8 knep för att få barnet att somna – Motherhoods läsare tipsar

mamma pussar sitt barn godnatt

”Nu ska du sova. Ligg ner! Men sluta nu! God natt min lilla älskling!” Att få barnet att sova är minsann en prövning för tålamodet. En pigg liten mini som INTE vill avsluta sin dag och en förälder som bara vill ha sin egna, lugna stund på kvällen.

Att bada, lyssna på en ljudbok eller ge avslappnande massage – oavsett hur gammal ditt barn är finns det några knep att ta till, men vilket funkar bäst? Vi ställde frågan på vårt Instagram-konto och så här svarade våra fantastiska följare. Något kanske du kan testa redan ikväll?

Så får du barnet att somna – 8 smarta tips som funkar

1. Ge lugnande fotmassage

”Har ditt barn också svårt att komma till ro? Jag brukar ge mitt barn fotmassage, det både lugnar och är skönt för små barnfötter.”

2. Amma barnet till söms

”Jag brukar liggamma i sängen, då somnar alltid mitt barn.”

Se också: Psykolog och psykoterapeut Hanna Fischer berättar om barn och sömn

9:48

Efter reklamen: Se när barnpsykologen Hanna Fischer svarar på frågor om bebisens sömn

(9:48)

3. Prata om dagen som varit

”När mitt barn ska sova brukar jag alltid se till att det finns en stund till att prata om dagen. Vi går igenom vad som varit bra, vad vi har ätit och hur vi vill att morgondagen ska bli. Då somnar hon alltid gott.”

4. Ha tålamod

”Mitt bästa tips är att redan när kvällen kommer försöka själv tänka: ”Ikväll ska det bli en bra nattning!”. Att redan då försöka tanka tålamod brukar hjälpa mig för det som komma skall, haha.”

liten bebis ska försöka sova

Tips! En hängande mobil över sängen, en speldosa som spelar lugn musik och gosedjur skapar en trygg och mysig plats att somna i.

5. Låt barnet lyssna på ljudbok

”Ljudbok är mitt bästa tips. Först läser jag högt ur en bok, sen sätter jag igång en ljudbok som hen får lyssna på tills hen somnar.”

6. Ha tydliga rutiner

”Jag säger bara: Rutiner, rutiner, rutiner. Jag skapade en tydlig sovrutin rätt tidigt, vilket gjort att mina barn vet vad som händer innan läggning. Kvällsbad, borsta tänderna, dricka vatten, kissa, pyjamas och efter det kvällssaga. Det brukar sällan vara något problem för dem att somna.”

pojke badar

Ett kvällsbad gör att barnet kommer ner i varv.

7. Testa gosedjurs-tricket!

”När jag lagt mitt barn brukar jag alltid sätta ett litet gosedjur över ögonen. Det blir mörkt och extra mysigt, vilket gör att hon inte orkar hålla ögonen öppna och somnar på några minuter. Kom dock ihåg att ta bort gosedjuret när hon somnat, så barnet inte får för varmt.”

8. Se till att barnet är "rastat"

”För att mina barn ska somna gott ser jag till att trötta ut dem under dagen. Badhus, lekparken på kvällen eller annat spring på kvällen brukar göra så de somnar gott.”

Foto: TT

Mer läsning för dig
Motherhoods läsare: Så tacklar vi helvetestimmen
Så löser vi vardagspusslet – Motherhoods läsare berättar
Så får ni en härligare morgon – Motherhoods läsare tipsar