En del av

Svenska kändismammorna: Så har mammarollen förändrat mig

20 feb, 2023 
https://image.motherhood.se/_DSC0963_R.jpg.jpg?imageId=8544538&x=19.047619047619&y=0&cropw=66.666666666667&croph=100&width=1318&height=1318
Hannah Bergroth
Nina Campioni och Julia Wiberg
Oavsett om du vill eller inte har nog föräldraskapet påverkat dig på något sätt. Oftast till det bättre. Här berättar kändisar som Julia Wiberg, Malin Wollin och Charlotta Björck hur de förändrats sedan de blev mamma.
Annons

Visste du hurdan förälder du ville bli? Kände du dig säker i rollen som mamma eller var det något som kom naturligt allt eftersom tiden gick?

Se 4 saker som ditt barn kommer att komma ihåg om dig
Se 4 saker som ditt barn kommer att komma ihåg om dig

Det finns ingen kunskapsbok som guidar oss i hur vi ska vara som föräldrar. Många håller säkert med om att det är barnet som formar och lär oss att bli den förälder och att eventuell oro var helt onödig – det går ju så bra ändå.

Oavsett om man vill eller inte, är det ändå något som händer när man får barn. Det händer något med dig. Du kanske inte trodde att du skulle förändras eller bli en ”ny” människa, men om du tittar tillbaka på åren som gått kan du nog ändå hålla med att det finns saker som faktiskt blivit till det bättre.

Vi lät fem fantastiska kändismammor berätta hur mammarollen förändrat dem.

Annons

Svenska kändismammorna: Så har mammarollen förändrat mig

Se vilka kloka och fina ärliga svar.

Journalisten, poddaren och Motherhood-profilen Nina Campioni, mamma till Essie, 8 och Rocco, 5.

”Det låter kanske pretentiöst men jag har alltid känt att mammarollen kommit rätt naturligt, även om jag först vid andra barnet kände mig 100% bekväm i att livet faktiskt har förändrats. Främst har jag nog fått en större förståelse för mina egna föräldrar och deras val i livet, men sen tycker jag det är svårt att veta vad som är ålder och vad som är barnen som är roten till förändringar i livet. Ju äldre jag blivit desto lugnare har jag blivit, desto mindre påverkad av vad andra tycker, desto säkrare på mig själv, desto mindre kroppsfixerad. Överlag bara bra förändringar tack och lov. Det känns lite som att jag och barnen växer med varandra.”

Nina Campioni
Nina Campioni med barnen.

Komikern Charlotta Björck, mamma till Sigge, 8 och Bim, 5.

”Jag tror att jag har blivit lugnare och ängsligare på samma gång. Lugnare – jag har alltid varit rörig i mitt känsloliv. Upp och ner som en berg-och-dalbana och snabbt går det. Men den massiva, så hårt gjutna kärleken jag känner för mina barn – den är liksom solid och det gör mig i min absoluta grund och botten så jävla stadig. Allt annat kan virvla omkring och in och ut ur huvud, hjärta, själ - men mina barn och min plats i världen som deras mamma känns helt orubblig, oavsett storm. Ängsligheten kommer på köpet när man blir mamma, brukar jag säga (som det mamma-orakel jag är). Från det att Sigge var sju veckor gammal i magen har jag oroat mig för hans och senare även Bims välbefinnande, och det är något man bara får leva med. Även om oro kan gnaga sönder en ibland, så är just denna oro något jag är glad över. Att jag känner den är ju ett kvitto på att jag faktiskt är mamma. Att det är på riktigt! Innan de fanns den ju inte.”

Annons

Charlotta och familjen. <3

Programledaren och författaren Julia Wiberg, mamma Norma, 3 och Maj-Lis, 1.

”Jag är orolig! Det tyckte jag nästan var läskigt så fort Norma föddes: En djurisk oro kom över mig. Innan var jag inte en så orolig person. Man ser och hittar faror överallt, det är en ny grej för mig. Men sedan mår jag bra av att inte längre behöva bry mig så mycket om mig själv sen jag blev mamma. Nu är det inte fokus på mig och det är ganska skönt!”

Julia Wiberg
Julia Wiberg med Norma och en nyfödd Maj-Lis i famnen.

Författaren, journalisten och bloggaren Malin Wollin, mamma till Astrid, 20, Saga, 18, Arvid, 15, Stellan, 9 och Allan, 6.

”Hmm, jag inbillar mig att jag har blivit mer tålig och förlåtande.”

Malin (i mitten) med sin familj.

Pernilla ”Pillan” Thelaus, mamma till Elton Loui Lion, 1.

”Jag tror jag tar in världen mer, kan man säga så? Är mer öppen och social och faktiskt mer lugn. Det är kanske lite konstigt att bli mer lugn trots oro och rädslor och stress. Men det är ett lugn i grunden på något sätt. Skitsaker som tidigare tagit upp plats i livet eller som jag haft ångest över har fallit bort för att det nu egentligen bara finns en sak som är viktig, mitt barn.”

Pillan Thelaus
Pillan och sonen Elton Loui Lion busar med hundarna som också ingår i familjen.

Foto: TT/Privat

5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspår
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspår
Annons