En del av

Emilie Josephson Dalhamn om känslorna inför att dotterns barndom är över

28 sep, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
Emilie Josephson Dalhamn
"Tänker på om jag verkligen gjort mitt bästa nu när det är bokslut. Hur många terapitimmar kommer du behöva sen?". Motherhoods Emilie Josephson Dalhamn om att 18-åriga dotterns barndom nu är ett stängt kapitel.
Annons

Du som snart är vuxen, ska jag verkligen behöva plocka upp din smutstvätt från golvet? Och älskling, dina sminkrester i handfatet, hur många gånger ska jag behöva påminna? Alla dina par skor i hallen. Osten som alltid står kvar efter du ätit frukost långt efter vi andra ätit lunch. Blomman i din fönsterkarm som vi båda glömmer att vattna.

Plötsligt så var den klar. Din barndom. Du är redo för världen, världen är redo för dig. Den som inte är redo är jag. Tänker på om jag verkligen gjort mitt bästa nu när det är bokslut. Hur många terapitimmar kommer du att behöva sen? När du efter otaliga utekvällar och alkoholabstinens börjar utvärdera din uppväxt. Får man en chans till?

Vad hade jag i så fall gjort annorlunda? Men jag är snäll mot mig själv, det har jag lärt mig att man ska vara. Så jag tänker att jag gjorde mitt bästa. Kärlek i oändlighet fanns. Jag var 25. Du var min första riktiga kärlek, min solstråle! Någon kväll gick jag på fest fast du hade feber, den kanske kommer dyka upp där i terapin? Eller alla flyttar de första åren av ditt liv, att jag ”tvingade” dig ta pianolektioner långt efter du hade tröttnat, men du spelade ju så fint.

Annons

Skulle jag kunna skulle jag skydda dig från: Obesvarad kärlek — den gör så förbaskat ont. Ångest — så outgrundlig och avgrundsdjup. Räkningar — de blir så många ...

Men allt det där är ju saker som du måste igenom. Så sägs det alla fall. Du om någon är rustad. Få saker får dig att vackla. Har alltid fascinerats av din självklara uppenbarelse sedan den dag du föddes blond och trind.

Du bara skrattar åt mig. Det är jag som inte är redo.

Jag ska sitta och prata i din säng hela natten i det nya studentrummet. Det som du vill att jag ska inreda. Jag följer med på dejten med han den där svårflörtade. Jag lovar att vara diskret. Studierna du drömmer om utomlands, vi kan fira din första tenta med varsitt glas vin på en uteservering i Paris. Du bara skrattar åt mig.

Det är jag som inte är redo.

Solstråle, ska jag aldrig mer få plocka din smutstvätt från golvet? Kommer du ens och hälsar på mig sen?

Foto: Motherhood/ Privat

Brand logo
Annons