Det finns ju ingen som skrivit så härliga barnböcker som henne. Sedan har jag ju fått spela in två filmer tack vare henne och har mig själv som sjuåring på video, sa Jonna Liljendahl i en intervju med Aftonbladet 2002, i samband med Astrid Lindgrens bortgång.

Jonna Liljendahl 1991.
Jonna Liljendahl 1991.

Madicken-skådespelarens minne av Astrid Lindgren

Hon mindes författaren som snäll och smart – och med glimten i ögat.

– Jag kände henne inte personligen eftersom jag var så liten när Madicken spelades in. Men jag minns att hon var en vänlig, klipsk kvinna som hade pondus och var lite full i sjutton.

– Hon var med några få gånger och tittade under inspelningarna, men jag tror inte hon var med så mycket i själva produktionen.

I dag bor Jonna i Stockholm med sin make, och har två vuxna barn. Hon jobbar som produktionsledare inom reklambranschen, och började 2017 jobba på Volt som account manager.

Till minne av Astrid LindgrenBrand logo
Till minne av Astrid Lindgren

Så här ser Jonna Liljendahl ut nu!

Annons