En del av

Hannah Bergroth: ”Att fråga om hon är gravid är aldrig okej!”

03 jun, 2022 
AvHannah Bergroth
Hannah Bergroth
En morgon när Motherhoods Hannah Bergroth lämnade sin son på skolan fick hon frågan om hon väntade barn. I en krönika skriver Hannah om sin relation till mammakroppen och varför man ska tänka en extra gång innan man frågar om en kvinna är gravid.
Annons

Det här är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar är skribentens egna

”Väntar ni en till?” var frågan jag fick när jag stod på skolgården och precis hade vinkat av min son som glatt sprang mot en ny spännande dag i klassrummet. Jag blev förvånad och ställd. Visste inte vad jag skulle svara. Snabbt försökte jag rädda den pinsamma situationen med att skoja och skämta – samtidigt som jag speglade min silhuett i glasdörren.

Varför blev JAG generad? Det var ju personen som ställde den där dumma frågan som borde ha tagit ansvar och försökt rätta till stämningen?

Se också: 9 peppande bilder och citat om mammakroppen

9 peppande bilder och citat om mammakroppenBrand logo
9 peppande bilder och citat om mammakroppen

”Jag hade valt bebisen, men spåren efter en graviditet var något jag inte hade räknat med”

2014 födde jag mitt första barn. Den första tiden var inte alls särskilt rosaskimrande och sockervaddsfluffig. Den handlade mest om att komma på fötter efter en – som jag ser nu – traumatisk upplevelse. Förutom att jag skulle lära känna en underbar bebis, var jag tvungen att förstå mig på en ny kropp. För mig var det svårt. Jag hade valt bebisen, men spåren kroppen fick efter en graviditet var något jag inte hade räknat med.

Annons

Åren gick och på något sätt hade jag ändå lyckats hitta en hälsosam och snäll relation till min kropp och mammamage. Den som gett mig det finaste jag har, men som också tvingat mig att hantera nya hjärnspöken jag inte hört om tidigare.

Sorgen jag länge känt över att kroppen hade förändrats bleknade med tiden och tog inte lika mycket plats i mitt liv som tidigare. Jag kände mig stark, både fysiskt och psykiskt, och var redo för ett till barn.

”Barnen har plockat fram sidor hos mig som jag inte visste att jag hade”

Att genomgå en till graviditet var underbart. Kroppen var snäll med mig och jag kunde njuta av månaderna på sättet som jag önskade. Min son var glad över att snart få kalla sig storebror och vi såg fram emot att familjen skulle växa. Vi flyttade till större lägenhet för att alla skulle få plats och så började vi boa med spjälsäng, bebiskläder och vagn. En ljus majnatt 2019 blev jag tvåbarnsmamma.

Annons

Varje dag känner jag en sådan stor tacksamhet och glädje över mina två barn. De har lärt mig så mycket och plockat fram nya sidor hos mig som jag inte visste att jag hade. Det är tack vare dem som mina kroppsissues inte får lika stor plats.

Det händer fortfarande att jag får kommentarer likt den jag fick på skolgården. Skillnaden nu är att jag har ett annat svar. Jag har blivit säkrare och har tack och lov lärt mig att det inte är jag som ska ansvara för någon annans klumpighet.

Att fråga en kvinna om hon är gravid är aldrig okej, för vad gör du om svaret är ”nej”?

Foto: Privat

Annons