En del av

5 sätt som gjorde att barnen började plocka undan efter sig själva

28 sep, 2022 
Hannah Bergroth
hannah bergroth
Som förälder plockar vi ständigt undan efter våra barn. Men hur gör man egentligen för att få barnen att hjälpa till? Motherhoods Hannah Bergroth berättar om 5 saker som löste problemet hemma hos hennes familj.
Annons

Det här är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar är skribentens egna.

Det är kväll och barnen sover. Små delar av tågbanan ligger på golvet i vardagsrummet fortfarande. Sonens läxa är på byrån i hallen och kuddarna i soffan är slarvigt uppradade. Det är kanske inte perfekt, men jag ser spåren av att mina barn försökt plocka undan efter sig – och jag får påminna mig själv om att det är det som räknas.

Se också: 5 vanliga städmisstag – och så undviker du dem

5 vanliga städmisstag så undviker du demBrand logo
5 vanliga städmisstag så undviker du dem

Min dotter har alltid varit intresserad av olika sorts hushållssysslor. Under en period älskade hon att hjälpa till med matlagningen. Så fort hon hörde att det plockades fram en kastrull var hon där med sin matstol och ville stå vid spisen.

Annons

Här föddes idén om att involvera barnen lite mer i det som vi vuxna gör.

5 saker som gör att barnen plockar undan efter sig hemma hos oss

Jag har alltid tyckt att det är bra om jag och min man kan få till en städrutin där även barnen får vara delaktiga. Det finns flera orsaker till varför jag tycker att det är en toppenidé – det handlar alltså inte bara om att deras mamma blir på bättre humör.

Men hur gjorde jag för att få till en ny vana på min 3-åring och 8-åring? Låt mig dela med mig av mina fem bästa tips.

1. Kom överens om en dag

Att ha en fast dag i veckan där hela familjen städar, har visat sig vara den magiska nyckeln. I vår familj har vi kommit överens om att torsdag är den bästa dagen för städ och fix – eftersom vi förhoppningsvis slipper ta fram dammsugaren under helgen. Win-win för både föräldrar och barn!

2. Skapa en spellista

Vilka barn gillar inte att lyssna på musik och dansa? När jag kläckte idén om att vi skulle ordna ”städdisco” blev barnen peppade direkt. Så fort spellistan spelas sätter de igång och det är nästan så barnen inte ens märker att de städar.

Annons

3. Bestäm var och hur

För mina barn kan det kännas stort att plocka i ett helt rum, därför brukar jag alltid säga var de ska städa. Ibland blir det väldigt specifikt, som exempelvis att allt från mattan i vardagsrummet ska läggas tillbaka i sina lådor. På det sättet blir uppgiften inte så stor och de förstår vad jag har för förväntningar.

4. Gör det tillsammans

För oss var lösningen att göra den ”tråkiga” sysslan rolig. Att inte prata om städning och undanplock som något negativt utan istället se det som något alla gör – och allra helst tillsammans.

Vad min lilla dotter på tre år älskar att få för syssla? Hon torkar alla köksskåp med fuktig disktrasa – perfekt!

5. Kom ihåg att fira

En viktig del i den här rutinen är att fira när allt är klart. Barnen förväntar sig inga stora saker, min dotter blir glad om hon får dricka kvällsmjölken med sugrör eller får bada med rosa badskum efteråt.

Min son däremot, han behöver något annat. Därför har vi som tradition att han får ett Pokémonkort på fredagar. Kortet får symbolisera att han skött sig både i skolan och hemma, under veckan som gått.

Annons

”Vad spelar det för roll om soffkuddarna är på fel plats”

Jag är nog inte den enda småbarnsföräldern som drömmer om ett välstädat hem. Där skorna ligger fint uppradade i hallen, smulorna från köksbordet är borttorkade och där varje sak är på sin plats.

Men efter åtta år som mamma har jag börjat inse att målbilden behöver rimma mer med verkligheten. Den lägenheten jag drömmer om är inte den vi ska bo i.

Hemma hos oss ska det finnas spår av barn som lekt och en familj som levt. För vad spelar det egentligen för roll om soffkuddarna är på fel plats eller om läxboken inte ligger i ryggsäcken?

Foto: TT

Annons