En del av

Statsminister Magdalena Andersson vände sig till barnen i sitt tal

25 feb, 2022 
AvNina Nyström
statsminister magdalena andersson
Magdalena Andersson bemötte nyheten om kriget i Ukraina med en presskonferens. I sitt tal till svenska folket vände hon sig till såväl barn som vuxna.
Annons
Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsaBrand logo
Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsa

Samma dag som Ryssland gjorde slag i sina hot och inledde ett militärt angrepp mot Ukraina höll statsminister Magdalena Andersson tal till svenska folket.

En av de saker som fått mest uppmärksamhet är att hon valde att rikta sig till direkt även till barnen – ett ganska ovanligt grepp.

Här är några av nedslagen i statsministerns tal till svenska folket.

Tydligt fördömande

Först och främst fördömer Magdalena Andersson å Sveriges vägnar Rysslands invasion av Ukraina i starkast möjliga ordalag. Hon är tydlig med att Sverige på olika sätt kommer att arbeta för att visa sitt stöd till Ukraina och delta i kraftiga gemensamma europeiska sanktioner.

Bra att vara förberedd när svåra frågor dyker upp!

Vänder sig till svenska folket

Magdalena Andersson var saklig i frågorna kring Sveriges politiska hållning. Samtidigt valde hon också att göra en personlig adressering till det svenska folket och dess funderingar kring vad det innebär för oss att ett land i vårt närhet nu drabbats av krig. Hon informerade om att man arbetar på alla fronter för att krishantera och beredskapsanpassa samt förbereder för att det kan bli en långvarig situation.

Annons

Magdalena Andersson talade direkt till barnen

Med en fast blick och ett nytt tonfall valde sedan Magdalena Andersson att vända sig direkt till barn och unga. Hon uttryckte en stark förståelse för att många undrar vad det är som händer och känner sig oroliga, och belyste även problematiken med att barn och unga idag lätt kan få information som inte är helt lämplig för dem.

Här är vad statsministern sade till barn och unga i korthet:

– Prata med föräldrar, lärare eller andra vuxna ni litar på.

– Var försiktigt med vad du tittar på i mobilen. Det kan dyka upp våldsamma bilder och filmer. De kan vara obehagliga och skrämmande och du behöver inte titta på dem.

– Tänk efter vad du själv delar och skriver. Även om du inte själv tycker att det är otäckt så kan någon annan göra det.

Navigera i flödet efter invasionen av Ukraina

Påminner vuxna om att tänka på barnens perspektiv

Magdalena Andersson uppmuntrade vuxna att prata extra med våra barn och unga om vad de ser på nätet och hur deras funderingar och tankar kring detta känsliga ämne går.

Annons

Lyfter frågan om vad man själva kan göra

Magdalena Andersson uppmanar det svenska folket att hålla huvudet kallt och påminner om att tänka på att alla kan reagera olika på det som hänt. ”Prata gärna med vänner, anhöriga och kollegor som är särskilt oroliga” bad Magdalena Andersson.

Uppmuntrar till att skänka bidrag till Ukrainas folk

– De som vill kan personligen skänka ett bidrag till Ukrainas folk genom organisationer som arbetar med humanitärt bistånd på plats, sa Magdalena Andersson.

Uppmanar om stor vaksamhet på försök till desinformation

Magdalena Andersson uppmanar sitt folk att söka information, men samtidigt vaket fråga sig vem källan är, analysera hur trovärdig den är och varför detta sprids. Fundera också på vilken information man själv sprider vidare och vilken källa den grundar sig på.

Foto: TT

Källa: Regeringen

Annons