En del av

Julfilmer för barn – 11 riktigt klassiker att titta på med familjen

24 nov, 2022 
Lovisa Svedlund
Julfilm för barn
Vill ni göra något mysigt med hela familjen i vinter? Disney, Astrid Lindgren och favoriter på Netflix. Här listar vi elva julfilmer som passar både stora och små barn.
Annons

Det börjar bli mörkare på kvällen och dags att väcka liv i det ordentliga vintermyset. Och vad passar bättre i november och december än att bänka sig framför en mysig julfilm med barnen?

Se också: 10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

10 julfilmer med toppbetyg på IMDbBrand logo
10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

Äventyr för att rädda julen, kalla och frostiga landskap, sånglada disneyfigurer eller ovilliga jul-ogillande monster. I barnens julfilmvärld finns verkligen alla ingredienser vi älskar – minst lika mycket som vuxen eller förälder!

Annons

Roliga julfilmer för barn

Klassiska komedier, Astrid Lindgren-filmer, favoriter från Disney och julfilmer på Netflix. Här listar vi elva julfilmer ni inte får missa!

1. A Boy Called Christmas

Nikolas i A boy called christmas

Detta är en nyhet på Netflix som släpps 24 december 2021. Pojken Nikolas hittar alvernas by, och tillsammans med sin pappa, en tam mus och en ren startar ett stort äventyr.

Maggie Smith, Sally Hawkins, Jim Broadbent och Kristen Wiig är några av dem vi ser i rollerna.

Annons

Finns att se på Netflix från 24 december 2021

2. Grinchen – Julen är stulen

grinchen

En underbar julklassiker där Jim Carrey spelar huvudrollen. Här finns både tänkvärda poänger och riktigt dråpliga situationer när den sura och julhatande grinchen tvingas konfronteras med de julälskande småfolket Whoville.

Finns att se på Netflix.

3. Astrid Lindgrens jul

lotta pa brakmakaregatan

Vill ni ha en riktigt Astrid Lindgren-boost av julkänsla? För några år sedan samlades Astrid Lindgrens julberättelser från åtta olika filmer/serier i en och samma film. Här får vi besöka Pippi som bakar på golvet och Emils taberasjul i Katthult, liksom Lotta på Bråkmakaregatan som måste fixa engran – och Ronjas vita jul.

Annons

Finns att hyra på SF Anytime och SF Kids.

4. Polarexpressen

Polarexpressen

Den här historien finns både i animerad och spelad version. En pojke som inte vågar tro på att julen finns får plötsligt följa med på världens juläventyr, när ett tåg stannar utanför hans hus en dag. Konduktören ber honom följa med – och snart har han hamnar i julens mittpunkt: tomtens verkstad på Nordpolen!

Finns att se på SF Anytime, Viaplay och

5. Musse Pigg och hans vänner firar jul

musse pigg och hans vanner firar jul

Disney + jul = sant! I den här klassikern får vi en julhistoria i tre delar med både Kalle Anka, Mimmi och Musses jul – och en hälsning från Långben.

Annons

Finns att se på SF Anytime och Disney Plus.

6. The Princess Switch 3: Romancing the Star

the princess switch

Den mysiga jultrilogin på Netflix får en tredje och ny del. Följ med när Vanessa Hudgens i flera roller ger sig ut i vinterlandskapet för att hitta en försvunnet föremål – och än en gång råkar ut för ett roligt rollbyte!

Finns att se på Netflix.

7. Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet

Narnia barnfilm

Här finns allt vi älskar med vinter och jul! En klassisk och förtrollad fantasysaga där fyra barn upptäcker landet Narnia genom en garderob. Här finns det goda och onda, kärlek och syskonrelationer. En lagom läskig film till jul som passar de lite äldre barnen.

Annons

8. The Christmas Chronicles

tomten och tomtemor i the christmas chronicles

Syskonen Kate och Teddy råkar göra sönder tomtens släde och måste rädda julen! Men det är bråttom – julafton är ju redan imorgon. Julfilmserien finns i två delar där den första delen av berättelsen släpptes 2018 och uppföljaren år 2020.

Finns att se på Netflix.

9. Skönheten och odjuret, Den förtrollade julen

skonheten och odjuret julfilm

Alla känner inte till det men Skönheten och odjuret har faktiskt fått en uppföljare md äkta julkänsla. Belle ser det som sin uppgift att få Odjuret att älska julen – men uppgiften är inte den lättaste.

Annons

Finns att se på Disney Plus.

10. Mysteriet på Greveholm

mysteriet på greveholm

Förvisso inte en långfilm men ännu bättre – en hel julkalender! många skulle påstå att kalendern från 1996 där vi får följa den vanliga svenssonfamiljen och två roliga spöken på slottet Greveholm är en av de bästa genom tiderna. Ett spännande äventyr i 24 delar.

Finns att se på SVT Play.

11. Frost (1 och 2!)

I Elsa och Annas vinterlandskap får vi precis den rätta julstämningen! De båda måste ge sig iväg på ett äventyr för att rädda kungariket – och råkar på köpet göra evig vinter. Brr! Riktigt mysig rulle för stor och liten.

Finns att se på Viaplay.

Ha det mysigt i filmmörkret!

Annons