En del av

Har du en nyfödd i sommar? 5 saker att tänka på

29 jun, 2022 
Hannah Bergroth
mamma som håller om sin bebis
I samband med att du fått barn kan det finnas saker du funderar över – speciellt under sommaren när värmen är som värst. Här berättar barnläkaren Kajsa Kaijser om varför du ska undvika att täcka över vagnen och hur du ska tänka solen.
Annons

Har du precis fått en liten bebis? Grattis! Du har en fantastisk, och ibland kämpig, tid framför dig.

Som förälder till en nyfödd kan det dyka upp en hel del frågor och funderingar – oavsett årstid. Under vinterhalvåret kanske du undrar hur mycket kläder hen behöver ha på sig, medan på sommaren kanske det handlar om att hantera höga temperaturer. Är bebisen för varm? Hur vet jag om hen dricker tillräckligt? Hur skyddar jag hen från solen?

Se också: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Oavsett om det är ditt första eller andra barn kan det vara skönt att få guidning i hur du ska tänka med en nyfödd i sommarhettan. Barnläkaren Kajsa Kaijser ger sina bästa råd.

Så tar du hand om din bebis i sommarvärmen – barnläkarens tips

När du ger bebisen mat

I takt med att det blir varmare höjs även vår kroppstemperatur, och att sitta med en bebis i famnen kan bli väldigt svettigt. Att sitta i skuggan eller vid ett öppet fönster medan du matar kan fläkta skönt. Även en tunn muslinfilt mellan din och bebisen kropp kan göra så det känns lite mindre klibbigt och varmt.

Annons

– Man får göra så bra man kan för att även hålla sig själv mindre varm. Men en sak är bra att känna till är att maten ska ha rätt temperatur, även om du ger ersättning, säger Kajsa.

När ni går på promenad

För många är promenaderna något av en målbild. Att rulla barnvagn i sommarsolen är härligt. Men hur ska man som förälder tänka när det är stekhet sol ute?

– Bebisar är dåliga på att reglera sin temperatur och i vagnen kan det bli väldigt varmt. Jag brukar säga att om det är riktigt varmt kan man skippa kläder helt och hållet, och istället låta bebisen ligga i vagnen i bara blöja. Det är också bra att känna på bebisen med jämna mellanrum om hen känns varm och svettig. Har du hen i sele? Ha ett lager tunna bomullskläder på er båda två.

Ska man täcka över vagnen?

Om du lägger en filt över vagnen för att skydda från solen ökar temperaturen i vagnen. Dessutom förlorar du kontakt med bebisen och märker inte av ifall hen svettas eller blir orolig av värmen. Rådet från läkaren är att försöka undvika att täcka över vagnen, speciellt om du har en nyfödd.

Annons

När du väljer kläder

Att klä bebisar och små barn under sommaren kan kännas svårt. Kläderna ska vara svala samtidigt som de gärna får fungera som ett solskydd. Kajsa tipsar:

– Om det är väldigt varmt är det smart att hålla sig i skuggan. Då kan nämligen bebisen ligga i bara blöja. Om ni behöver vara i solen är luftiga, tunna bomullskläder ett bra alternativ.

När ni åker bil

Under sommaren blir vi ofta sugna på att göra utflykter. I buss, bil eller tåg kan det bli riktigt hett, speciellt under dagen. Kajsa menar att det kan vara bra att dubbelkolla att AC:n fungerar.

– I bilen eller bussen kan det bli väldigt varmt, så även här är det bra att tänka på det där med att nyfödda bebisar har svårt att reglera sin kroppstemperatur. Låt barnet vara i bara blöja, det kan underlätta.

När ni går till stranden

Under heta sommardagar kan det vara skönt att hänga på stranden. Det fläktar och vattnet är svalt. Behövs solskydd på bebis? Får en nyfödd bada? Kajsa berättar:

Annons

– Jag tänker att man helst ska undvika att exponera bebisen för direkt solljus när solen är som starkast, det vill säga 11:00-15:00. Kläder är toppen som skydd, men på hudytor som inte täcks av dem behöver bli insmorda med solkräm. Bebisar som som fortfarande har kvar skorpan av navelsträngen ska inte bada, men sedan går det hur bra som helst – så länge vattnets kvalitet är bra och bebisen verkar gilla det.

Tänk på! UV-kläder och mörk vagn är en mycket varm kombination, så även här gäller det att hålla koll så bebisen inte blir för varm.

Kajsa Kaijser
Kajsa Kaijser, barnläkare och expert i Motherhoods expertpanel.

Foto: TT

Annons