En del av

Motherhood-profilen Julia Wiberg släpper ny barnbok

30 maj, 2022 
AvHannah Bergroth
Julia med hunden Svante
Är du småbarnsmamma har du säkert koll på programledaren, författaren och Motherhood-profilen Julia Wiberg. Nu släpper hon en bok som passar barn och även vuxna. Kolla här!
Annons

Att vårt härliga profilgäng pysslar med annat än att leverera härliga och inspirerande blogginlägg är ingen nyhet. De spelar in poddar, ordnar events, skriver böcker och startar nya företag. Ja, det är sannerligen ett kreativt gäng som hänger här hos oss på Motherhood.

Julia Wiberg är tvåbarnsmamman som lever för att skapa för barn. Hon är bloggare, programledare, poddare och författare – allt för att underhålla de små och även deras föräldrar. Nu är hon aktuell med den nya barnboken Stora roliga skogsboken – aktiviteter för hela året. Här berättar Julia om nya boken och varför hon gillar att skriva för just barn.

Se också: Julia Wiberg tipsar inför förskolestart

Julia Wiberg tipsar inför skolstartBrand logo
Julia Wiberg tipsar inför skolstart

Julia Wiberg släpper ny bok för barn

Tjena Julia! Hur är läget idag?

– Det är bra! Min yngsta har precis börjat förskolan så jag har helt plötsligt tid till att äta, gå på toa och jobba i lugn och ro. Och så har jag rena kläder på mig om dagarna, en otrolig känsla.

Julia Wiberg
Julia Wiberg, aktuell med ny bok för barn. Foto: Rabén & Sjögren

I dagarna släpper du din nya bok, Stora roliga skogsboken – aktiviteter för hela året. Berätta kort om den.

Annons

– Ja! Det är TOPPENBOK, om jag får säga så?

Självklart får du det! Varför är det en toppenbok?

– Skogen är en fantastisk lekplats och har så otroligt mycket att erbjuda för både barn och vuxna. Man kan leta efter vårtecken, spela naturbingo, göra en igelkottskoja, baka egna talgbollar till hungriga småfåglar eller kasta prick med kottar!

Åh! Ja!

– Boken är uppdelad efter årstid och allt detta varvas med spännande fakta om Sveriges djur och natur. Det här är den enda boken du behöver för att ha roligt i skogen hela året om! Tycker jag i alla fall.

Hur kommer det sig att du vill skriva den här boken?

– Den svenska skogen är min absolut bästa plats på jorden – och jag brinner för att barn ska lära sig mer om djur och natur. Ju mer barnen vistas i skogen och lär sig om naturen desto bättre kommer de värna om den. Och vi behöver bli snällare mot vår natur! Dessutom är skogen en guldgruva om man vill underhålla sina barn och samtidigt andas frisk luft. Det finns helt enkelt inget dåligt med att leka i skogen!

Annons

Sant! Berätta, hur kom du på idén?

– Den har nog alltid funnits i mig. Skogen känns oändlig och all cool fakta och alla roliga lekar likaså!

Vad har varit roligast med att skriva den?

– Att testa alla pyssel och lekar med min dotter Norma. Det mesta i boken är lekar jag själv lekte som barn så det har varit väldigt roligt att återuppleva dessa och se om de passar i en bok för dagens barn. Eftersom skogen står kvar och barn alltid kommer vilja leka så var det inga av mina barndomslekar som kändes “omoderna”.

Wow, så fint! Något som varit svårt?

– Hm, egentligen inte. Djur och natur är mitt absolut största intresseområde så det här var en enkel och otroligt rolig bok att skriva!

Det här är inte den första boken du skriver för barn, eller hur?

– Nej, det är min tredje bok. De andra två jag skrivit är Kul i skogen och Världens coolaste djur - enligt Julia.

Hur kommer det sig att vill du skriva böcker till just barn?

Annons

– Åh, det är en så underbar målgrupp. Barn är så ärliga och ofiltrerade. Gillar de boken så är det bara så. Det finns liksom inga gråzoner – vilket är underbart!

Stora Roliga skogsboken - aktiviteter för hela året
Julia menar att det här är de ultimata boken att ha med på skogsutflykten. Foto: Rabén & Sjögren

Du är själv mamma till två, skulle du säga att det har påverkat ditt val till att skriva för barn?

– Nej, det har det nog inte. Jag har sedan tidiga tonåren velat skriva böcker och skapa saker för barn. Jag skrev artiklar i Västerbottens Kuriren för barn och unga och började arbeta som barnprogramledare långt innan jag fick egna barn.

Vad drömmigt!

– Ja! Rolig kuriosa är att jag skrev min första bok när Norma låg i magen och så skrev jag min andra bok när Maj-Lis låg i magen.

Och?

– Haha, nej! Det låg ingen i magen när jag skrev den här boken.

Annons

Vad är det svåraste med att skriva till barn, tycker du?

– Att skala av och förtydliga allt kan vara klurigt men det är också den roligaste delen. Jag älskar att förenkla faktan så att det blir lättillgängligt och roligt för barnen att lyssna på!

Något mer?

– Just det! Att skapa en text som föräldrarna faktiskt vill läsa för sina barn.

Vad vill du att den här boken ska vara för den som läser?

– En inspirationskälla och praktiskt handbok för alla barn som vill upptäcka skogen. Det räcker med en liten skogsglänta eller till och med en gräsplätt för att det mesta ska kunna gå att göra.

Vi vet att du även just nu jobbar med en till bok. Finns det något du vill/får säga om det?

– Ja. Hehe. Jag kan säga att jag släpper fyra nya böcker nästa år så tangentbordet går varmt här hemma!

Foto: Rabén & Sjögren

Boken Stora roliga skogsboken – aktiviteter för hela året släpps 30 maj 2022.

Annons