Kända kvinnors ärliga ord om att vara mamma

Btita Zackari, Hejhej Vardag, Malin Wollin
9 peppande bilder och citat om mammakroppen
1:50

Efter reklamen: 9 peppande bilder och citat om mammakroppen

(1:50)

Slå på ljud

Att vara mamma är oändlig kärlek, mys och glädje. Men också prestationspress, kaos, utmaningar och misslyckanden. Just därför har vi valt ut några ärliga, förlåtande och peppande inlägg från några kända mammor.

Brita Zackari Wahlström: ”Jag är en lat mamma”

Brita Zackari Wahlström

Tvåbarnsmamman Brita Zackari Wahlström bjuder ofta ärligt och öppet på både högt och lågt. När hon i en intervju ombads att beskriva sina största styrkor och svagheter som mamma, gav hon ett ganska oväntat och mycket befriande svar:

– Jag är en lat förälder, vilket på ett sätt är en styrka. För mig är det viktigare att det finns kärlek och att alla mår bra, än att det är tennis måndagar, onsdagar och fredagar. Vi gör såklart saker, men jag har ganska låga ambitioner sysselsättningsmässigt. Och att jag vågar vara ärlig med mina barn. Jag kan säga att ’Jag har haft en dålig dag och är jättetrött, jag orkar inte göra det där just nu’ eller ’Jag vill inte leka med dig om du ska bestämma allt’.

– Det som har hjälpt mig mest i mitt föräldraskap är att jag har insett att jag kan vara en person med många sidor, att jag inte bara måste vara en mamma.

Therese "Hormoner och Hemorrojder" Krupa Syllner om familjens USP

Familjen Krupa Syllner

Trebarnsmamman Therese har under åren varit ett välkänt ansikte i duon Hormoner och Hemorrojder, där hon tillsammans med Sofia Falk peppat, analyserat och bjudit skratt och ärligheter i såväl blogg som podd och i bokform.

Här är utdrag ur ett inlägg för alla som tror att alla andra jämt har det så mysigt: Om familjens USP, att vissa familjer är kulturella, några sportiga och andra, ja... lite mer spretiga?

”Hur kommer våra barn avsluta meningen: I vår familj gjorde vi alltid/var det jämt/…..?

I vår familj var mamma hetsig och drack mycket kaffe och ibland la vi en pärlplatta?

I vår familj gjorde vi alltid olika saker men som jämt fick avbrytas för att det skedde mitt i lunchen och någon/alla fick akut blodsockerfall och var tvungna att äta?

I vår familj hade vi icke färgkoordinerad tvätt överallt?

I vår familj åt vi ibland frukost ihop om ingen fick ett meltdown och tjurrusade till en annan del av lägenheten?

I vår familj var vi i parken ibland men ingen verkade egentligen tycka att det var kul?

I vår familj pratade vi om att bygga kojor med det skedde aldrig?

En gång var vi på Kolmården med det slutade i tårar för att Morris inte fick rida på en haj?

Louise "Hej hej vardag" Edlund Winblad om mammalivet

Louise Edlund Winblad

Trebarnsmamman Louise är är nog en av de kvinnor som bjudit mest frikostigt på sitt mammaliv när hon under namnet Hej hej vardag tecknar familjesituation med HÖG igenkänning.

Louise delar massa klokheter och skratt på sin blogg – men här låter vi helt enkelt den här serierutan tala för sig själv. Tro inte på allt du ser på sociala medier...

Malin Wollins bästa tips inför en sommar med barn

Malin Wollin med familj

Fembarnsmamman Malin Wollin har i 15 års tid roat många med sina ärligheter i blogg och krönikor. Hon har också skrivit två böcker om just att vara mamma; En mamma blir till och Till min dotter.

I det här blogginlägget har hon samlat några kloka och befriande tankar inför sommar och ledighet. Här är ett utdrag av alla lifehacks!

– Laga mat en gång om dagen. Antingen lunch eller middag. Inte både och eftersom då ser varje dag ut såhär: Frukost, disk, lunch, disk, middag, disk, nattning av barn. Det är inget liv. Hos oss får barnen en lagad måltid per dag. Resten av timmarna fylls med fil, yoghurt, mackor, ägg, frukt eller fika. Jag tror att lagad mat är överskattad i betydelse.

– Det är en myt att en ängel förlorar sina vingar och dör varje gång ett barn spelar Ipad trots att det är fint väder ute. Gå inte på den.

– Små utflykter räknas också. Ta med äggmackor och en filt och gå tio eller tjugo meter. Klart.

– På kvällarna är det vuxentid. Vi brukar göra något gott och säga ”Nu är det här vuxenrummet”. De små får gå och lägga sig och de stora får styra med annat. Vi har umgåtts hela dagen, jag har inget dåligt samvete. Noll.

– Köp hem saker som är lätta att äta, tillaga och packa. Färdigskivat bröd, färdigskivad ost, glada kossan-ostar, småyoggis, småfestisar, bananer, mariekex.

– Säg ja. Får vi bygga en koja? Ja. Får vi baka? Ja. Får vi byta rum? Ja. Nej kan man säga när det blir höst.

Elsa Billgren: ”Jag behöver inte vara duktig alls”

Elsa Billgren och Lynn

Elsa Billgren, mamma till Lynn, bjuder ofta in läsarna till sitt känsloliv. I det här inlägget om föräldraskap uppmärksammar hon en viktig tanke, som många föräldrar glömmer bort.

”Innan jag blev förälder trodde jag att jag behövde vara bra på något. Liksom duktig med barn. Jag är fortfarande usel med andras barn, men allt med Lynn känns så enkelt. Jag behöver inte vara duktig alls. Tvärt om. Gärna bra på att vara dålig och visa det. Misslyckas, säga förlåt, visa min vanlighet.”

Anja Forsnor Wärn om när orken tryter

Anja Forsnor Wärn

Känns det ibland som att det bara är du som tar genvägar när du inte orkar? Så är det ju så klart inte och det vet du. Men ibland är det skönt att se och läsa om det i sociala medier. Influencern, hälsoprofilen och tvåbarsmamman Anja Forsnor är ärlig med hur tufft det kan vara mellan varven. Efter en utbrändhet skriver hon i det här inlägget om att våga välja de sätt som gör vardagen enklast för familjen:

”Vill du bli buren? Absolut! Kolla på tv? Självklart. Dricka O’boy till frukost? Visst. Ska jag mata dig i soffan när du kollar på alla avsnitt Masha och Björnen för femtioelfte gången? Inga problem! Vill du ha kex också?”

Vardagen med en tvååring och jag tar precis alla enkla genvägar, bara han är nöjd. Alla får rätta sig efter honom. Orkar. Inte. Ta. Fighten. Förstör jag honom (och oss) för livet eller finns det hopp att reda ut detta sen… när jag känner att jag orkar? Alla ni med fler än två barn, på riktigt, hur gör ni?”

Befriande läsning – eller hur?

Mer läsning för dig
Vardagen och kärleken – här är 23 sagda av er om vad det är att vara mamma!
9 utflykter för familjen – mindre än 2 timmar från Stockholm

Utvald läsning