En del av

Josefin Dahlberg om mammalivet och vad yogan betyder för henne

19 okt, 2022 
https://image.motherhood.se/_DSC0963_R.jpg.jpg?imageId=8544538&x=19.047619047619&y=0&cropw=66.666666666667&croph=100&width=1318&height=1318
Hannah Bergroth
Josefin Dahlberg leker med dottern Zoe
Influencern och hälsoinspiratören Josefin Dahlberg drömde aldrig om att bli mamma, men när hon träffade sin sambo Josef Fares var det något som förändrades. För Motherhood berättar Josefin om valet att bilda familj, vad hon vill ge sina barn och varför just meditation och yoga blivit en viktig del i hennes vardag.
Annons

Då och då tar Motherhood ett snack med en mamma som inspirerar oss i vardagen. Den här gången har turen kommit till hälsoprofilen och tvåbarnsmamman Josefin Dahlberg.

Se också: Artikelserien "Ett snack med"
Se också: Artikelserien "Ett snack med"

Josefin är modebloggaren som ändrade inriktning och började inspirera inom välmående och hälsa. På Instagram-kontot @josefindahlberg.se får nästan 100 000 följare ta del av hennes vardag där härliga maträtter, meditation – och yogaövningar blandas med jobb och vardagsliv.

En solig höstdag i oktober ringde Motherhood upp influencern för att ta reda på hur livet är som tvåbarnsmorsa.

Josefin Dahlberg om mammalivet, föräldraskapet och varför meditation är så viktigt för henne

Tjena Josefin! Hur är läget med dig idag?

– Jättebra! Jag har varit på solig barnvagnspromenad följt av babysim med min yngsta dotter Zoe, ätit en god lunch och bara njutit. Ja, i dag har jag en härlig vibe i kroppen helt enkelt.

Annons

Underbart! Det har ju varit lite knepigt att få till den här intervjun.

– Haha, ja. Jag är rätt upptagen, men det handlar om att jag vill vara tvåbarnsmamma – och inte jobba för mycket. Jag övar på att säga ”nej” och boka in saker längre fram i tiden och inte ta allt på samma gång. Jag försöker att inte jobba så mycket och i stället ta hand om mig själv och få till tid med barnen.

Josefin Dahlberg
-

Ålder: 33 år.

Familj: Sambo Josef Fares, döttrarna Mio, 2 år och Zoe, 6 månader.

Bor: Södermalm i Stockholm, bygger hus på Dalarö.

Gör: Egenföretagare. Driver egen plattform inom hälsa och meditation samt ägare och grundare av kristallshoppen Oh la moon och onlineföretaget Wellbration.

Följ: @josefindahlberg.se, josefindahlberg.se.

Motto: Dream Big. ”Man ska alltid drömma stort, allt börjar där”, säger Josefin

Vad fint. På tal om barnen, har du alltid sett dig som mamma?

– Jag har alltid varit barnkär, men föräldrarollen har inte känts självklar för mig. Dock blev den det så fort jag blev mamma.

När insåg du att du ville bli förälder?

– När jag och min kille Josef blev ihop fick jag en stark känsla att jag ville ha barn. Jag hade fyllt mitt liv med drömmar och var redo för nästa steg. Jag var sugen på att bygga bo, skapa en vardag och bli en familj.

Annons

Och nu har ni två döttrar, Mio, 2, och Zoe, 6 månader. Hur tycker du det är att vara mamma?

– Det är extra allt på alla känslor! Härligt, enkelt, svårt och skitjobbigt – allt på en och samma dag. Men jag älskar att vara mamma och att jag får vara Mios och Zoes trygghet är så coolt. Jag är så glad att jag får uppleva det!

Finns det något du tänker extra mycket på – i din roll som förälder?

– Ja, att jag vill göra mitt bästa, utan att sätta för höga krav på mig själv och barnen. Jag vill ge mina barn det som jag inte fick under min uppväxt, det ser jag som ett viktigt uppdrag.

Vad är det?

– Att barnen ska få vara precis som de är. Det handlar inte om att prestera, de ska få känna sig älskade oavsett hur de är.

Josefin Zoe i köket hemma
Josefin och hennes pojkvän Josef blev föräldrar inom loppet av två år.

Mio föddes 2020 och Zoe 2022. Dök det upp någon berömd tvåbarnschock?

– Inte då, jag tycker att det snarare att den kommer med tiden. I början sov Zoe mest hela tiden och då kunde jag fokusera på Mio. Men nu, när Zoe börjar bli äldre, behöver även hon stimuleras. Det är nu jag känner att det är svårare att få ihop allt. Men njae, skulle nog inte kalla det tvåbarnschock utan snarare en tvåbarnsutmaning, haha!

Annons

Haha, milt sagt! Hur skulle du beskriva tvåbarnslivet med tre ord?

– Mycket kärlek (ja, det får vara ett ord), energikrävande och alldeles magiskt.

Vad är det bästa med att vara mamma, tycker du?

– Att jag får hänga med mina favoritpersoner i hela världen, varje dag. Det är sen sådan mysig och rolig lottovinst.

När känns föräldralivet jobbigt?

– När ingen har sovit!

Haha!

– Ja! Då är det en utmaning att få ihop livet med två barn och jobb. Men jag tycker också att det ibland kan vara svårt att veta allt, speciellt när det handlar om barnuppfostran. Ansvaret man har som förälder känns ibland överväldigande

Vad gör du när det känns så?

– Då pratar jag om det med min kille Josef.

Josefin och dottern Zoe leker
Josefin menar att hon är rätt bra på att känna efter på vad som är rätt, speciellt när det handlar om hur hon vill vara som förälder.

Den som följer dig på Instagram ser hur du är mån om att yoga och meditera. Hur kommer det sig att du började med det?

Annons

– Ja, de som ser mig idag ser en Josefin som lever hälsosamt och tar hand om sig själv. Men jag vill vara ärlig och säga att det inte alltid har varit så. För mer än tio år sedan såg mitt liv helt annorlunda ut där vardagen kantades av psykisk ohälsa och svårt beroende. Jag insåg att jag behövde göra en förändring och under tolv års tid har jag jobbat med mig själv för att få den drömvardag jag nu lever. Om jag inte tar hand om mig själv på det sätt som jag behöver finns det en risk att jag ramlar tillbaka.

Det är viktigt att prata om det som ligger bakom den vackra och filtrerade världen.

– Precis. För mig var det så illa att jag behövde hitta ett sätt för att jag skulle bli bra. När yoga och meditation kom in i mitt liv började jag må mycket bättre och under resans gång har jag hittat ett sätt att landa och lära känna mig själv samt läka gamla sår. Lite som självmedicinering, kan man säga.

Annons

Hur skulle du säga att den här erfarenheten påverkat dig?

– Det har förändrat hela mitt liv och är grunden till mitt välmående idag. Det har gjort mig starkare, modigare och fått mig att inse vad som är viktigt på riktigt! Något jag brinner för att dela med mig till andra och något jag hoppas kan inspirera mina barn i framtiden.

Josefin Dahlberg
Josefin ser till att få en stund på yogamattan varje dag. Hon uppmanar alla föräldrar att hitta tid för sitt välmående. ”Ta 5–10 minuter för dig själv, lägg händerna på hjärtat och fråga vad du behöver och vad du kan göra för att du ska må bra. Det gör stor skillnad”, säger hon.

Är det genom meditation och yoga som du nu, när du är mitt i småbarnslivet, hämtar energi och kraft?

– 100 procent ja! Många tänker att det inte har tid till det, men jag VET att jag behöver göra det för att få ihop allt det andra. Utan den stunden blir det andra inte bra. Det är mitt sätt att ha kontakt med mig själv och se till att jag mår bra. Dessutom tycker jag att det är jätteviktigt att visa för barnen att deras mamma tar hand om sig själv. Jag gör det även till en viss del för mina barns skull.

Annons

Fint! Men du, snart kommer årets mörkaste årstid. Vad är ditt bästa tips för att stå ut med VAB, galonkläder och snoriga barnnäsor?

– Det jag vill säga till alla föräldrar där ute: Kom ihåg att ta hand om dig själv varje dag! Genom att äta god, näringsrik mat och göra något bara för dig själv har du chans att klara alla utmaningar som kommer med föräldraskapet. Att ha en feelgood-ritual ger varje dag så mycket mening. Spela brädspel med din partner, bjud hem vänner på middag och skippa skärmen – det ger energi i mörkret, jag lovar!

Något annat du vill säga?

– Ja! Det är vanligt att många föräldrar har som inställning att man inte hinner ta hand om sig själv när man har barn. Jag vill uppmuntra till att det kan handla om att ta fem minuter för sig själv. Fem minuter till att ta några djupa andetag och bara få landa eller ha 15 minuter på yogamattan och stretcha ut kroppen. Det behöver inte vara svårt eller ta lång tid, de små stunderna i vardagen kan faktiskt vara som mest kraftfulla för det är precis då vi behöver dem som mest!

Annons

5 snabba med Josefin

Vad lyssnar du på just nu?

– En spellista med akustiska låtar, det är mysigt.

Vilket snacks äter du helst?

– Vegansk choklad. Några bitar slinker nog ner varje kväll!

Ditt bästa mamma-hack?

– Att tänka att ”good enough” räcker.

Vilken är den vanligaste maträtten hemma hos er?

– Haha, vilken fråga! Mio äter endast bönpasta, ägg och avokado just nu. Jag har lagat en massa god mat till henne som jag behövt slänga. Jag och Josef äter gärna någon god, härlig vegetarisk gryta.”

Din favoritserie i höst?

– Jag är ett IDOL-fan, så fredagarna består alltid av tacos och Idol.

Foto: Privat

Se också: Josefin Dahlberg och Josef Fares kärlekssaga
Se också: Josefin Dahlberg och Josef Fares kärlekssaga
Annons