En del av

Kärleken till sina barn – det betyder Jag älskar dig för ditt barn

01 feb, 2022 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
Hur mycket kan man egentligen älska sitt barn? Vi kan nog alla känna igen känslan som kommer över oss – att vi bara spricker av kärlek till vår alldeles underbara, underbara lilla knodd. Såhär mycket betyder det för vårt barn att få höra orden "Jag älskar dig"!
Annons

Kan man älska sitt barn för mycket? Svaret är och kommer alltid vara nej. Kärlek är det mäktigaste som finns och att få känna sig ovillkorligt älskad kommer alltid, alltid att vara bra för ditt barn.

Se också: Julia Wibergs tips – så får hon barnen att prata om dagen på förskolan

Julia Wiberg tipsar inför skolstartBrand logo
Julia Wiberg tipsar inför skolstart

Kärleken mellan förälder och barn är stärker ditt barn på så många vis, och egentligen är det omöjligt att beskriva allt som händer i ett barn när det känner sig älskat. Det är grunden till så väldigt mycket i att utvecklas som människa.

Men såhär kan man förklara en del av känslan som uppstår hos ditt barn när du som förälder säger att du älskar barnet, enligt Paulina Gunnardo, som är Motherhood-bloggare och beteendevetare med fokus på föräldraskap och barns utveckling.

Annons

– Hand i hand med att känna sig älskad går trygghet, lusten att upptäcka, utforska och leka. Där finns glädje, nyfikenhet och en tillit till sig själv och andra, förklarar hon och fortsätter:

Paulina Gunnardo
Paulina Gunnardo är beteendevetare med fokus på barn – och mamma till Henny och Othilia. Foto: Clara Mortensen

– Glädje och att känna sig älskad kan kännas på olika sätt. Kanske som en härlig värme inombords, kanske som en glädje som spritter i kroppen, kanske som ett lugn som lägger sig när man vet att det finns någon som verkligen ser och bryr sig om en.

Paulinas tips!

Fråga ditt barn vad som händer inombords och var i kroppen det känns när du säger ”Jag älskar dig”.

Hur förstår ett barn att det är älskat?

Vi har alla olika kärleksspråk, säger Paulina Gunnardo. Barnet kan förstå att det är älskat när du säger att du älskar barnet, men också av andra saker du gör som förälder.

– Vi kan uttrycka kärlek genom att krama och hålla handen eller när vi uppmuntrar och verkligen lyssnar och visar intresse för det våra barn vill berätta och dela med sig av. Vi kan också visa att vi älskar våra barn genom att dela fina stunder och göra roliga saker tillsammans.

Annons

Med andra ord är det en uppsjö av vad du gör som förälder som betyder för ditt barn att du älskar barnet.

Måste man säga ”Jag älskar dig?”

Alla är kanske inte uppväxta med att man uttrycker kärlek i sin familj just genom att säga orden ”Jag älskar dig”, och det kan kännas svårt att säga de orden även om det är känslan som upptar hela ens kropp. Vi bär alla på olika bagage.

Om man av någon anledning tycker det är svårt att uttrycka just orden som förälder kan man påminna sig om att kärleksspråket sitter i så mycket mer. Samtidigt tror Paulina Gunnardo att det bästa ut barnets perspektiv faktiskt är om du som förälder kan öva dig på att säga frasen även verbalt.

– Även om vi har olika ”kärleksspråk” så skulle jag ändå säga att det är viktigt att barn får höra det uttryckas i ord. Att känna sig älskad är nyckeln till att växa sig stark och trygg. Det finns nog inget viktigare, säger hon.

Foto: TT, Clara Mortensen

Annons